In ondergoed dansen op Michael Jackson

Ingrid Fransen is sinds 2013 eigenaresse van Petit Bijou. Haar winkel aan de Nieuwestad met bijzondere sieraden, horloges, tassen en sjaals is haar grote hobby. Daarnaast is ze dol op haar gezin en hun Old English bulldog. Ze vertelt over haar idool Michael Jackson, hoopt op een aanzoek en heeft nieuws over gezinsuitbreiding.

De vrolijke 50-jarige Ingrid woont bijna haar hele leven al in Leeuwarden. Met haar ouders en drie jaar oudere broer woonde ze nog even in Langweer en Joure, maar sinds haar zevende levensjaar is ze weer terug in de stad. Als tiener ging ze naar de Mavo, maar wist niet wat ze daarna moest gaan doen. ‘De decaan zei tegen mij: jij moet maar iets met je handen gaan doen. Ik vond het wel prima. Mijn moeder naaide zelf kleren en ik hielp haar daarmee. En zodoende ben ik op de opleiding Mode en Kleding terecht gekomen. Daarna wilde ik naar de kunstacademie in Arnhem. Dat was een logische vervolgstap om meer te leren ontwerpen en tekenen. Ik ging er naartoe voor een gesprek, maar ik werd afgewezen. Ik had volgens de mensen van de opleiding te veel een beeld voor ogen dat ik een eigen winkeltje wilde hebben met mijn eigen ontworpen kleding. Dat was eerst mijn idee, maar toen ik bij Petit Bijou kwam werken was dat idee snel vervlogen. Ik heb wel veel kleding zelf gemaakt, ook nog voor mijn kinderen, maar ik heb er de rust en de tijd niet meer voor sinds ik eigenaar ben van de winkel.’ 

Vacature in de etalage
Na haar afwijzing bij de kunstacademie ging Ingrid als hulpkracht bij de V&D aan de slag. ‘Ik kreeg daar nooit een vast contract en toen ben ik om mij heen gaan kijken en zo lag er bij Petit Bijou in de etalage een kaartje met de vacature voor verkoopmedewerkster. Zo ben ik hier in 1991 terecht gekomen en zit ik hier nog steeds. Het was een mooie tijd toen ik hier net kwam werken. Ik ging vaak met collega’s op stap en heb mooie herinneringen aan de zorgeloze tijd en de muziek uit de jaren ‘80 en ‘90.  Die tijd zou ik wel over willen doen, als ik weer terug kon in de tijd.’ Ze werkte eerst voor de oprichtster van de winkel, Gerda Verduijn en later nog voor de andere eigenaresse Bernadette Schoenmaker. Van Gerda heb ik het vak geleerd. Zij legde alles uit over de materialen en hoe dingen werden gemaakt. Ze was altijd super enthousiast. Bij Bernadette kon ik deze kennis goed gebruiken en kreeg ik alle vrijheid. Zes jaar geleden nam Ingrid de winkel van haar over in 2013. ‘Uiteindelijk is wel mijn droom uitgekomen om een eigen winkel te hebben.’

Wachten op een aanzoek
In het nieuwe millennium ontmoette ze haar droomman.‘Ik was al 32 jaar en dacht toen: zou ik nog weleens aan de man komen? Ik kwam hem tegen en dacht: dit is hem. Het voelde meteen goed, alsof we elkaar al jaren kenden. Het stel kreeg samen een zoon en een dochter die inmiddels 15 en 17 jaar oud zijn. ‘We zijn niet getrouwd, maar wel heel gelukkig. Wie weet komt er een moment, als ik het niet verwacht en vraagt hij mij. Ik kan hem ook vragen natuurlijk, maar ik weet hoe hij erover denkt. Ik noem hem altijd wel mijn man’, lacht ze.’ Het is heel bijzonder dat allebei onze ouders er nog zijn. Ik zou het gezellig vinden om dit met hen en onze broers met aanhang te vieren met een etentje. Dat weet mijn man ook wel. Wie weet ooit, we zijn nog jong.’

Gezinsuitbreiding
‘Vroeger hadden wij thuis alleen vissen en vogels. Toen ik mijn man leerde kennen, vertelde hij dat hij een Bordeaux dog had. Ik dacht: dat kan best leuk zijn, maar het is wel een grote hond. Maar dankzij haar begon mijn liefde voor honden. Ik heb haar helaas maar kort gekend, ze werd maar vijf jaar. Nu hebben we sinds drieënhalf jaar een Old English bulldog. Deze is een slagje kleiner dan onze vorige hond, maar nog steeds een flinke hond met een gewicht van 35 kilo. Het is ook een heerlijk knuffeldier. En we krijgen in juli er een vrouwtje bij. We zijn nu helemaal verslaafd. Er is altijd iemand blij als je thuiskomt en je kunt heerlijk met honden knuffelen, spelen en lekker mee wandelen.  Ik was vroeger best bang voor grote honden, maar nu niet meer. Het type hond dat we hebben, schrikt mensen weleens af. Ze lopen soms met een grote boog om ons heen. En dan zeg ik altijd: hij doet echt niets hoor.’

Fan van het eerste uur
‘Ik was erg fan van Michael Jackson. Mijn kamer hing vroeger vol met posters van hem en ik ben twee keer naar een concert geweest. De melodie, zang en bepaalde ritmes in het nummer, trok mij aan in zijn muziek. Ik wilde graag zijn concerten in Londen bijwonen, maar die zijn niet doorgegaan door zijn onverwachte overlijden. Ik had graag meer van hem willen horen. Mijn dochter weet nog zo goed dat we het bericht kregen dat hij was overleden. Ik moest toen zo huilen en zij huilde mee. Ingrid vindt alle liedjes van Michael Jackson geweldig, maar Billie Jean en Can you feel it van de Jackson Five zijn haar favorieten ‘Als ik er niet meer ben, mogen mijn nabestaanden deze liedjes voor mij draaien.’

Guilty pleasure
Ingrid is een heel gelukkig mens en maakt graag anderen gelukkig. Ik vind het belangrijk dat klanten weer blij de winkel uitgaan. Ouderen geven me vaak een hand of een knuffel, omdat ze blij zijn met de persoonlijke aandacht. Waar Ingrid zelf stiekem blij van wordt? ‘In mijn ondergoed ergens op de Malediven dansen op de muziek van Michael Jackson. Hoe mooi wil je het hebben.’

Tekst: Jantina de Vries
Foto’s: Simon van der Woude

2 Reacties op “In ondergoed dansen op Michael Jackson”

  1. Wat een mooi stuk is het Daar heb je ons niks van vertelt .Wij zijn Trots op jou maar dat weet je wel .Pa en Ma

  2. Kijk……wie wil dat nu niet? zo’n leuke nicht…..
    Mooi stukje over een super onderneemster, die het grote verschil blijft maken in de retail!

    Groetjes uit Cuijk,

    René x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *