De Treinenpassage heeft nieuwe eigenaren: “We maken van het museum weer een winkel”

Al veertig jaar vind je bij René van De Treinenpassage alles dat te maken heeft met modelbouw. Van rails tot auto en van verfsetje tot accessoire: De Treinenpassage is de snoepwinkel voor elke modelbouwer. Sinds begin dit jaar vind je twee nieuwe gezichten in de winkel: Jasper en Rika, de nieuwe eigenaren. Tijd om kennis te maken met het duo.

Laat ik simpel beginnen: wie zijn jullie?

Jasper: Ik ben Jasper! En ik ben de zoon van René. Samen met Rika, mijn vriendin, heb ik vanaf 1 januari dit jaar De Treinenpassage overgenomen.

Hebben jullie ervaring als ondernemers?

Rika: Nee. Jasper werkte in de elektronica en ik werk in een laboratorium. Maar ondernemen zit wel een beetje in mijn bloed. Vorig jaar zei Jasper tegen mij: ‘Pa moet met pensioen. Wat gaan wij doen?’. En overnemen leek ons allebei wel heel erg leuk.

Jasper: Ik twijfelde wel een beetje. Ik zag natuurlijk hoe hard mijn vader moest werken. Maar Rika had het idee dat we er écht iets leuks van konden maken. En ik kom hier ook al vanaf mijn zesde. Toen speelde ik nog achter de toonbank met vrachtwagentjes. Ik ben dus ook wel echt met de winkel opgegroeid!

Rika: We hebben René een weekendje weggestuurd en gingen samen in de winkel aan de slag. En dat vonden we zo leuk dat we voor de overname hebben gekozen! En waar Jasper hier is opgegroeid, begin ik het langzaam onder de knie te krijgen.

Jasper: We vullen elkaar mooi aan! Rika is bijvoorbeeld een échte autofanaat. Daar weet ik dan weer niets over. Je moet mij niets vragen over een Mercedes of BMW, haha.

René, wat vind jij van de overname?

René: Ik vind het een leuk initiatief. Ik heb mijn AOW al en was, achter de schermen, bezig met de toekomst van de winkel. Ze hebben wel hun vertrouwde levens opgegeven voor iets totaal anders. Dat is natuurlijk wel spannend. Misschien vragen ze zich straks wel af waarom ze in godsnaam hiervoor hebben gekozen.

Jasper: Dat heb ik al eens gedacht, hoor! Haha.

Rika: Natuurlijk is het spannend, maar we hebben er goed over nagedacht. En in allebei onze werkvelden is genoeg werk te vinden, dus wanneer het niet goed gaat met de winkel is er altijd nog een kans om terug in loondienst te gaan.

Jasper: Ons doel voor nu is wel om hier écht iets van te maken en ervoor te zorgen dat we de winkel over een paar jaar samen kunnen runnen. Maar we krijgen er nu al heel veel vrijheid voor terug.

Gaan jullie veranderingen doorvoeren in De Treinenpassage?

Jasper: We willen van het museum weer een winkel maken. We hebben bijvoorbeeld de oude tl-buizen vervangen door nieuwe, heldere lampen. 

Rika: We willen graag het assortiment wat uitdunnen. De racebanen waren bijvoorbeeld twintig jaar geleden ontzettend populair. In de winkel ligt daar nog een restpartij van. We hebben nog een stapel speciale uitgaves van tijdschriften. Op de echt bijzondere dingen na, verdwijnt zoiets langzaam uit het assortiment. En dat gebeurt natuurlijk wel in samenspraak met René.

Jasper: En de winkel moet wel zijn charme behouden. Je moet wel nog lekker kunnen rondkijken.

Rika: wat we wel graag hetzelfde willen houden, is het persoonlijke deel. Dat mensen hier komen voor Jasper en Rika. Dat is ook de reden waarom we de winkelvorm vasthouden.

Er komt wel een webshop bij, en die is sinds afgelopen week online (op het moment van schrijven, red.). Maar daar staat nog lang niet alles op. We hebben liever dat mensen hier komen, zodat we ze persoonlijk kunnen helpen.

Maar zoals gezegd: we zijn daar de komende jaren wel mee bezig. En het gaat allemaal in samenspraak met René.

En de rest komt daarna?

Beiden: Ja! En de rest komt daarna.

6 Reacties op “De Treinenpassage heeft nieuwe eigenaren: “We maken van het museum weer een winkel””

 1. Wat leuk dat jullie de winkel overnemen van Rene. Daar onze winkel in Franeker nu ook dicht is zul je daar ook de klanten van krijgen. Heel veel geluk en bouw een mooie toekomst op. Groetjes Antje Brouwer. Johan zal zelf willen reageren.

 2. Drie tot 4x per jaar komen wij uit Hilversum!
  Nu de midelbouwwinkel bij ons stopt, op e1 augustus, en er geen overname is, zullen we wel wat vaker komen!
  Voornamelijk voor de ( 2e hands-)autootjes!
  We hopen dat jullie dat er wélbij blijven doen, want daar zitten vaak pareltjes tussen voor mijn eigen verzameling!
  René wensen wij een goede tijd toe, bedankt voor altijd een gezellig praatje en goede koop, Rika en Jasper, veel succes en tot ziens!
  Betty en Michel

 3. Beste Jasper en Rika,

  Namen modelspoorclub de Blokkendoos uit Zutphen (wij organiseren Modelspoorbeurs Zutphen) wensen wij jullie veel succes toe met het voortzetten van deze winkel in Leeuwarden. Na het lezen van het intervieuw heb ik vertrouwen dat het jullie gaat lukken.

  Gr Modelspoorbeurs Zutphen

 4. Als ik oor mijn werk in Leeuwarden moest zijn kwa..ik altijd binne lopen en ging altijd met wat weg
  Het leuke was het echte zoeken tussen de kratten dozen enz.
  Ook al lioe ik in pak.ik.venowt er elke keer weer van.je wist nooit wat er onder de andere doos zou zitten
  Heerlijk snuffelen en ook vaak dingen gevonden die je.nergens anders meer zag omdat het al.ouder was

  Veel succes de directie chauffeur Ed

 5. Ik ben dankbaar voor de jaren dat ik in Anjum woonde een regelmatige bezoeker was. Heerlijk snuffelen en een goede bank met Renė. Ik woon al een aantal jaren in Drenthe dus regelmatig komen. Helaas nee.echter heel veel geluk en goede zaken in de toekomst. Hartelijke groet werner maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *