Cor Giesing: Hiphop werd mijn geloof

Toen hij tien jaar was ontdekte hij de hiphop. Hij draaide plaat na plaat maar smachtte al snel naar meer: zijn eigen plaat. Cor Giesing, beter bekend als CeeMajor, is geboren en getogen in Leeuwarden. Hij begon op jonge leeftijd al met het schrijven van teksten voor hiphopcrew Megaforce en jaren later stond hij zelf op Lowlands! 

Waar kennen we je van?
‘Ik ben groot geworden met The Proov, onze demo werd gedraaid bij het radioprogramma Dutch Masters. Wij hebben met The Proov twee keer gestaan op North Sea Jazz, ook hebben we opgetreden in Paradiso en als klap op de vuurpijl gespeeld op Lowlands. We hebben toen ook getourd door heel Nederland.’ 

Hoe ben je begonnen?
‘Toen ik tien was kwam ik erachter wat hiphop was, het was een genre dat ik nog niet kende dus het intrigeerde mij heel erg. Rakim was de eerste artiest die ik leerde kennen in de hiphopscene. Ondertussen ontstond in Leeuwarden ook jongerencentrum Het Vliet. Dat werd dé spot om rond te hangen, ik was daar altijd te vinden. Er waren optredens van crews waaronder die van Megaforce. De hiphopscene begon zich steeds meer hier te ontwikkelen en werd echt een kleine subcultuur in zo’n stad als Leeuwarden, je hoorde ergens bij. Dat is ook wat ik heel belangrijk vond, ergens bij horen. Later mocht ik ook voor Megaforce teksten gaan schrijven, niet lang daarna kwamen we erachter dat schrijven niet mijn enige talent was maar het rappen van die teksten ook. Ik had de juiste flow en een goeie uitspraak. Megaforce was het begin van mijn carrière.’ 

Wat doe je nu?
‘Ik werk nu op de Minerva Academie voor Pop Cultuur in Leeuwarden. Ik geef les en ben coördinator van verschillende opleidingen. Ik doe nu ook een master kunsteducatie. Dat is wat mij zo’n beetje van de straat houdt, om het zo maar te zeggen.’ 

Wie of wat is je inspiratiebron?
‘Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk op de hoogte te blijven wat er op het moment gaande is in de scene. Ik vind het niet alleen heel interessant maar ook heel belangrijk voor mijn vak. Ook inspireren mijn leerlingen mij heel erg, ik werk constant met creatieve mensen met een nieuwe kijk op muziek. Ik heb Kraantje Pappie geholpen met zijn afstudeerproject toen hij hier nog op school zat. Hij is megasuccesvol geworden, dat is toch mooi om te zien.’ 

Wat was de eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
‘Ik heb mijn eerste plaat gekocht in de V&D, dat was Bad van Michael Jackson.’ Welke artiesten volg je nu nog? ‘Ik vind de Nederlandse hiphopscene steeds beter worden. Ik vind artiesten zoals Ronnie Flex, Smib en Yung Nnelg heel erg interessant om te volgen. In de buitenlandse scene is Kendrick Lamar mijn favoriet, sterk gevolgd door J.Cole en Drake.’

Wat was het hoogtepunt uit je carrière?
‘Dat was het moment dat ik mijn eerste plaat uitbracht. Ik droomde hier al van sinds ik een kind was dus toen ik hem daadwerkelijk uitbracht gaf dat een overweldigend gevoel. Het was een droom die uit kwam.’ 

Wat kunnen we in de toekomst van je gaan verwachten?
‘Jullie kunnen volgend jaar zeker nieuwe muziek van mij gaan verwachten. Heel veel meer wil ik er nog niet over zeggen, jullie vinden het snel genoeg uit!’ 

Tekst: Fatima Yousif
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *