De geschiedenis van Hotel Eetcafé Duhoux: vijf teamleden aan het woord

Bijna precies in het geografische middelpunt van Friesland ligt Wirdum, het dorp dat bekend geworden is door hotel & eetcafé Duhoux. Jean-Louis Duhoux, de huidige eigenaar, is inmiddels de vijfde generatie die dit etablissement runt. Ruim een eeuw geleden was het een café met slagerij.

Nu, vele jaren en veranderingen later, is het een heel bekend eetcafé met een hotel. Aan de hand van gesprekken met vijf leden van het team krijg je een indruk van de vernieuwingen in afgelopen ruim 30 jaar.

Sikko.

Sikko Procee

“Al 16 jaar werk ik hier. Ik ben eindverantwoordelijke voor de keuken maar eigenlijk doen we hier alles met elkaar. Ik ben hier gekomen om de kaart wat omhoog te brengen. Ik heb door de jaren heen veel veranderingen gezien. Een paar jaar geleden kregen we het steeds drukker met het restaurant en met het hotel, we hebben toen besloten om met de maaltijd service te stoppen.”

“Zo’n ingrijpend besluit nemen we samen en dat is wel het fijne aan dit bedrijf, je doet het met elkaar. De breedte van dit bedrijf vind ik leuk, we hebben hier hotel, restaurant en in de zomer ook nog terras. En voor elk wat wils, zowel een schnitzel als een slibtong.”

“k merk ook dat hier vaker toeristen komen en we krijgen steeds meer vaste klanten uit bijvoorbeeld Leeuwarden, Sneek en Heerenveen. Ze komen niet alleen voor het lekkere eten maar ook voor de gezellige sfeer. De kaart stellen we met elkaar samen maar ondanks alle veranderingen zullen een tournedos en gebakken paling er altijd wel op blijven staan.”

Fonker en Harry.

Fonger Pool

“Bijna meteen na mijn beroepsopleiding voor kok ben ik hier begonnen en ik werk bij Duhoux inmiddels 33 jaar. Ik wilde de keuken wat vernieuwen want de keuken was in die tijd namelijk niet heel veel meer dan een gehaktballetje en een karbonaadje. We hebben toen ook de maaltijd service opgezet, op een gegeven moment hadden we maar liefst drie bestelwagens om maaltijden rond te brengen.”

“Uiteindelijk werd de vraag wat minder en we merkten dat die maaltijdservice wel een groot beslag op de keuken legde. We bleven wat hangen in die maaltijden. We hebben met elkaar besloten om er mee te stoppen en ons meer toe te gaan leggen op vlees en à la carte.”

“We zien nu dat het in het restaurant steeds drukker wordt. We doen niet teveel tierlantijntjes, wel een ‘tournedo’tje’ of iets speciaals. Met vis werken vind ik leuk; ik maak graag slibtong, paling en snoekbaars klaar. Het is echt een familiebedrijf en met Bonno, de vader van Jean-Louis, heb ik veel samengewerkt.”

“Door de gemoedelijke sfeer voel ik me hier thuis. Sikko is nu chef-kok en met hem zijn weer nieuwe ideeën de keuken in gekomen. Harry, de oudste van ons, heeft overal gewerkt en brengt daardoor ook weer vernieuwing mee.”

Harry Banga

“Hoewel ik de oudste ben werk ik hier nog maar een jaartje. Ik heb in veel verschillende keukens gewerkt, van eenvoudige eetcafés tot Franse keukens toe. Voordat ik hier begon was ik chefkok in het bedrijfsrestaurant van Achmea en FBTO, in die hoge toren in Leeuwarden.”

“Ik wilde daar mijn pensioen halen maar Corona gooide roet in het eten en ik stond op straat. Op Facebook stond een oproep van Jean-Louis: ‘In welke lades hebben ze de koks verstopt?’ Ik ben er heen gegaan, heb een avondje meegedraaid en ik voelde meteen een klik met hem en de koks. De manier van koken bevalt me heel goed.”

“We hebben de Nouvelle cuisine gehad, pietepeuterig fijn werk met kleine gerechtjes, ziet er mooi uit maar na 1 ½ uur heb je nog honger. Hier krijg je genoeg en het is lekker. Wij alle drie van de keuken vinden de opmaak belangrijk. We snijden alles zelf in plaats van uit potjes.”

“We werken met biologische groente uit Techum en we hebben net met de tuinder een kalender voor komend jaar opgesteld. Het is echt een familie bedrijf, de sfeer is gemoedelijk. We hebben een hoop voor elkaar over en Jean-Louis laat de keuken aan ons over. Over 2 jaar mag ik stoppen van mijn vrouw, als het aan mij ligt haal ik hier mijn pensioen.”

Lisa Schulpzand

“Meteen na de HAVO ben ik hier in de bediening gaan werken, nu alweer 3 jaar geleden. Ik volg inmiddels de opleiding ‘Gastronoom sommelier en leidinggevende bediening’ aan het Friesland College, 1 dag in de week. De overige dagen werk ik hier. Ik leer onder andere over de juiste ‘wijn-spijs’ combinatie.”

“De keuken maakt het menu en dan moet je bekijken welke smaakaroma’s je terug wilt laten komen in de wijn die je aanbiedt. Een vak apart! Contact met gasten vind ik het leukst en ik vind het fijn dat de gasten met een glimlach de deur uit gaan. Ik merk dat er steeds meer gasten komen, we doen het met z’n allen dus goed.”

“Misschien moeten we nog eens uitbreiden in het aantal tafels. De sfeer is door de gezellige collega’s fijn; goede communicatie, over werk en ook meer persoonlijk. Ik voel me hier op mijn plek, door de sfeer, collega’s, gasten en natuurlijk de kaart. Op school richten we ons op een sterren restaurant, hier is het meer een eetcafé. Ik zie me hier wel een tijd werken.”

Folkert Boersma

“Ik werk hier nu ruim een jaar en ik volg de opleiding Zelfstandig werkend kok aan de Friese Poort. Hiervoor deed ik een ICT opleiding maar dat bleek toch niks voor mij te zijn. Bij Duhoux wordt alles zelf gemaakt en dat vind ik het leukst.”

“Geen potjes open trekken maar zelf groente snijden, vlees bereiden en soep maken. Dat ambachtelijke trekt mij aan. Het is heel gezellig in de keuken, we zijn open en eerlijk naar elkaar en maken veel grapjes. Ik blijf hier nog een half jaar en dan ga ik waarschijnlijk in Oostenrijk mijn vervolg stage lopen.”

2 Reacties op “De geschiedenis van Hotel Eetcafé Duhoux: vijf teamleden aan het woord”

  1. Wij hebben bij jullie wat geslapen en gegeten en gedronken,, we werden zelfs in Wirdum Opa en Oma voor het eerst,, dus werd gelijk Pake en Beppe, geweldig toch, heerlijke sfeer,, we zijn er tijd niet geweest, maar wat in het vat zit verzuurd niet,, we volgen je trouw,, groetjes van ons uit Alkmaar.. Pake en Beppe 🙏🍀NAMASTE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *