Nieuws van het Natuurmuseum Fryslân

De OnderWaterSafari is open!
Ga je mee kopje onder?

Al eens een duikende aalscholver van dichtbij gezien? Spelende otters, een jagende Jan van Gent of een familie kwal?

We hebben er even op moeten wachten, maar de OnderWaterSafari is weer open (toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar). De OnderWaterSafari is een educatieve attractie waarbij je onder de waterspiegel duikt en toch droge voeten houdt! Bezoekers maken in een voertuig een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Onderweg speuren ze naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis.

natuurmuseum onderwatersafari open

BLOCBIRDS
25 vogels in 25 grafische composities

Tot en met 1 september 2019 is de expositie BLOCBIRDS te zien. Zo op het oog lijken de werken in BLOCBIRDS vooral kleurrijke composities te zijn, maar als je wat beter kijkt herken je er ineens iets in: een ijsvogeltje, een winterkoninkje of een wilde eend.

BLOCBIRDS gaat over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z’n unieke kenmerkende uniform.

We hoeven alleen maar te kijken en te genieten. Moeder Natuur doet de rest. In BLOCBIRDS is de schoonheid van 25 vogels vastgelegd in 25 grafische composities, die tot stand zijn gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken.

Swim Fish Swim
Vrij baan voor de trekvis

Al veel bezoekers hebben een virtueel tochtje gemaakt met de helikopterduikboot die sinds kort in het Natuurmuseum is gestationeerd. Dit futuristische voertuig vliegt eerst een rondje boven de Afsluitdijk om vervolgens onder water te duiken. Zo zie je goed wat voor obstakel de dijk eigenlijk is voor vissen die van het IJsselmeer naar de Waddenzee willen zwemmen en andersom. De duik onder water brengt je in de toekomstige vismigratierivier, het ‘gat in de dijk’ dat ervoor gaat zorgen dat vissen weer een vrije doorgang hebben. De helikopterduikboot maakt onderdeel uit van Swim Fish Swim!, een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin over vismigratie. (nog te zien t/m 25 augustus 2019).

Tekst & foto’s: Natuurmuseum Fryslân

Tickets met tijdslot boek je via natuurmuseumfryslan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *