Bartender Andreas schenkt de op twee na beste cocktail van… de wereld! 

In Leeuwarden hebben we er een titel bij. Kelder65 en Roast hebben namelijk de op één na beste ‘Most passionate Bartender’ van de wereld! Andreas, hoofdbartender, was door Licor43 al uitgeroepen tot de beste van Nederland, daarom mocht hij op 12 november naar Gran Canaria voor de finale. Hier werd hij voor team Nederland tweede van de wereld. Wij zochten hem daarom op om te vragen naar deze ervaring. 

Vertel, wie is Adreas?
‘Ik ben Andreas Budo, geboren in Albanië, maar opgegroeid op Kreta, Griekenland. Drie jaar geleden ben ik voor de liefde naar Leeuwarden verhuisd. Sindsdien werk ik als bartender bij Kelder65.’ 

Wat spreekt je aan bij Kelder 65?
‘De manier van werken bij Kelder65 past gewoon bij
mij. Ik werk al sinds mijn achttiende achter de bar. Cocktails maken, nieuwe mensen leren kennen en entertainen. Het maken van nieuwe cocktailrecepten is als een puzzel maken, alle stukjes moeten precies samen komen. Denk hierbij aan de ingrediënten, verhoudingen, maar ook het glas en de garnering. Het moet kloppen. Bij Kelder65 krijg ik de vrijheid om mijn gekste ideeën te perfectioneren en uiteindelijk de meest gecompliceerde cocktails te serveren.’ 

Je bent net terug van de finales van Most Passionate Bartender Competition van Licor 43 op Gran Canaria. Je bent tweede geworden. Hoe was het op Gran Canaria?
Eigenlijk is het niet te beschrijven. Het was gewoon geweldig, next level. Hoe ik het ook beschrijf, in het echt was het tien keer beter! Alles was goed geregeld, die dagen ontbrak het aan niets. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een van de beste ervaringen van mijn leven was. De wedstrijden waren op verschillende locaties, zoals in de bergen, maar ook in de botanische tuinen van Licor43. De dagen zaten vol wedstrijden en masterclasses, het voelde als een luxe vakantie.’

Wat hebben jullie daar precies gedaan?
‘Vanuit dertien landen kwamen er één bartender en één barista naar het eiland. Ik werkte samen met barista Milou Savelkou van Ontheroad Hospitality in Eindhoven. Samen moesten wij de cocktail- en koffiewereld combineren. Iedere dag hadden we twee wedstrijden, alleen wisten we nooit van tevoren wat de wedstrijd zou inhouden. Zo gingen we op de eerste dag naar een koffieplantage. Hier mochten we een aantal fruitsoorten en kruiden plukken. Deze ingrediënten moesten we daarna in korte tijd samen met koffie en Licor43 verwerken in een cocktail. Erg uitdagend dus! Tot slot was op donderdag avond de Grand Finale, waarbij alle punten van de dagen daarvoor werden opgeteld; wij zaten in de top drie!’

Hoe was de finale?
‘Samen met Denemarken en Finland streden wij om de eerste prijs. Alle drie kregen we een Mystery Box, ieder team kreeg andere ingrediënten. Wij moesten binnen tien minuten de beste cocktail maken. In onze box zat pimentpasta, koriander, guave en ananas. Wij hebben alles behalve de ananas gebruikt en dat samen met Licor43 Classic en Licor43 Baristo, Tequila en een shot espresso tot de cocktail ‘Once Upon a Time’ gemaakt.’

Gaan jullie deze cocktail ook in Kelder 65 en Roast serveren?
‘De cocktail uit de finale serveren we als een special maar hij staat niet op onze kaart. Hij is erg geschikt voor na het eten als je een after dinner dip hebt. Verder zijn we druk bezig met de nieuwe cocktailkaart waar mogelijk een aantal cocktails vanuit de competitie op komen te staan.’

Wat betekent de titel voor Kelder 65 en voor jou?
We serveren de op een na beste cocktails, dus we krijgen nu veel aandacht en promoten dit natuurlijk ook. Voor ons is het nu ook een streven om het niveau hoog te houden en gasten te blijven verrassen met mooie creaties. Verder werken we nauw samen met Licor43 en hebben we mooie dingen op de planning staan.’

Als laatste wil Andreas nog een aantal mensen bedanken.
‘Allereerst wil ik Licor43 bedanken voor deze geweldige ervaring. Tevens wil ik Milou ontzettend bedanken voor de samenwerking, haar kennis en ervaring. Tot slot wil ik Kelder65 en mijn collega’s bedanken voor alle support.’


Tekst: Johan Weitenberg

Foto’s: Kelder 65 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *