Alles kwijt door orkaan

Zacheus van der Zee (47 jaar) is eigenaar van Sanisale en Keukensale. We weten al veel over zijn bedrijven en we zijn nu benieuwd wie de man erachter is. De sanitair- en keukenman vertelt over zijn werk bij de marine, waarom hij voor zijn veertigste verjaardag iets anders wilde op carrière gebied en over zijn dochter die een heftige operatie moest ondergaan.

Hij heeft een bijzondere naam die niet veel voorkomt. ‘Ik ben vernoemd naar mijn opa die ook Zacheus heette. Het is een Bijbelse naam en komt niet zo vaak voor in de familietak. De ondernemer groeide op in Harlingen en vertrok toen hij 18 jaar was voor een studie hts offshore in Den Helder. ‘Ik heb twee jaar over de propedeuse gedaan en de studie niet gehaald. Daarna heb ik een kopjaar mts gedaan en na mijn studie kwam ik via een uitzendbureau terecht in de offshore. Na verschillende keren op een booreiland gewerkt te hebben, ben ik bij een sanitair bedrijf terecht gekomen in Den Helder en werkte daar als magazijnmedewerker. Na een jaar ben ik daar begonnen als tegelzetter en dit heb ik vijf jaar volgehouden. Na vier jaar vond ik het zonde van mijn mts papieren en via een kennis ben ik in aanraking gekomen met de marine. Ik was 24 jaar toen ik daar begon en heb er vijftien jaar gewerkt.’

Duiken met haaien

‘In die vijftien heb ik heel veel gevaren en ben ik twee keer, samen met mijn gezin, uitgezonden geweest naar Curaçao en Sint Maarten. We woonden van 2002 tot tot 2005 op dit eerste eiland. Daarna heb ik weer een jaar gevaren en vervolgens hebben we nog twee jaar op Sint Maarten gewoond. Ik werkte daar voor de kustwacht bij de marinebasis. Er moest wel gewerkt worden en het subtropische klimaat was wel vermoeiend, maar in het weekend konden we lekker naar het strand en had je wel het vakantiegevoel. Ik heb heel veel gedoken en al mijn duikbrevetten gehaald. De onderwaterwereld is daar prachtig en ik heb ook barracuda’s en schildpadden gezien. In Sint Maarten heb ik met haaien gedoken. Dit was wel onder begeleiding, rifhaaien zijn namelijk niet ongevaarlijk. Ze hadden daar een vaste voederplek voor die beesten en zolang ze eten kregen, was er niets aan de hand.’

Alles kwijt door orkaan

Een minder leuke ervaring voor het gezin was dat ze in 2009 in een orkaan op Sint Maarten terecht kwamen. Ze werden geëvacueerd naar een hotel. ‘De orkaan was heftig! Ik was nadat de orkaan over was samen met mijn collega’s ter plaatse. Als kustwacht mag je in het rampgebied komen. We konden niet eens met de auto onze woonwijk inrijden, omdat het water erg hoog was. Ik stapte uit en opeens stond ik mijn middel in het water en wist ik gelijk dat het niet goed zat. Ons huis stond anderhalve meter onder water en de hele inboedel was verloren gegaan. We waren goed verzekerd en konden we in Nederland nieuwe spullen kopen. Gelukkig lagen onze belangrijke spullen, zoals fotoboeken in de opslag in Nederland.’

Scoliose

Zacheus besloot na de orkaan met zijn gezin weer terug te gaan naar Nederland, ook mede omdat zijn dochter van toen twaalf jaar geopereerd moest worden. ‘Onze dochter stond onder controle voor scoliose, een vergroeiing in haar rug. In een paar maanden tijd was dat zo verergerd door een groeispurt, dat ze geopereerd moest worden. De artsen in Nederland zijn hier veel verder in dan op Sint Maarten en dat is de reden dat we terug zijn gegaan. In Nederland is onze dochter geopereerd en het was een heftige ingreep van acht uur. Die kromming is tijdens de operatie nagenoeg rechtgezet.’ De operatie is goed verlopen en het gaat het goed met de inmiddels 22-jarige.

Bijzondere kameraadschap

De oud marinier heeft goede herinneringen aan zijn tijdperk bij de marine. ‘Kameraadschap zoals bij de marine vind je in de burgermaatschappij niet meer terug. Je bent aan boord echt op elkaar aangewezen als je met z’n allen weg bent. Er ontstaan hele vriendschappen en een hechte band. Je vertelt soms dingen aan elkaar die je je eigen vrouw niet eens vertelt. Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Er zijn ook nadelen bij werken bij de marine vindt Zacheus. ‘Het nadeel was het veel weg zijn van huis. De periode tussen ons verblijf op Curaçao en Sint Maarten zat ik op een marineschip. We reisden al vier maanden door het Middellandse Zeegebied en we zouden met kerst en oud &nieuw weer naar huis gaan. Helaas kregen we op de laatste dag te horen dat we niet terug naar Nederland zouden gaan, maar naar Mallorca en daar mochten we even naar huis of het gezin mocht overkomen voor vijf dagen. Na de feestdagen moesten we nog drie maanden Libanon gaan om daar alles veilig te stellen. En ondertussen waren we al bijna zeven maanden onderweg. Ik was ervoor getraind, maar voor de thuisblijvers was dat niet leuk. De kinderen waren toen nog jong en die hadden gelukkig niet zoveel besef van tijd, maar ik miste wel veel van hen. Dat heb ik in die tijd op Sint Maarten en Curaçao weer ruimschoots ingehaald.’

Oorlogsgebied

In Libanon bewaakten wij de kustwateren. Dan stond alles op scherp en was ik op het ergste voorbereid. We moesten daar de scheepvaart controleren op wapenhandel en de kustwateren beschermen.  Gelukkig is er nooit iets ergs gebeurd. Het enige dat ik me kan herinneren is dat een sportvliegtuigje werd gesignaleerd via de radars op het schip. Dan gaat er een waarschuwing uit: keer nu om anders gaan we actie ondernemen. Er werd niet op gereageerd. En er zijn verhalen bekend dat zulke vliegtuigjes op het schip invliegen met bommen aan boord. Dat gaat dan wel even door je heen, maar de marine heeft zulke geavanceerde wapens, dat het niet mogelijk is voor het vliegtuig om bij het schip te komen. Uiteindelijk keerde het toestel om.’

Terug naar het sanitair

‘Het salaris is niet hoog bij defensie. Je krijgt wel een gevarentoeslag, maar dit weegt niet op wat je er allemaal voor doet en dat je veel van huis bent. Dat was ook één van de redenen dat ik ontslag heb genomen. Ik heb altijd gezegd dat ik iets voor mezelf wilde beginnen voordat ik veertig werd. In 2010 kwam er een sanitair franchisewinkel op mijn pad. Dat was wel een andere formule dan die ik nu heb.’

In 2011 is hij met Sanisale begonnen en in 2015 kwam Keukensale daar nog bij. ‘Ik heb de crisis gelukkig overleefd, maar heb toen weleens gedacht: waar ben ik aan begonnen. Het gaat nu goed met de bedrijven, de economie gaat weer goed en er worden steeds meer huizen verkocht. Ik hoop dat dit een beetje doorzet, dat werkt een stuk prettiger.’

Tekst: Jantina de Vries
Foto’s: Simon van der Woude

1 Reactie to “Alles kwijt door orkaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *