The House of Carrynette: veel meer dan kilts en doedelzakken

Al meer dan twintig jaar is The House of Carrynette een grote speler in de wereld van Schotse kledij. Sinds begin dit jaar vind je de winkel in de Nieuwe Oosterstraat. Van Schotse kleding tot doedelzakken en van sieraden tot leuke hebbedingetjes: bij Sybren vind je allerlei toffe dingen.

De Schotse muziek heeft Sybren altijd al aangetrokken. “Vroeger, bij de scouting, maakten we halverwege optredens van Taptoe Leeuwarden schoon. Daar speelde een doedelzakband”, vertelt hij gepassioneerd. “Het was iets compleet anders dan een pasveerkorps of trompetterkorps. En ik vond het zulke waanzinnige, intrigerende geluiden.”

Doedelzak leren bespelen

Schotland was al jarenlang een favoriete vakantiebestemming voor Sybren. Vanaf zijn zestiende bezocht hij het land regelmatig met een vriend. “Tijdens zijn huwelijksceremonie in 1994 zou ik een stukje doedelzakmuziek spelen. Het enige probleem was: ik kon het niet echt goed,” lacht hij. Zijn eerste doedelzaklessen begon hij bij de Graham Lowlanders Pipes & Drums, waar hij tot 2004 bij bleef.

“Ze hadden prachtige uniformen, maar geen geschikte manier om ze te vervoeren. Samen met mijn toenmalige partner heb ik een draagtas ontwikkeld die dienstdeed als hangende garderobe.” Het duo schreef zich in 2001 in bij de KVK en ontwikkelde het bedrijf langzaam tot een winkel in 2006.

Door andere werkzaamheden (het duo had ook een zeilmakerij) kreeg de kledingwinkel tijdelijk wat minder aandacht. Per 1 januari van dit jaar, zijn de werkzaamheden opgesplitst en focust Sybren zich nu volledig op de winkel.

Thuisgevoel van schotten

Sinds begin dit jaar vind je de Schotse kledingwinkel in de Oude Oosterstraat. Een plek waar Sybren ontzettend trots op is. “Zelf Schotten die in Nederland wonen, komen graag binnen om even dat thuisgevoel te krijgen”, zegt hij trots. “En ik hoor vaak dat mensen mijn winkel een verademing vinden. Het is weer eens iets anders dan de kledingwinkels die je in elke stad terugvindt.”

Wat betreft het assortiment biedt The House of Carrynette een combinatie van traditionele Schotse kleding en outdoor kleding, zoals die van het merk Hoggs of Fife. Oorspronkelijk ontworpen voor de Schotse moerassen, maar ook geschikt voor buitenwerk. The House of Carrynette is een van de zes winkels in Europa(!) waar je de kleding kan kopen.

“Ze hebben speciale jassen voor jagers en zelfs voor paardenverzorgers. De trui die ik nu draag is winddicht tot windkracht tien. Daar hoef je echt geen jas meer overheen te dragen. En het combineert prima met Schotse, maar ook gangbare kleding.”

Twee koninklijke tartans

In de winkel vind je overigens ook iets ontzettend bijzonders: twee koninklijke tartans. Een tartan is de wollen stof waar een kilt van wordt gemaakt. Sybren heeft maar liefst twee stukken. Een van beide is de tartan van Queen Elizabeth. “Ik heb een brief geschreven naar Buckingham Palace en vervolgens is er officieel toestemming aan Queen Elizabeth gevraagd”, begint Sybren trots.

De andere tarten is van King Charles. “Ik dacht: ik vraag het gewoon nog een keer. En in mijn brief heb ik mijn winkel in Leeuwarden benoemd, die ook in de reactie van Buckingham Palace weer is benoemd. Dus eigenlijk weet het koninklijk huis af van het bestaan van deze winkel.” Sybren straalt wanneer hij over de tartans praat.

“En het bijzonder is: deze tartan is alléén voor King Charles III en voor niemand anders. Op een beurs heb ik met de wever gesproken. Die vertelde tegen mij dat dit niet nog eens kan gebeuren. Ik ben de enige ter wereld die beide koninklijke tartans in zijn bezit heeft. En dat blijf ik ook!”

Alhoewel The House of Carrynette al open is, volgt er later in het jaar nog een heuse opening. “En verder vind je me nog jaarlijks op evenementen. Waar je me kunt vinden, vind je op mijn website. En wat ik verder kan verwachten, weet ik nog niet. Ik zit natuurlijk nog maar net op deze locatie. Ik kijk enorm uit naar de zomer!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *