Martin van der Meer: ‘How to survive a festival’

Het aantal festivals stijgt in Nederland, nog harder dan de bloeddruk van Donald Trump bij een Miss USA-verkiezing. Van Welcome to The Village tot het Fries Straat Festival en van Into the Grave tot je lokale dorps- of buurtfeest, het aanbod is zó groot, dat er voor iedere Leeuwarder genoeg te kiezen valt. Maar hoe overleef je nou zo’n festival? Ik struinde tien jaar lang geheel vrijwillig de wereld aan festivals af en kwam terug met deze tien tips.

Ervaringsdeskundige Martin van der Meer ontwaakt op Leeuwarder festival Welcome to the Village. (Foto: Afke Manshanden)

Tip 1: Ga voor de volledige ervaring

Neem het van een ervaren festivalganger aan: de beste manier om een festival te beleven is door ‘m van begin tot eind mee te maken. In de rij voor je  polsbandje tik je de eerste biertjes weg, wat ook het opzetten van je tent een stuk aangenamer maakt. Nog een voordeel van op tijd arriveren: je kan in alle rust je campingspot opbouwen met je vrienden. Als het gros pas ’s avonds met hun grote tassen op zoek gaat naar een plekje, zit jij al lang en breed aan de hamburgers en lauwe blikjes bier onder je partytent. Beter!

Tip2: Probeer eens iets anders dan patat

Eigenlijk ben je tijdens een festival constant aan het stappen. Vergelijk het met een 24-uurs kroeg/discotheek, waar altijd een FEBO in de buurt is. Het is dus enorm verleidelijk om drie keer per dag een vette hap te halen, zodat je weer door kan knallen. Maar doe je maag een plezier: probeer eens iets gezonds tussendoor. Je hoeft heus niet een heel weekend op quinoa-pannenkoeken en linksdraaiende havermout te draaien. Maar een lekkere salade, smoothies, pasta of een omeletje op zijn tijd kan je lichaam nét even die frisse opkikker geven die je nodig hebt.

Foto: Erik Jan Koopmans

 

Tip 3: Ontbijt slim = meer geld voor bier

Festivals zijn geen goedkope uitjes. Vaak ben je het meeste geld al kwijt aan je ticket, en dan komen het vervoer en campingspullen daar nog bij. Op het festival betaal je je nog blauw aan consumptiemunten voor de nodige biertjes en eten. Dus: hoe meer eten je meeneemt naar het festival, hoe meer muntjes-money je overhoudt. En echt hoor; ontbijten met knakworstjes, krentenbollen en Snelle Jelle is een prima start van de dag. Maar onthoud: knakworst = love, knakworst = life.

Tip 4: Laat ruimte voor verrassing in je blokkenschema

Iedereen heeft zijn eigen favorieten in de line-up. Losgaan bij Franz Ferdinand, kippenvel kweken bij Spinvis, rammen met Slayer, of de huisgenoot van de buurman van je broertje supporten met zijn nieuwe bandje, want ja, zo ben je. Natuurlijk is het goed om je helden te zien. Maar laat ook wat ruimte voor de verrassing. Je vergeeft het jezelf nooit als je dé act van de toekomst mist, terwijl je bij een toch wat tegenvallende reünieshow van je jeugdhelden chagrijnig staat te wezen. Als je erbij was toen Mumford & Sons in 2009 op dat kleine festival om de hoek speelde, ben je voor altijd een held.

Foto: Jan Willem

 

Tip 5: Goede nachtrust is van levensbelang

Behoor je tot de 17% van de mensen die iedere nacht, ongeacht tijdstip/lawaai/weer of ondergrond, ontzettend vast slaapt? Gefeliciteerd, ga door naar het volgende punt. Voor de andere 83%: het is lastig slapen op een festival. Het is ijskoud in je tentje, er is geschreeuw op de camping, de 24-uurstent heeft de bas op standje burenruzie staan of je tentbuddy snurkt als een haperende zaagmachine. Dé oplossing: oordoppen, een goed luchtbed en een warme slaapzak.  Goede nachtrust = happy festival. Bonusoptie bij festivals dichtbij: thuis slapen. Bonusoptie 2: iemand om bij in de slaapzak te kruipen.

Tip 6: Modder? Fuck it

Modder: de ergste nachtmerrie van elke festivalmaagd. Instant zorgen over je hipsteroutfit en perfecte kapsel. Straks kan je dat leuke broekje de rest van het weekend niet meer aan 🙁 Maar hey. Je zit drie dagen op een festival. Dacht je nou echt dat je schoon zou blijven? Grote kans dat je niet eens aan douchen toe komt. Gelukkig ben je op een festival nooit alleen: met jou slenteren nog duizenden paren nuuver ruikende oksels over het terrein. Accepteer & move on.

Foto: Ruben van Vliet

 

Tip 7: Neem de heilige drie-eenheid aan bescherming mee

Op je eerste festival kom je erachter: dit wil je vaker. De sfeer, levendigheid, drank/ drugs/liefde (doorhalen wat niet van toepassing is), het werkt verslavend. Verlies jezelf gerust in het moment, maar maak jezelf niet stuk. Oordoppen, zonnebrand en condooms zijn een mustbring. Oordoppen niet alleen vanwege bovenstaande redenen, maar ook als je recht voor de speakers uit je plaat gaat. Condooms want ja, je weet nooit of die festivalvlam van 2017 in 2018 nog steeds je lover is, laat staan inclusief kind. En zonnebrand, want je huid houdt alle botten bij elkaar. Nogal essentieel.

Tip 8: Drink water en wees lief voor je voeten

Jaja, dit begint wel heel erg als een bezorgde papa te klinken. Maar, water = leven. Als je een weekend lang van tent naar band en van bar naar dansvloer vliegt, ga je zweten. Da’s logisch. Op het juiste festival is alles te gek en wil je niks missen. Maar zorg voor een of twee rustmomentjes tijdens de dag om je voeten te ontlasten (haha, hij zei poep) en het bier in je maag kennis te laten maken met het fijnste antikatermateriaal na een tosti: water.

Foto: Ruben van Vliet

 

Tip 9: Verschiet niet al je kruit op dag 1

Vaak zie je festival-firsttimers al halverwege de eerste avond loeihard pieken. Ze gaan als een malle, halen nog voor middernacht nieuwe munten en gaan niet slapen voordat het licht wordt. Gevolg: je mist de hele tweede dag omdat je je tent niet uit te branden bent, kunt geen alcohol meer zien en terwijl je vrienden uit hun dak gaan in de moshpit, kots jij je laatste vodka-redbull nog uit. Herkenbaar? Probeer eens een eendagsfestival, dan komt je the day after wel door op de bank met Netflix.

Tip 10: Wees lief voor de crew

Al die honderden mensen die zich geheel vrijwillig in het zweet werken om jou een te gek weekend te bezorgen: geen enkel festival kan zonder hen. Vrijwilligers vormen de brede schouders van de organisatie, met hun tomeloze inzet. Dus geef af en toe de muntenmannen een schouderklopje, de schoonmakers een high five of het barmeisje je nummer, want ze verdienen die waardering.

 

Coverfoto: Ruben van Vliet

Tekst: Martin van der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *