Aldlân voelt zich aan de kant gezet door gemeente Leeuwarden

Wijkorganisatie Aldlân heeft als doel om de sociaal maatschappelijke en culturele activiteiten in de wijk Aldlân te ondersteunen. Onlangs kwam de organisatie met een voorstel voor een nieuwe wijkgerichte sociale aanpak, maar deze werd door de gemeente Leeuwarden afgewezen. Nu voelt ze zich aan de kant gezet.

In het voorstel stonden plannen voor een Sociaal Platform Aldlân voor het oplossen van sociale vraagstukken in de wijk. Daarnaast wil de organisatie dat het wijkcentrum verbouwd wordt om dagbesteding en huiswerkondersteuning voor elf- tot dertienjarigen mogelijk te maken.

Anderhalf jaar hebben de vrijwilligers van de wijkorganisatie aan de plannen gewerkt. Eind mei reageerde wethouder Herwil van Gelder nog enthousiast en hij gaf aan dat de plannen prima binnen de gemeentelijke WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) paste. Het Sociaal Platform Aldlân zou als voorbeeld voor andere wijken in de gemeente dienen.

Voorwaarden

Aldlân had wel een aantal belangrijke voorwaarden in het voorstel staan, zoals dat ze zelf alle plannen wilde ontwikkelen en uitvoeren en dat ze ondersteuning wilde van de opbouwwerker die al vanaf begin 2018 bij de plannen betrokken was.

Dat laatste verzoek voor een eigen opbouwwerker wees de gemeente af. De wijkorganisatie gaf aan dat ze onafhankelijk opbouwwerk wilde, in plaats van één in dienst van de gemeente. Aan die voorwaarde kon al niet worden voldaan. Ook konden de plannen niet zelfstandig uitgevoerd worden. De gemeente wilde de verantwoordelijkheid bij een nog nader te kiezen aanbieder neerleggen.

De aanbieders zijn inmiddels bekend: Amaryllis Leeuwarden en het landelijk opererende Incluzio. Deze wonnen de aanbesteding voor basisondersteuning WMO 2021.

Vervolg

De wijkorganisatie voelt zich door de gemeente aan de kant gezet voor een commerciële aanbieder. De organisatie vermoedt dat de gemeente meer gaat voor het maken van financiële winst dan voor sociale winst voor de bewoners van de wijk Aldlân.

De wethouder heeft de organisatie recent uitgenodigd voor een nieuw gesprek, maar die wees de organisatie af. Aldlân heeft het vertrouwen in het proces dat positief begon, verloren.

Is dat anderhalf jaar nu voor niets geweest? De organisatie heeft het gevoel van wel en stelt de houding van de wethouder in dit verhaal verantwoordelijk.

Wat begon met plannen met als uitgangspunt ‘van, voor en door de wijk’, is het einde wellicht wat minder rooskleurig en eindigen de plannen bij het oud papier.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *