Kunst aan het woord: Kasper van Dijk

Kasper van Dijk (40)/Leeuwarden/geregistreerd partnerschap/waterman/Scratchboard- & scraperboard illustrator (www.illustrator-kasper.nl)

Waar moeten we jou van kennen?

Je zou mij kunnen kennen van mijn zwart-wit illustraties in de Leeuwarder Courant en Het Friesch Dagblad. Een erg leuke opdracht was een bieretiket voor Grutte Pier bier. Uiteraard zijn mijn tekeningen ook te vinden via diverse social media. En er zijn regelmatig exposities van mijn werk in Leeuwarden en omstreken, zoals op dit moment bij Noorderbreedte Revalidatie en Stienstra keukens Grou.

Waar ben je opgegroeid?

Arnhem is mijn geboortestad. Daarna heb ik mijn jeugd in diverse dorpen in de buurt van Arnhem doorgebracht. Op mijn 21ste ben ik naar het noorden verhuisd, eerst naar Holwerd en vervolgens naar Leeuwarden.

Wat wilde je vroeger worden?

Het leek mij fantastisch om vuilnisman te worden. Lekker in de buitenlucht op zo’n vrachtwagen staan en met zakken in gooien. Daar ben ik later anders over gaan denken. Toen wilde ik liever ondernemer worden, een eigen winkel runnen of iets dergelijks.

Hoe ben je in dit vakgebied terechtgekomen?

In 2014 overleed mijn vader, hij was tekenaar voor o.a. de Volkskrant en NRC. Ik erfde zijn tekenmaterialen om scratchboard tekeningen mee te kunnen maken. Daarmee tekende ik voor het eerst een portret van mijn vader om te kijken of ik het ook kon en als eerbetoon aan mijn vader. Daarna is het balletje gaan rollen.

Wat onderscheidt jou van ten opzichte van anderen in jouw vakgebied?

De tekentechniek is zeer uniek en zeldzaam in Nederland. Ik heb met veel moeite twee andere tekenaars met scratchboard kunnen vinden. Doordat je vanuit een zwarte plaat met mesjes het witte naar voren krast, ontstaat er een zeer contrastrijke en ambachtelijke uitstraling die niet na te bootsen is. Daarnaast werk ik heel verfijnd waardoor illustraties erg gedetailleerd zijn. Een tekening neemt al snel veertig uur in beslag.

Wat vind jij het allerleukste aan jouw vak?

De vrijheid om uit niets, iets te maken wat (hopelijk) voor altijd blijft. Ik vind het heerlijk om in een tekening weg te dromen en even in een andere wereld te zitten. Als ik eenmaal in een tekening zit, probeer ik daar het beste uit te halen. De focus en passie die ik op dat moment beleef werken dan therapeutisch. En uiteraard doe je het ook voor het applaus achteraf. De complimentjes geven mij weer energie om aan nieuw werk te beginnen.

Wie is jouw idool?/wie zie jij als je voorbeeld?

Eigenlijk zijn er heel veel kunstenaars die ik hoog heb zitten. Maar de eerste naam die naar boven komt is M.C. Escher. Er zijn veel overeenkomsten, zijn band met Leeuwarden en Arnhem, werken met grafiek en zwart-wit uitstraling. Ik word weleens met hem vergeleken.

Als je moet kiezen: een jaar lang geen kunst meer maken of nooit meer seks?

Dan zorg ik er wel voor dat ik mijn creativiteit in de slaapkamer botvier.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Dat zal ongetwijfeld iets te maken moeten hebben met mijn dochters. Die kunnen soms zo onvoorspelbaar lief uit de hoek komen, dat ontroert je.

Op welk door jou gemaakte werk ben je het meest trots?

Dat is de illustratie voor de Leeuwarder Courant onlangs. Deze tekening moest binnen een zeer korte termijn gemaakt worden. Het illustreerde een heftig verhaal over een jongen die in verkeerde handen terecht was gekomen en de moeder die daarmee vastliep. Mijn persoonlijke doel was om ooit met mijn illustraties in kranten te komen en die kans is mij toen geboden. Daarom ben ik op deze tekening het meest trots.

Welk werk dat jij hebt gemaakt heeft een bijzonder verhaal?

Eigenlijk hebben heel veel werken wel een bijzonder verhaal. Maar wat ik wel een enor-me eer vind, is dat een van mijn tekeningen is aangeschaft door de uitgever van de Harry Potter boeken in Nederland. Deze originele scratchboard hangt nu (als het goed is) in het kantoor in Amsterdam te pronken.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ga ik graag leuke dingen doen met mijn twee prachtige dochters en vriendin. Ook drink ik graag een drankje met mijn vrienden om slap te ouwehoeren over van alles en nog wat. Ik schrijf een boek samen met een vriend, wat een must read voor de echte Beatlefans gaat worden. Bovendien hou ik enorm van sporten. Elke week ga ik wel een rondje hardlopen en houd ik mij bezig met voetballen.

Wat vind je van het Leeuwarder cultuurbeleid?

Ik heb mij niet verdiept in het cultuurbeleid, dus het lijkt mij wijs om daar niets over te zeggen. Wel vind ik het opvallend dat Leeuwarden als relatief kleine stad enorm veel doet aan cultuur, en dat vind ik positief. Er zijn heel veel goede kunstenaars in de stad die een podium krijgen. Er zijn heel veel cultuurgerelateerde plekken die je kunt bezoeken. Hele straten en muren worden beschilderd. Het is mooi om te zien dat Leeuwarden daar voor open staat.

Wat is je beste herinnering aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018?

De algemene sfeer. Er hing een jaar lang een soort culturele spanning, een soort mist over Leeuwarden. Uit alle poriën van de stad kwam kunst. Ik durf ook te beweren dat er geen kunstenaar is geweest, die geen steen-tje heeft bijgedragen aan het succes. Dit was het toppunt van saamhorigheid.

Wat is je meest favoriete kunstwerk/kunstenaar in Leeuwarden?

Een specifiek kunstwerk heb ik eerlijk gezegd niet. Maar er zijn twee kunstenaars in Leeuwarden waar ik meteen aan moet den-ken. Dat zijn LJ van Tuinen en Wytse Sterk. LJ maat fantastische en vaak zeer realistische werken. Wytse is een professional op zeef-druk gebied. Hij maakt de mooiste designs voor onder andere posters en shirts.

Wat mis je qua kunst nog in Leeuwarden?

Daar zat ik toevallig onlangs over na te denken. Ik mis een groepering van een aantal professionele kunstenaars van hoogstaande kwaliteit met eenzelfde kijk op dingen, waarbij ik mij zou kunnen aan-sluiten. Anders moet ik dit zelf misschien initiëren. Ik zou dan graag een soort stroming willen ontwikkelen waar ze over een paar honderd jaar nog over praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *