Bernd Welling: de vakman van De Basuin

Veel gebouwen en straatnamen herinneren nog aan het dorpse verleden van het huidige stadsdeel Huizum. Aan de Nieuwe Hollanderdijk vind je cafe-restaurant ‘De Basuin’, vernoemd naar een oude graanmolen. Van de molen is niets meer over, behalve een paar vergeelde foto’s
en vaak vertelde verhalen. Het zwart-wit van De Basuin steekt strak af tegen de bruine bakstenen huizen eromheen. Bernd Welling heeft deze parel eigenhandig vormgegeven. Want eigenlijk is
hij helemaal geen horecaman. Hij heeft namelijk ook een goedlopend bouwbedrijf en twee gouden handjes.

Bij een rondleiding door De Basuin vertelt Bernd gepassioneerd wat hij allemaal heeft aangepast voor een optimale bedrijfsvoering. Je valt van de ene verbazing in de andere. Een ruimte met een zelfgebouwde afvalpers die precies in een container past. “Zo pers je alle lucht er uit en kan er wel twee tot drie keer zo veel afval in.” In de keuken maakte hij een opklapbare werkbank, zodat de leverancier met een steekwagen tot in de keuken
kan rijden. De complete voorpui van de cafetaria (ja, die is er ook nog) is in twee dagen vernieuwd en een dikke meter naar voren verplaatst om meer ruimte voor de gasten te creëren, opvouwbare terrasdeuren, een glazen buitenwand, een woonzolder met opbouw voor extra daglicht, een weggewerkte cv-ketel, een bouwplaatsverwarming die het terras zelfs bij -20 moeiteloos warm stookt. En zo zit het hele pand vol met verbazingwekkende oplossingen. En afgewerkt tot in de perfectie!

dsc_9981_04_patrick-visser

Weer terug aan tafel zit Bernd nerveus met zijn voet te wiebelen. Eén ding is duidelijk: deze man kan niet stilzitten. “Dat klopt. Ik móet wat te doen hebben. Zo ben ik ook met De Basuin begonnen. Het was eerst een snackbar en pizzeria. Mijn handen jeukten toen ik het pand over kon nemen. Ik ben meteen begonnen.”Het resultaat is er dan ook naar: het interieur van De Basuin is om door een ringetje te halen. Alles klopt. Die perfectie komt trouwens ook terug in het restaurant: Iedere maand is er nieuwe kaart met
vier weekmenu’s en steeds een andere dagschotel voor € 8,50. Eenvoudige Hollandse gerechten, goed bereid en in royale porties. Om er een paar te noemen: kip ‘Bonne Femme’, rib roast, sliptong, saté, shoarma, groenten uit de wok, zigeunerschnitzel, en met een superhamburger! “De gang is er nu aardig ingekomen. We hebben wat personele wisselingen gehad en dat heeft de boel een beetje vertraagd. Maar steeds meer mensen weten ons te vinden. En lang niet alleen uit de wijk. Ik heb gasten uit Stiens die speciaal terugkomen voor onze knapperige frietjes, hahaha… Ook worden er steeds meer feesten georganiseerd, want vrijwel alles is hier mogelijk. We doen niet zo moeilijk en we zijn niet duur.”

Terwijl het restaurant haar deuren opent, praten we nog even na
met Bernd. Tegenover ons zit een briljante timmerman en ontwerper. Met zijn bedrijf Bouwtrend kan hij de opdrachten doen die hij leuk vindt. Zo bracht hij sfeer in onder andere eetcafé De Walrus, bar De Toeter en kookatelier De Kleyne Sint Jacob. Maar bovenal was híj het die het huis van Auke Rauwerda mocht verbouwen. En als je die opdracht krijgt toebedeeld, dan hoor je zonder enige twijfel tot ‘de crème de la crème’ van de vakmannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *