Zet ‘m op!: tentoonstelling rond het Nederlands kampioenschap prepareren in Natuurmuseum Fryslân

Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen. Daarin draait het om de vraag wie de beste is in het opzetten van een zoogdier, het prepareren van een vissenskelet, het maken van een model van een vogel en nog wat andere categorieën.

Traditiegetrouw wordt deze wedstrijd in het Natuurmuseum Fryslân georganiseerd. Door corona kon het kampioenschap een paar jaar geen doorgang vinden, maar in 2024 is het eindelijk weer zover. Er zijn dan ook extra veel inzendingen!

Eigen preparateursteam

Het Natuurmuseum Fryslân heeft zijn eigen preparateursteam, maar er zijn in Nederland meer mensen die zich beroepsmatig of uit liefhebberij bezighouden met het opzetten van dieren. De preparateurs zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Preparateurs (NVP). Eens per twee jaar organiseert de NVP de Nederlandse Kampioenschappen Prepareren.

Er wordt gejureerd in verschillende klassen, zoals grote en klein zoogdieren, grote en kleine vogels, maar ook in bijvoorbeeld vissen, reptielen en amfibieën en skeletten. De jury let op de stand van het gehele preparaat, de anatomie, de moeilijkheidsgraad, de houding en het voetstuk.

Er worden per categorie eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt, maar ook eervolle vermeldingen. En wie mag zich de beste allround-preparateur van Nederland noemen? Het Natuurmuseum heeft zelf de publieksprijs in het leven geroepen. Tijdens de expositie kunnen bezoekers een stem uitbrengen op hun favoriete object.

Nieuw: audiotour

Ga eens door het museum met een audiotour! Conservator Peter Koomen neemt je mee langs een aantal topstukken uit de collectie, zoals de klapperdief, de potvis en de archaeopteryx. Hij vertelt interessante verhalen over maretak, legt uit hoe het opzetten van dieren precies in zijn werk gaat en neemt je mee in de geschiedenis van het museum.

De audiotour brengt je langs 14 bijzondere collectiestukken en neemt zo’n 45 minuten in beslag. De tour is beschikbaar in het Nederlands, Fries, Engels en Duits. Peter Koomen sprak de Nederlandse en de Engelse versie in. De kosten ervan bedragen € 1,-. Audiotours zijn verkrijgbaar bij de balie.

Gratis dinsdag

Ook dit jaar is er één dag per week gratis entree, namelijk op de dinsdag. De gratis dinsdag geldt voor alle dinsdagen die buiten de officiële schoolvakanties vallen (zoals gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid voor de regio’s Noord, Midden en Zuid).

De OnderWaterSafari kan op de betreffende dinsdagen bijgeboekt worden voor een gereduceerd tarief van € 1,- per persoon. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren via de website wordt daarom sterk aanbevolen. Kijk op de website van het museum voor de spelregels rond de gratis dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *