Column Willem: Ik ben meer dan alleen kok

Dat ik niet alleen Restaurant Eindeloos run zal je niet zijn ontgaan. Zo ben ik sinds kort ook mede-eigenaar van Drink & Eetlokaal Proefverlof, culinair adviseur van de Harmonie tijdens het Noordelijk Filmfestival, geef ik regelmatig workshops aan collega-koks en word ik binnenkort mede-eigenaar van Café de Bak.

Niet gek dus dat ik niet alleen in de keuken staat. Bij Eindeloos heb ik inmiddels een top team dat ook zonder mij heerlijke en eerlijke avondjes in de knusse huiskamer van het restaurant aan de korfmakerstraat verzorgt. Ik ben erg trots op de mannen, ik heb toch het idee dat ik ze eerst een beetje heb laten zwemmen, maar inmiddels weet ik dat ze dat allang kunnen. Ook voor mij is dat een nieuw proces; loslaten en meebewegen, want als je groter groeit en meer dingen gaat doen kun je niet meer alle details controleren. Daarom stel ik mijn mannen hier graag aan je voor.

De man achter de wijnen is Jorrit Bokma. Hij werkt inmiddels alweer 8 jaar bij Eindeloos, is overigens net trotste papa geworden, maar dat hindert hem niet in zijn passie voor wijnen. Bij elk gerecht zoekt hij de beste wijn. Niet alleen in wijn blinkt Eindeloos uit, ook op frisgebied zijn we uniek. Eindeloos verkoopt biologische frisdranken, voor een gewone cola moet je niet bij Jorrit zijn.

In de keuken is het duo Ward de Graaf en Chris Zhan niet meer weg te denken. Ze werken uiteraard met leerling koks. Ooit waren ze zelf leerlingen van mij en nu mogen ze de kennis overdragen aan nieuwe leerlingen. Overigens blijf ik hun meester kok. Wat het duo zo bijzonder maakt is dat ze totaal verschillend zijn. Ward is een stoere vent en gek op een goed stuk vlees. Chris daarentegen heeft meer met de Oosterse keuken en is zeer creatief met groenten. Samen maken ze dan ook de lekkerste combinaties.

Kortom ik ben trots op de ontwikkelingen die ik zelf doormaak maar ook op mijn jongens. Ik vlieg van de Blokhuispoort naar Eindeloos en weer terug en zie dat het goed is en dat biedt ruimte voor nieuwe dingen. Tijd dus voor een andere kaart bij Eindeloos volgens een nieuw concept.

We blijven een vaste kaart hanteren met alleen maar eerlijke en lokale producten, maar we zullen ook vaker met lekkere verrassingen per dag komen. Zo kunnen Ward en Chris zich nog meer in de keuken uitleven en gerechten samen met onze gasten testen. Dat is het fijne van Eindeloos het is zo klein en je staat zo dicht bij je gasten dat dit gewoon mogelijk is. Sinds ik terug ben in Leeuwarden lijkt het wel alsof mijn dromen stuk voor stuk uitkomen.

Ik hoop je binnenkort weer te zien bij Eindeloos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *