Café de Bak wil verrassen, verbinden en samenwerken

Heb je wel eens in De Bak gezeten? Gewoon, om even los te komen van de dagelijkse sleur met een ‘lekker bakkie pleur’. Of tijdens de kerstmarkt vorig jaar, of de brunchmarkt Smûk en Smikkel, of bij een live-uitzending van Omrop Fryslân, of om je bestelling bij de Streekboer op te halen, of om te genieten van het ‘3-cellen-menu’, of voor een vrijmibo? Nee? Wel mijn bovenste beste brave burger, dan valt er voor jou nog heel wat te beleven in de huiskamer van de oude gevangenis Blokhuispoort. Wini Weidenaar en Hotze Bouma horen bij het bezige team van Café de Bak en hebben de gang er flink in. Reuring en gekkigheid willen ze. Kon je vorig jaar schaatsen op de kerstmarkt, straks kun je glijden tijdens de Winterweken. Op een ijsglijbaan!

Door een enthousiaste tip via Twitter zijn we op het idee gekomen. De tweet kwam naar aanleiding van een ijsglijbaan in Groningen en luidde zoiets van: ‘zullen we dit volgend jaar ook in Leeuwarden doen?’ Zo zijn we geïnspireerd geraakt en hebben we uitgezocht hoe we het konden fixen. Nou, dat is dus gelukt. Dit jaar hebben we een ijsbaan én een ijsglijbaan van 25 meter!,” aldus Hotze Bouma.

Wini vervolgt: Ja, zo proberen we ieder jaar rond kerst iets spraakmakends te organiseren. De kerstmarkt met de ijsbaan trok vorig jaar 9.000 bezoekers. Dat was twee dagen volle bak! Dit jaar betrekken we het derde plein er ook bij. Bovendien is er, naast de kerstmarkt op 12 en 13 december, bijna twee weken lang van alles te doen. Daarom hebben we het nu Winterweken genoemd. Hopen dat er nóg meer mensen op afkomen.

Terug naar De Bak. Het café is drie jaar geleden ontstaan uit een kantine. Het werd voornamelijk gebruikt door mensen van de Blokhuispoort en CareX. (CareX is een woningstichting die leegstand tracht op te lossen door maatschappelijk gebruik en was beheerder van de oude gevangenis.) Door de open werkwijze van CareX kreeg de kantine een heel publiekelijk karakter. Toen ze er een café van konden maken, werd De Bak al snel bemand door een hechte groep ‘Blokhuispoorters’ die de vrijdagmiddagborrel weer nieuw leven inbliezen. En dat bleef niet onopgemerkt. Het werd steeds drukker in De Bak. Op een gegeven moment was het inderdaad een vast kliekje dat hier altijd kwam. Supertof, maar we wilden toch meer dan alleen een gezellig stamcafé en dat is inmiddels gelukt. De ruimte die we kunnen benutten spreekt tot de verbeelding en leent zich immers voor van alles en nog wat.

Die ruimte willen Wini en Hotze dan ook graag gebruiken om te delen en te verbinden. Ze zijn ervan overtuigd dat Leeuwarden een dynamischer horeca zou krijgen als ondernemers meer met elkaar zouden samenwerken. “Het gaat steeds beter, maar samenwerkende horeca blijft lastig. De intentie is er vaak wel, maar uiteindelijk gaat toch iedereen voor zijn eigen omzet en dan lopen goede bedoelingen toch spaak. Maar gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden dat het makkelijk kan. Het 3-cellen-menu dat we samen met restaurant Eindeloos doen, is een mooi voorbeeld. En voor op de festivals en events die hier worden georganiseerd, worden regels opgesteld en duidelijke afspraken gemaakt. Dan werkt ’t prima.”  

Met De Bak willen ze ook een verbindende rol spelen. Volgens Wini lenen de pleinen zich perfect als podium voor tal van initiatieven. De Streekboer is een mooi voorbeeld. Een stel jonge ondernemers heeft een goed idee: afhaalmarkten voor streekproducten die je online bij de streekboer.nl hebt besteld. Het plein bij De Bak is nu zo’n afhaalpunt. Elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur kun je je bestelling afhalen en een praatje maken met de boer zelf. Genoeg te doen dus. Aan de bak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *