Culinaire wereldreis in Franeker: De Valk

Een culinaire wereldreis zonder de landsgrenzen over te hoeven, dat kan bij het nieuwe Wereldrestaurant in Franeker. Op 8 november gingen de deuren open en sindsdien serveren ze er gerechten van over de hele wereld. Je eet er volgens het all-in dining-concept, inclusief live-cooking.

Alle windstreken
Van Frankrijk en Italië tot China en Japan, geen windstreek ontbreekt bij De Valk. Waar eet je bijvoorbeeld een Italiaanse pizza én Chinese wokgerechten? De gerechten bereiden ze gewoon waar je bij staat; live-cooking dus! Ondertussen bepaal je zelf wat en wanneer je eet. In het lopend buffet geniet je dus ongedwongen van al het versbereide eten. 

Vergapen
Hoe een avond bij De Valk eruitziet? Loop via de grote trap het restaurant binnen; ze heten je van harte welkom. Neem met je tafelgasten plaats en je bespreekt geheid waar je allemaal zin in hebt. Wanneer je vervolgens naar het buffet loopt, vergaap jij je aan de diversiteit en de mooie presentatie van het eten. Al snel ben je vergeten waar je zin in had en wil je gewoon alles proberen. Begin bijvoorbeeld met een soepje en een broodje, om daarna voor een klassieke nasi met saté te gaan, gevolgd door een ovenverse pizza. Je buurman eet een Chinees wokgerecht en je buurvrouw geniet van haar sushi. Dat ziet er goed uit! Ook dat wil je uitproberen! En zo geniet je een avond lang van vers eten van over de hele wereld. Maar laat wel ruimte over voor het dessert. Vruchten, ijs, chocolade en lekkere gebakjes, het ontbreekt je aan niets. Tot slot een afzakkertje, om uiteindelijk voldaan naar huis te gaan. 

Kleine porties
De Valk is het vijfde restaurant van de familie Hu. Je kent ze onder andere van hun wereldrestaurants in Ryptsjerk en Opeinde. Het restaurant in  Franeker is gloednieuw en van vergelijkbare grootte. Wel zijn er plannen om De Valk in de toekomst uit te breiden. De familie heeft ook een tip voor je om niet al aan het begin van de avond vol te zitten: kijk eerst op je gemak wat er allemaal is, stel vervolgens een soort menu samen. Begin licht met groenten, vis of kip en neem vooral kleine porties. Zo kun je meer gerechten proberen, en dat is wel zo fijn. Met de familie uit eten of gezellig met z’n tweeën, het kan allemaal bij Wereldrestaurant De Valk. 

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *