Ceramic painting by BN: schilder je zen

Je kan natuurlijk ergens lunchen als je met een vriendin hebt afgesproken, maar eigenlijk is het nog veel leuker om iets creatiefs te doen. Dat vindt Bichli Nguyen nou ook, en daarom opende ze Ceramic painting by BN aan de Sint Jacobsstraat 20. Daar drink je een bakkie pleur terwijl je keramiek verft. En dat klinkt wat ons betreft als een topuitje.

Om meteen maar een misvatting uit de weg te helpen: nee, je hoeft niet creatief te zijn om een middag naar Ceramic painting by BN te gaan. Volgens Bichli Nguyen (31) uit Leeuwarden komt je inner-Escher vanzelf naar boven als je eenmaal aan de verftafel in haar winkel zit.

Van koffiekop tot spaarvarken

Wie haar toko binnenloopt voor een middagje kliederen, kiest eerst z’n canvas uit. Dat kan een koffiekopje zijn, een vaas, een spaarvarken. Inspiratie voor je art piece doe je op door de werken die af zijn te bewonderen, of door van tevoren Pinterest af te strunen. En daarna steek je dus de handen uit de mouwen om zelf een kek kopje te versieren.

Zo’n Pinterest-waardige vaas beschilderen onder het genot van een bakkie pleur is trouwens niet alleen gezellig, maar ook goed voor een rustig hoofd. Zelf heeft Bichli ADHD. Om haar altijd drukke hoofd af en toe uit te zetten, begon ze jaren geleden met het maken van sieraden en kaarsen.

Rust vinden

“Het onderdrukt mijn hersenen. Normaal gesproken is het in mijn hoofd heel rumoerig, mijn hersenen maken continu sprongetjes, ik denk altijd aan twintig dingen tegelijk. Maar ik vond rust in het creatief bezig zijn.”

En die rust vinden haar klanten ook. Regelmatig vergeten ze tijdens een sessie de tijd. Of hun koffie. “Dat heb ik zelf ook als ik aan het verven ben: ik ben dan zo gefocust op wat ik met mijn handen aan het doen ben, dat ik echt aan een andere wereld ontsnap.”

Keramiek verven

Die kaarsen en sieraden die ze hobbymatig maakt, vind je trouwens nog steeds gewoon in de winkel. Sterker nog, daar begon het hele verhaal mee: Bichli wilde haar creaties graag verkopen. Ze richtte een webshop op, maar omdat klanten het product graag wilden zien voordat ze het kochten, besloot ze een winkel te openen. Een winkel met alleen kaarsen en sieraden zag ze niet zitten.

Het moest anders zijn, vernieuwend, iets wat we in de stad nog niet hadden. Met dank aan haar lichte TikTok-verslaving, kwam ze op het idee om keramiek verven aan te bieden. “Mensen moesten daar voorheen vanuit Leeuwarden speciaal voor naar Groningen of Utrecht. Heel onhandig, want keramiek moet in de oven en daarom kun je het pas na twee weken ophalen. En dan moesten ze dus weer naar Groningen of Utrecht”, zegt Bichli.

Lovende reacties

Een gat in de markt dus. En dat blijkt ook wel, want haar winkel is nog geen twee maanden open, maar de reacties zijn heel leuk. En een wisselend publiek weet haar te vinden: er komen potentiële stelletjes op hun eerste date, vrienden die willen bijkletsen, moeders en dochters en kinderen die hun feestje vieren langs.

Na een sessie van twee uur drink je je koude koffie op als je dat bent vergeten, en ga je naar huis. Bichli doet je werk in de oven, en dat staat twee weken later op je te wachten. “Klanten zijn vaak heel blij met hun geverfde artikel als het uit de oven komt, keramiek ziet er dan heel anders uit. Omdat het gebakken wordt, verandert de kleur. Dat is heel leuk om te zien.”

En daarna kun je dus thuis uit je eigen, unieke HK Living-mok-dupe drinken. Een leuke middag met een blijvende herinnering: daar doet Bichli het voor. Ook zin om creatief bezig te zijn? Je kunt gewoon bij haar winkel binnenlopen om een kijkje te nemen, of om alvast een afspraak te maken. Ziet ze je snel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *