Efeze: veel meer dan alleen Turkse specialiteiten

Zin in een culinaire rondreis door Turkije? Kom dan eens gezellig eten bij Efeze! Het Turks specialiteitenrestaurant staat garant voor een culinaire rondreis. Na een korte verbouwing is Efeze weer geopend. En véél meer dan alleen een restaurant waar je van lekkere Turkse specialiteiten geniet.

Nog even kort samengevat: Efeze vind je aan de Nieuwestad 77. De stille kant van de binnenstad die mede dankzij de nieuwe terrassen veel levendiger is geworden dan ooit. De eigenaar van het restaurant is Ahmet, die op zijn zeventiende naar onze stad is verhuisd. “Sindsdien voel ik mij ook een échte Leeuwarder. Als ik de grenzen van Friesland zie, weet ik: ik ben weer thuis!”, vertelde de goedlachse eigenaar in een eerder gesprek tegen ons.

Verbouwingen

Na zijn opleiding startte hij met ondernemen en begon allereerst met een kleinere vestiging op de Kelders. Halverwege 2017 verhuisde het restaurant naar de Nieuwestad en heet het restaurant sinds 2021 Efeze. Het restaurant staat bekend om zijn Turkse specialiteiten, maar is inmiddels veel meer dan dat!

Maar voordat we wat meer ingaan op de menukaart, blikken we eerst even terug naar de afgelopen periode. Efeze is namelijk flink verbouwd. Te beginnen bij de gevel, waar je nu een schuifpui, harmonicadeuren en betere tochtportalen vindt. Daarnaast is de bar naar voren gehaald, vertelt Ahmet.

“We hebben een ontzettend groot terras. Door de bar naar voren te halen, kunnen we mensen sneller bedienen wanneer ze een drankje bestellen. Naast de gevel en de bar, is ook de keuken volledig vernieuwd. “En we hebben nieuwe banken gekregen.”

Ahmet merkte dat het voor mensen vaak een drempel was om Efeze binnen te stappen. “Maar nu de bar naar voren is verplaatst en de gevel is veranderd, zijn we hopelijk wat toegankelijker voor mensen! Over zes weken (op het moment van schrijven, red.) zijn we helemaal klaar met verbouwen.”

Uitgebreide lunchkaart en cocktails

Zoals we net al kort benoemden, is Efeze inmiddels veel meer dan alléén een restaurant waar je kunt genieten van heerlijke Turkse specialiteiten. Zo kun je hier ook lekker lunchen. Op de lunchkaart staan verschillende Nederlandse en Turkse gerechten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lekkere Black Angus burger of een ‘Hollands’ broodje kroket. Maar er staan ook plates met kebab en bulgur (Turkse rijst) op de menukaart, net zoals nacho’s en een lekkere borek. Gewoon een ‘simpele’ koffie met gebak? Ook dat is mogelijk.

“We willen veel toegankelijker worden dan we waren,” vertelt Ahmet. “We zijn veel meer dan een restaurant. Ik hoop dat mensen ons gaan beschouwen als een Grand Café. Zo hebben we straks veel meer bites op de menukaart staan en starten we straks met speciale studentenacties.”

“En we hebben gemerkt dat er een flinke vraag is naar cocktails,” vervolgt Ahmet. “Dus die kun je nu ook bij ons bestellen. Op onze cocktailkaart staan allerlei cocktails en mocktails, zoals een mojito en een Moscow Mule.” De komende tijd focust Ahmet met zijn restaurant zich voornamelijk op voor iedereen toegankelijk zijn.

“Dat betekent dat we ook gaan kijken naar de menukaart. De stap om uit eten te gaan is voor veel mensen sinds de coronaperiode toch wat groter geworden. Hoe gaan we betaalbare maaltijden aanbieden met verse en kwalitatief goede ingrediënten? Daar werken we aan! De rest komt daarna wel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *