Nieuwe expositie in Natuurmuseum Fryslân: Schatten van Doggerland

In de tentoonstelling Schatten van Doggerland maken bezoekers een ongekende tijdreis van een miljoen jaar naar een verdwenen prehistorische wereld op de bodem van de Noordzee. Ze komen meer te weten over de bewoners en de dieren van dit bijzondere land en hoe ze zich staande hielden in een omgeving en een klimaat dat, net als nu, steeds veranderde.

Als je naar de Noordzee kijkt, met zijn grijze golven, kun je je niet voorstellen dat daar ooit mensen en dieren leefden in een vruchtbaar landschap. Een miljoen jaar geleden bestond er echter nog geen Noordzee en kon je van Nederland naar Engeland lopen. De Noordzee was toen Doggerland. Neanderthalers leefden er tussen de mammoeten op de ijstijdvlaktes en toen het klimaat langzaam warmer werd, trok het land edelherten, oerossen en de moderne mens aan.

Doggerlandvondsten

Doggerland bestaat niet meer, maar sporen ervan zijn nog altijd te vinden op de stranden van de Noordzee. Het gebeurt regelmatig dat wandelaars, liefhebbers en onderzoekers daar iets bijzonders vinden: wonderbaarlijke schatten zoals een kies van een mammoet of een vuistbijl uit de prehistorie. Ook bij opgespoten zandvlaktes en in vissersnetten worden primitieve gereedschappen en vreemde botten boven water gehaald. Een aantal van deze vondsten is samen te zien in deze tentoonstelling.

De eerste Neanderthaler

De spectaculairste Noordzeevondst is ongetwijfeld het schedelfragment van een Neanderthaler die 50.000 jaar geleden in Doggerland leefde. Het was de eerste (en tot dusver enige) van Nederland! Doggerland bracht verder een schat aan prehistorische werktuigen van vuursteen, gewei en bot samen. Hieronder waren pijlpunten, spitsen, schaven en imposante vuistbijlen – de Zwitserse zakmessen van Neanderthalers.

Dieren van Doggerland

Veel ijstijddieren zijn uitgestorven en van hen zijn alleen botten en kiezen overgebleven. Er zijn botten en modellen te zien van een oeros, steppenwisent, holenbeer, grottenhyena, reuzenhert, wolharige neushoorn en wolharige mammoet.

De dieren uit de warmere periodes verschillen niet veel van de dieren die we ook nu nog kennen zoals elanden, wilde zwijnen en edelherten. Samen geven ze een goed beeld van een land dat voor altijd verdwenen is in de diepte van de Noordzee.

Neanderthalerpad

Voor kinderen is er van alles te doen. Ze kunnen over het ‘Neanderthalerpad’ lopen, zelf botten opgraven en ontdekken of hun gezelschap even zwaar is als een mammoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *