Een nieuwe column van Ton Eijer: Horeca in coronatijd

Zo mooi dat eindelijk de horeca weer een klein beetje open kan, al is het openen van de terrassen van 12 tot 18 uur met maximaal 50 personen natuurlijk een zoethoudertje zodat de roep om versoepelingen is verstomd. Voor de horecaondernemers zit er nog niet echt een verdienmodel in met deze sprint van 6 uurtjes waar de lunch, middagborrel en diner in verpakt moeten zitten.

Laten we gewoon eens terug gaan naar 15 maart 2020, ineens moest de horeca binnen een half uur dicht. Toen begon het grote Covid-19 drama zicht te voltrekken in de horeca. Collega’s riepen ‘ach een paar weken en dan zijn we wel weer open, langer kan ook echt niet’, maar dat bleek dus toch anders te zijn. We mochten het in juni weer even proberen met een bak aan regels waar niemand blij van werd.  Het zwaarste in die paar maanden toen we open waren vond ik het politieman spelen in Scooter’S. Waar het normaal los ging met een volle bak tijdens de karaoke op de donderdag of de livebands in de weekenden, moest nu ineens iedereen zitten, en dat is en blijft heel begrijpelijk, moeilijk in een kroeg.

Na in oktober weer dicht te moeten begon er een lange stille winter in de horeca. De steunpakketten werden gaandeweg de winter steeds beter en dat was ook hard nodig anders was er nu niet veel horeca meer over om open te gaan.

Personeel werd doorbetaald maar toch waren en er steeds meer die afscheid namen van de horeca. Ondernemers die elke 3 weken maar zaten te wachten op de persconferentie met de hoop op versoepelingen. Dit gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Financieel gezien geen inkomen maar daarnaast ook niet aan het werk kunnen. Horeca ondernemers, (geldt voor alle ondernemers) zijn altijd met hun bedrijf doende want het is je leven en je passie. Maar na zo lang thuis zitten komen er ook geestelijke en lichamelijke klachten om de hoek kijken. Van een heel druk leven, met lange werkuren en dagen, naar ineens in de rust en niet meer je vak kunnen uitoefenen. Daar komen klachten van zoals verveling, burn-out, bore-out, stress, overspannenheid en toename in gewicht. Dit samen met het missen van 1,5 jaar iets kunnen opbouwen en het alleen maar zien afbreken, komen er nog spannende tijden aan voor de horeca. Nadat alles straks weer normaal is blijven de ondernemers zitten met een grote financiële kater van uitgestelde betalingen van belastingen, vooruitgeschoven huren en andere schulden die opgebouwd zijn tijdens deze crisis. Dit zal de komende jaren toch uit de omzet moet worden terug betaald en dat betekent dat er misschien nog wel lange tijd niks verdient gaat worden. 

Maar we zien nu weer toekomst voor ons horeca leven, na het openen van de terrassen hopen we binnen ook snel weer gasten te mogen ontvangen. Nadat iedereen een prikje heeft gehaald moeten we toch na de zomer weer open kunnen zonder die 1,5 meter afstand te moeten blijven houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *