Slijter Jelle Spijkstra heeft kennis van vloeibare zaken

We weten niet beter of er zit een slijterij op Voorstreek 63. Voorheen was het Mitra, maar sinds juli 2016 prijkt er de naam ‘Jelle’ op de gevel. Jelle Spijkstra nam de zaak over en met Drankenspeciaalzaak Jelle is hij zowel de diepte als de breedte ingegaan. Wat Jelle allemaal weet over alcoholische versnaperingen, daar kunnen we een boek over schrijven, maar hier vind je een kleine impressie van wat hij te vertellen heeft en waar hij naar streeft.

Beleving

Met zijn enthousiasme helpt Jelle zijn klanten en leert hij hen over de dranken. Het mooie van de speciaalzaak is dat er achterin de winkel een proeflokaal is. Er staan zo’n 200 flessen waaruit je kunt proeven. ‘Beleving is alles. Soms drinken mensen al jaren hetzelfde en dan laat ik ze iets anders proeven, iets wat ik zelf lekkerder vind. De ene keer zijn mensen blij verrast en kopen ze de drank die ik hen aanbied, de andere keer blijven mensen bij hun favoriet. Het gaat mij erom dat ik mensen de ogen kan openen voor iets nieuws.’ Binnen de gedistilleerde dranken vind je veel verschillende soorten als cognac, whisky,  wodka, armagnac en likeuren. Whisky bijvoorbeeld, is de laatste 5 à 6 jaar erg populair geworden, maar hierdoor ook erg duur geworden. Een kwestie van vraag en aanbod. Het lastige met whisky is dat het lang in het vat zit en dat er dus niet snel bijgemaakt kan worden. Als alternatief voor whisky biedt Jelle armagnac. Wanneer je je vader een fles uit zijn geboortejaar cadeau wilt doen, neem bijvoorbeeld 1968, dan is dat nog betaalbaar. Voor een whisky van die leeftijd betaal je een prijs met drie cijfers voor de komma. O, en de spelling van whisky? Die is geografisch bepaald. De oorsprong van het woord is niet helemaal bekend, maar ligt mogelijk in Ierland. Amerikanen en Ieren hebben het over whiskey en Schotten, Canadezen en de rest van de wereld de term whisky gebruiken. De splitsing vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. De Schotse whisky was nog van slechte kwaliteit en de Ieren wilden zich voor de export naar de Verenigde Staten onderscheiden. Whisky wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt, ook in Nederland. Zo hebben we in Friesland Frysk Hynder en in Brabant Zuidam.

Kunstvorm

Jelle merkt dat mensen vaak op de meest bekende merken afkomen,terwijl in zijn ogen die dranken in weinig gevallen de beste in hun soort zijn. ‘Disaronno  is feitelijk geen amaretto, maar wordt wel zo verkocht. Er is veel geld in de marketing gestoken, er is een beleving om het product heen gecreëerd. Amaretto is gemaakt van amandel, maar Disaronno is gemaakt van perzikpitten, omdat dit een goedkopere grondstof is.’ Jelle richt zich vooral op kleinschalige brouwers en niet op de grote jongens. Natuurlijk heeft hij de bekende merken als Bacardi, Martini, Jack Daniels, om maar een paar te noemen, maar het liefst laat hij je kennis maken met de merken die het produceren van de drank nog als een kunstvorm zien.

Foto: Simon van der Woude

Tekst: Johan Weitenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *