Jenny Douwes, wie kent haar niet?

Foto: Bart Lindenhovius

Jenny Douwes wordt gezien als de ‘aanstichtster’ en ‘leidster’ van de blokkeerfriezen en is de afgelopen twee jaar vaak in het nieuws geweest omtrent dit onderwerp. Het hele verhaal over deze situatie gaan we zeker niet nog een keer herhalen. Waar we het wel over gaan hebben? Over Jenny haar dagelijks leven, wat voor soort ondernemer er eigenlijk in Jenny schuilt en hoe haar leven en omgeving toch wel iets te maken hebben met haar overweldigende actie.

Wat verwacht Jenny er eigenlijk zelf van? ‘Normaal gesproken zijn het altijd kranten, nieuws en politiek en nu is het Leeuwarden en uitgaan, dus ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik kan verwachten. Als ik vragen krijg over het uitgaansleven in Leeuwarden dan heb ik daar weinig aan toe te voegen. Ja, en televisie kijken doe ik ook niet, dus daar hoef je mij ook niks over te vragen’, zegt Jenny lachend.

Een korte throwback

Om Jenny haar hele verhaal en gedachtes en ideeën goed te begrijpen, gaan we het toch heel even terug in de tijd. Het is belangrijk om te weten wat haar doel was. ´Het misverstand blijft namelijk, want het gaat mij niet om de zwarte piet,’ begint Jenny op een rustige toon. ‘Het gaat erom dat extremistische groepen worden toegestaan met politie en ME tussen de kinderen. Daar ging het echt om. Om de veiligheid en ook over de manier waarop deze mensen elke keer naar voren worden geschoven in de media, terwijl het een enorme tegenreactie oproept. Dat keur ik niet goed, maar het gebeurt wel. Je ziet het steeds verder uit de hand lopen dus ik dacht er moet eens iemand iets van gaan zeggen. De kleur van zwarte piet, of je nou voor of tegen bent, maakt niet uit, maar niet op deze manier. Dat sprak blijkbaar heel veel mensen aan en toen ging ik viral met een filmpje dat een vriend van mij toegevoegd had aan een Facebookevent. Het was een promotiefilmpje om aan te geven dat er zo echt gevaarlijke dingen zouden gaan gebeuren. Op Twitter waren er al een aantal journalisten die mij volgden, zij gingen het retweeten, het bericht werd het opgepakt en toen was het hek van de dam.’

Jenny is van mening dat in Friesland, zelf komt ze uit Harkema, wel een bepaald type mensen wonen. ‘Het is hier geen Randstad, de discussie speelt hier amper en mensen houden er niet van dat je wordt bedreigd om iets waar je geen kwaad in ziet. Dus alles bij elkaar dacht ik, dit gaat uit de hand lopen. Het gaat niet werken hier. Het gaat mij allemaal niet om de discussie, daar wil ik mij niet in mengen. Het gaat mij echt om de veiligheid.’

Heftrucks vs laboratorium

Jenny heeft een eigen bedrijf, Douwes Materieel. Ze zit in de hoogwerkers, verreikers en heftrucks. Ze verkoopt en verhuurt machines en ook biedt het bedrijf service voor klanten met eigen machines. ‘Ik vind het heerlijk werk, ik zit de hele dag tussen de kerels, iedereen houdt zich aan afspraken en alles is lekker recht door zee. Mijn baan is dus eigenlijk heel anders. De reden dat ik mij heb durven uitspreken is omdat ik mij onafhankelijk voel. Ik ben eigen baas en ben niet afhankelijk van één bedrijf of klant. Ik kan het me veroorloven dat mensen zeggen ‘ik ben het er niet mee eens’. Ik heb ook een hele andere wereld gekend. Ik heb namelijk de laboratoriumopleiding medisch gedaan op het hbo. Jarenlang heb ik gewerkt op de universiteit in Groningen en in het UMCG. Daar zit je tussen de professoren, die wereld ken ik, maar tegenwoordig zit ik tussen bouwvakkers, stratenmakers en installateurs. Op de één of andere manier begeef ik mij nu in een omgeving waar de mensen een hele ander kijk op dingen hebben, een beetje hetzelfde als ik, en meer met de poot in de klei. Het kan er wel mee te maken hebben, dat nu ik me tussen de mensen begeef die zich juist niet begrepen en gehoord voelen in de politiek, ik ben opgestaan om de activisten tegen te houden.’

‘De mensen waar ik nu tussen zit, vinden het wel allemaal prima zo als het is’, gaat Jenny verder. ‘Zij vragen zich af of dat progressieve wel een voordeel heeft voor hun. In Groningen was mijn omgeving veel linkser en daar hebben de mensen er wel baat bij om alles veel wereldser te maken. Aan de andere kant is er een grote groep mensen die heel blij is met hun leven, ontzettend gelukkig zijn, maar niet profiteren van die zogenaamde innovatie en vooruitgang. In die wereld zit ik nu. Laat ons maar gewoon ons ding doen.’

Positieve reacties

Van veel klanten heeft Jenny positieve reacties gehad over haar actie, maar het kan ook anders. ‘Van één klant, beetje een Amsterdamse hippie, heb ik wel een negatieve reactie gehad en wij zijn uiteindelijk uit elkaar gegaan. Er zijn vast meer geweest die het niet met mij eens waren, maar die zeggen het niet. Uiteindelijk, ook al vind ik het wat raar om te zeggen, heb ik er ook heel veel klanten aan over gehouden. Klanten belden mij ook joelend op en zeiden ‘wat een stunt, wat geweldig’. Maarja, ik zit hier ook in een omgeving met klanten, waarvan 99 procent zegt ‘houd op met dat gezeur uit de Randstad’. Wij zitten door heel Nederland. Daaraan zie je dus ook dat het niet Friesland tegenover de stedelijke gebieden is, maar het is overal. Het speelt in alle provincies. In mijn beleving kan ik inmiddels zeggen het gaat tussen de grote stedelijke gebieden en de rest van Nederland. In de stad denken ze anders over hoe het moet met Nederland.’

Bètameisje

‘Ik ben altijd wel maatschappijkritisch en geïnteresseerd geweest in de politiek. Bij mij is daarom op een gegeven moment de bom gebarsten.’ Op de vraag of maatschappijleer dan ook haar favoriete vak was op de middelbare school is het antwoord ‘nee, zeker niet’. ‘Ik ben echt een bèta-meisje. De vakken die ik had waren: scheikunde, wiskunde b, natuurkunde en biologie en in mijn geval ben je dan wel een uitzondering als je interesse hebt voor politiek. Zelf ben ik heel erg Twitter-minded. Dat zal ook de reden geweest zijn dat journalisten mij al volgden voordat heel Nederland mij kende’, zegt ze lachend. ‘Ik ben een vrouw, heb blond haar, zit in de hoogwerkers en heb interesse voor politiek. Dat alles bij elkaar is een rare combinatie en dat valt op, blijkbaar.’

Wijze woorden

‘Als ondernemer kun je je ook gewoon uitspreken, zolang je het maar netjes houdt. Je bent als ondernemer wat meer bewust van je eigen verantwoordelijkheden; als je iets wilt bereiken, zul je er zelf voor moeten werken. Ik ben ook zo opgevoed en dat altijd gewend geweest. Hoe je ook wordt tegengewerkt, je moet zelf je verantwoordelijkheid nemen en dan kun je alles. Iedereen heeft zijn doelen; of het nu happy worden met je gezin is of promotie maken, maar iemand anders gaat het niet voor je regelen, je moet het zelf doen. Sterker nog, er zijn eerder mensen die je tegenhouden. Pas dus altijd goed op jezelf!’

1 Reactie to “Jenny Douwes, wie kent haar niet?”

  1. Interessant verhaal Jenny! Met veel interesse gelezen. Ik hoop dat je door jouw aktie niet al te veel krassen hebt opgelopen. Het ga je goed!
    Mijn mening:” Mensen horen hun gelijk niet te halen over de hoofden van kinderen. Daar blijf je bij weg. Vecht maar ergens anders, voor je gelijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *