Slagerij Velstra: een zaak vol smaak

De feestdagen zijn liggen alweer even achter ons en de lente is al in aantocht. Maar de feestdagen staan garant voor gezelligheid, samenzijn met familie en vrienden, en vooral: lekker eten. Natuurlijk springt direct het gourmetten of steengrillen in gedachte. Niet verwonderlijk, al sinds jaar en dag voeren zij de lijst aan van meest geliefde activiteiten tijdens deze bijzondere dagen, en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Voor het gourmetten mag vlees uiteraard niet ontbreken; goed vlees! En daarvoor ga je naar slagerij Velstra in de Nieuwe Oosterstraat. Niet voor niets prijkt hier op de gevel het predicaat ‘de Zaak vol Smaak’. Benieuwd waarom?

Ambachtelijke kwaliteit

Slagerij Velstra is niet bepaald een onbekende speler in de ‘slagerswereld’. Al ruim honderd jaar (nog altijd in hetzelfde pand!) leveren zij vlees en  toebehoren van de hoogste kwaliteit. Vanzelfsprekend het hele jaar door, maar tijdens de feestdagen kun je speciaal bij Velstra terecht voor alles wat je nodig  hebt om een avond optimaal culinair te genieten. Daar zorgen de goedlachse eigenaar Jack Melein en zijn trouwe, vakkundige personeel wel voor.  Wat voor vlees hebben zij in de kuip? Jack: ‘Rondom kerst zien we dat veel mensen bij ons komen voor een gourmet- of fondueschotel. Met name voor het eerste: tegenover elke fondueschotel verkopen we maar liefst vijftien gourmetschotels.’ Ook naar vlees voor het steengrillen is veel vraag, maar steengrillen  is  eigenlijk hetzelfde als gourmetten, zo benadrukt Jack. Welk vlees bestelt men rond de feestdagen bij jullie? ‘Hierbij moet je denken aan onze handgeknoopte rollades, ossenhaas en wild. Met name wild vindt gretig aftrek tegenwoordig. En onze speciaal gekruide varkenshaas doet het ook erg goed. Om te garanderen dat klanten de beste kwaliteit krijgen, leveren we deze producten alleen op bestelling.’ Het advies van Jack omtrent ‘de behandeling’ van het vlees is simpel: ‘Vries het vlees niet in, maar zorg dat je dit zo vers mogelijk inkoopt. Dit komt de smaak ten goede.’ Vlees is vaak het hoofdonderdeel, maar vergeet de overige lekkernijen niet om de maaltijd mee compleet te maken, zoals salades. Ook deze worden door Velstra eigenhandig en vers gemaakt; écht vers. En de keuze is ruim: ‘Bij ons kun je kiezen uit onder meer rundvlees-, scharrel-, eier- en zalmsalades. Het stokbroodje met kruidenboter mag  natuurlijk ook niet ontbreken.’

Lekker snaaien

Velstra heeft met regelmaat speciale acties, waaronder de zogeheten ‘Snaaischaal’. Ja echt, dit is de ware benaming van deze schotel met allerlei lekkere  kleine hapjes en vleeswaren. Jack: ‘We zochten een toepasselijke naam, en dit vonden we wel mooi. Vorig jaar hebben we het voor het eerst aan de man gebracht en het was direct een succes. Daarom komen we er dit jaar weer mee. Vooral rond oud en nieuw kwamen mensen steeds weer terug om het te  bestellen, het is heel populair. We begonnen ermee via een actie op Facebook – dat hadden we nog nooit eerder gedaan, dus dat was even spannend – en al met al was het zeer geslaagd. Klanten moesten eerst een beetje wennen aan deze nieuwe vormen van ‘actie voeren’, omdat we eerst altijd een ietwat standaard actie hadden, zoals een kilo gehakt voor zoveel euro. Maar het gaat prima. Om de drie weken hebben we weer iets nieuws, en de promotie vindt steeds vaker plaats via verscheidene sociale media, dus ook op die manier gaan we met de tijd mee. De mensen zijn heel positief.’ Het is duidelijk dat jouw feestelijke avondje dankzij ambachtelijke slagerij Velstra wel geramd zit. Eet smakelijk!

Tekst: Nick Creuzburg

Foto: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *