De magie van lingerie: in de paskamer bij Famke C.

Siegrid is 33 jaar en woont in Leeuwarden met Mirko. Ze wonen samen met Rein (8) en Sil (6). Vier jaar geleden opende ze lingeriespeciaalzaak Famke C. aan de Kleine Kerkstraat 18. Daar komen vrouwen met alle maten van de regenboog uit het hele land naartoe voor een bh.

Het is niet voor niets dat vrouwen van heinde en verre naar ons mooie stadsje afreizen. Siegrid: “Laatst had ik twintig klanten op een dag, en maar drie daarvan kwamen uit Friesland. Vrouwen komen overal vandaan voor de Famke C.-ervaring: uit Wageningen, Den Haag, Zutphen, Gouda, Utrecht, Zwolle, Alkmaar.”

Uniek concept

Dat komt door hun unieke concept: bij Famke C. boek je een privéafspraak van 45 minuten waarin je kunt passen wat je passen wil. En de term ervaring is hartstikke terecht. Want een beleving krijg je, daar in die paskamer.

Heb je een afspraak bij Famke C., dan parkeren de boezemgoeroes je in de paskamer en gaan ze voor jou de winkel door om mooie setjes bij elkaar te scharrelen. En er is altijd een match te vinden, want bij Famke C. vind je bh’s in de grootste matenrange van de Benelux – van A tot en met T en vanaf omvang 60 – op voorraad.

Iedereen kan hier iets moois krijgen, want ze hebben verhoudingsgewijs een grote modecollectie. En dat betekent: niks niet kiezen uit drie truttige bh’s in standaardkleuren, maar een ruime keuze uit sexy, kleurrijke en mooie lingerie. Voor iedereen wat wils, maar dan echt. Ook – of misschien wel juist – als je altijd is verteld dat je een ‘moeilijke’ maat hebt.

‘Moeilijke maten?’

Moeilijke maten, die kennen ze bij Famke C. niet. Moeilijke borsten überhaupt niet, want ook als je borsten ongelijk zijn of niet meer naar de zon kijken, weten ze je bij Famke C. in een mooi jasje te steken. En dat jasje kent veel vormen, want je kunt niet alleen voor alledaagse lingerie een afspraak boeken.

Sportbh’s? Check. Voedingsbh’s? Hebben ze ook, zijn zelfs een specialiteit. Nog even over die boezemgoeroes, die hebben overduidelijk wel kaas gegeten van vrouwelijke vormen. Zij hebben aan één blik genoeg om te weten welke maat je hebt.

Meetlinten? Doen ze niet aan. Hun timmermansoog – of tietemansoog, ook goed –, daar werken ze mee. En als de maat eenmaal beklonken is, dan wordt er dus naar hartenlust voor je geshopt. Jij hoeft alleen maar in de paskamer te staan en al dat moois te passen.

Nou ja, en daarna nog een keuze maken wat allemaal mee naar huis mag. En dat blijkt nog best een opgave, als de snoepwinkel zo goed gevuld is. Daar in de paskamers van Famke C. ontstaat een stukje magie.

Trek je een bh aan die perfect zit, dan gedraag je je daar ook naar. Je houding verandert, je krijgt een beter postuur, je steekt je tetten fier vooruit, zulks. Maar waar het echt om draait, is het zelfverzekerde gevoel dat je hebt als je de winkel uitloopt.

Dat kunnen wij je wel vertellen, maar dat kunnen de vaste klanten van Famke C. nog veel beter zelf.

Talina (36) | Woont in Drachten

“Ik heb altijd moeite gehad met mooie lingerie vinden voor mijn grote cupmaat. Ik ben opgegroeid met een heleboel beelden in de media die niet overeenkomen met hoe mijn lijf eruitziet. Ik ben wat zwaarder, heb grotere borsten en flinke heupen.”

“Omdat ik geen mooie lingerie kon vinden, voelde ik me vaak niet zo sexy als ik zou willen. Dat was misschien wel de grootste verademing toen ik voor het eerst bij Famke C. binnenwandelde: hier is mooie, uitgesproken, kleurrijke lingerie voor mijn maat. Mijn lingerie is onderdeel van mijn outfit geworden. En man, wat voel ik me daardoor sexy.”

Deirdre (39) | Woont in Drachten

“Mijn oudste dochter is acht jaar, en ik merk dat ze best wel bezig is met haar lichaam. Soms vraagt ze zich af of haar buik of billen te dik zijn. Dat vind ik zo erg: mooi, sterk of slim zijn heeft niks te maken met de maat die je draagt.”

“Toen ik jonger was, zei een verkoper in een andere lingeriewinkel eens dat ik niet zo hard door de winkel moest roepen dat ik maat 42 heb. Alsof ik me ervoor moest schamen. Ik vind de beautystandaard maar flauwekul.”

“Ik hoop met deze shoot te laten zien dat je zelf de grootste fan moet zijn van je lichaam. Mooie lingerie dragen helpt daarbij. Als ik in de spiegel kijk, denk ik: wauw! Mijn hele silhouet verandert als ik een bh van Famke C. draag: mijn borsten worden echt gedragen.”

“Iedereen die hier werkt heeft zoveel expertise. En omdat je hier een privéafspraak boekt, merk ik dat de kwaliteit en service die ze hier leveren echt heel hoog zijn. Dat vind ik heel mooi en bewonderenswaardig.”

Tini (32) | Woont in Hallum

“Ik heb een ingewikkelde maat. Nou ja, bij Famke C. is-ie niet ingewikkeld, maar in het gewone leven wel: een smalle omtrek en een volle cup. Ik ging eerder wel naar lingeriespeciaalzaken toe, maar daar kwam ik al snel bij oma-ondergoed terecht. Hier had ik voor het eerst in mijn leven keus.”

“Bij mijn eerste bezoek ging ik er ook helemaal voor en pakte ik flink uit, volgens mij heb ik toen best wat geld uitgegeven, haha. Voorheen zaten bh’s ook nooit lekker, maar nu heb ik daar geen last meer van. Dat is echt een groot verschil sinds ik de goede maat draag. Ik hou wel van een beetje alternatief, en ook op dat gebied heb ik hier heel veel keuze.”

“Het leuke vind ik dat de medewerkers van Famke C. het ook gewoon zeggen als een setje bijvoorbeeld niet zo mooi staat bij mijn huid. Ik heb nooit het gevoel dat ze me iets aansmeren, alles wat ik hier koop staat mij en past bij mij.”

Lobke (21) | Woont in Leeuwarden

“Voor mijn maat ga ik altijd op zoek naar een lingeriespeciaalzaak. Toen ik voor het eerst bij Famke C. binnenkwam, voelde het als een andere wereld: hier was mijn maat gewoon gangbaar. Ik kreeg de volle aandacht, het was rustig in de winkel en ik had het heel gezellig met de verkoopmedewerker. De paskamerexperience is een feestje.”

“Voor het eerst hoefde ik niet uit noodzaak een bh te kopen omdat dat de enige in mijn maat was, maar kon ik kiezen uit eentje die perfect past en die ik mooi vind. Ik heb tegenwoordig gewoon moeite met kiezen. Ik hou van sexy, girly, met kant en een kleurtje, en dat kan ik hier allemaal vinden.”

“Gelukkig word ik bij de hand genomen door de medewerkers. Dat voelt als een warme deken, alsof ze zeggen: ‘I’m gonna take care of you.’ En ik durf me ook te laten leiden hier, ik kan me er echt aan overgeven. Daarom wil ik nooit meer anders.”

Trix (35) | Woont in Leeuwarden

“Ik ben heel blij dat mijn lichaam voor de derde keer een baby kan dragen. Ook nu mijn borsten veranderen, kan ik nog bij Famke C. terecht. Voor een reguliere bh, een borstvoedingsbh of voor een nieuwe bh na de zwangerschap.”

“Tijdens elke afspraak is er persoonlijke aandacht voor mij en mijn wensen. Ik ben altijd heel trots op mijn lijf, en vind het heerlijk om topless te feesten en zonnen, ondanks dat ik nooit recht-vooruit-tietjes heb gehad. Daarmee wil ik anderen inspireren en laten zien dat je blij moet zijn met je lichaam. Mijn uiterlijk is best provocerend, daarom ben ik blij dat ik een lingeriezaak heb gevonden waar ik altijd een set kan vinden die past bij mijn smaak.”

Esther (44) | Woont in Leeuwarden

“Sinds twee maanden weet ik dat ik borstkanker heb. Mijn lijf laat me gigantisch in de steek, en dat is heel naar en verdrietig. Daarom ga ik nu voor de laatste keer op de foto met mijn borsten zoals ze nu zijn. Ik krijg een borstbesparende operatie, maar de chirurg gaat wel veel weghalen.”

“Ik was al klant bij Famke C., maar ik kom straks ook voor het eerst met mijn 2.0-lijf lingerie shoppen. Ik zweer bij deze plek. Ik ben hier zo op mijn gemak, iedereen kent mij goed. Sterker nog, Siegrid vertelt me dat ze soms in de fabriek lingerie uitzoekt met mij in haar achterhoofd.”

“Voorheen was ik een beetje onzeker, maar door de professionaliteit en vrolijkheid van de medewerkers niet meer. Er is tijd voor me, ook om bh’s te passen die uit mijn comfortzone zijn. Sterker nog, mijn nieuwste aanwinsten hou ik vaak aan na het betalen als ik weer wegga na een sessie, zo blij ben ik er altijd mee.”

Eilish (29) | Woont in Leeuwarden

`Als borstvoedende moeder werd ik door een aantal vriendinnen naar de Kleine Kerkstraat gewezen. Famke C., daar moest ik zijn. Het was een verademing om een goede voedingsbh te vinden, want wat was dat een zoektocht.”

“En ook de bh die volgde na baby nummer drie en een veranderd lichaam, kwam natuurlijk bij Siegrid vandaan. Ik leerde de magie van de paskamer kennen, en na een fotoshoot als klant en model, versierde Siegrid mij om ook als boezemgoeroe te komen werken. Hier heb ik geen dag spijt van, want nu mag ik de magie doorgeven.”

“Alle soorten verhalen komen in de paskamer voorbij: van mooie dingen als een setje voor een bruiloft tot een laatste bh voor iemand een borstamputatie krijgt. Op al deze momenten mogen wij er zijn voor iemand, heel speciaal werk is dat.”

Dauri (25) en Hakima (52) | Wonen in Lemmer

Dauri: “Ik heb best een kleine omvang, en eigenlijk was het altijd een crime om een bh te shoppen. De bh’s die mij in andere lingeriezaken geadviseerd werden, zaten nooit goed.”

Hakima: “Bij Famke C. werken hele vrolijke, lieve meiden. Ik voelde me hier meteen thuis. Daarom vond ik het ook niet ongemakkelijk om mijn kleren uit te trekken en bh’s te passen.”

Dauri: “Hier weet je gewoon zeker: als je de deur uitloopt, dan zitten je setjes mooi. Je hebt iets gekocht wat perfect past.”

Hakima: “Je wordt hier ook heel respectvol behandeld. Laatst wilde ik nieuwe bikini’s kopen, en dan vind ik het zo fijn dat ik hier op afspraak heenga. In andere winkels liep ik rond en hoopte ik dat iemand me zou vragen of ik hulp nodig had. Hier is die hulp er gegarandeerd. Dat shopt net wat lekkerder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *