SELF. collective 2 september in Prinsentuin

Het Leeuwarder kunstcollectief SELF. collective bestaat nog geen jaar, maar dat weerhoudt ze niet van het maken van wilde plannen. Vanaf juni is de derde expositie te zien in de hal aan de Archimedesweg. Maar er is meer. Het eerste festival is een feit.

Verzamel ze allemaal

Het kunstcollectief is geboren in het creatieve brein van Céline Wierda. Het idee ontstaat na het maken van een multidisciplinaire tentoonstelling in de Blokhuispoort genaamd ‘Lichamen’. Ze kwam erachter dat in het noorden geen plek is waar alle kunstdisciplines samen komen. In januari 2018 opent ze samen met Alex Wening de deuren van SELF. collective. Elke drie maanden vullen ze de ruimte opnieuw met kunst van verschillende makers. Het is een plek waar kunstenaars samen komen, ideeën uitwisselen en tentoonstellen.

Kunst ervaar je SELF.

Om je een beetje een idee te geven wat er gebeurt bij Self. collective kijken we terug naar de opening van de tweede expositie van het collectief, ‘Das Happening’. We nemen je even mee voor een klein rondje door de loods. Er wordt op allemaal manieren ‘gekunst’. Naast de schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken zie je ook kunstenaars in actie. Een graffiti artiest spuit onder toeziend oog van het publiek een creatie op de muur. In het midden van de loods worden silhouetten van de belangstellenden getekend. Met een koptelefoon op ervaar je de impact van de orkaan Irma, terwijl de foto’s de nasleep laten zien. Een kledingrek hangt vol met T-shirts met prenten erop van vallende modellen op de catwalk.

Met z’n allen naar de Broeikas

De openingen van de eerste twee exposities waren een geslaagde feesten, tijd voor meer. Want kunst is ook jezelf overtreffen. Op 9 juni is de nieuwe expositie De Broeikas geopend met een minifestival. Hier zijn verschillende disciplines, zoals theater, muziek en kunst vertegenwoordigd. De expositie is tot begin september te zien in de kunsthal.

De toekomst brengt meer

Dat Self. veel in hun mars heeft is duidelijk. Op 2 september zijn ze te vinden in de prinsentuin tijdens het Uitfestival. Hier zorgen ze voor een dagprogrammering, zodat iedereen kennis kan maken met hun organisatie en kunsten. De laatste expositie van dit jaar is een thema-expositie. Samen met een groep kunstenaars zet het collectief een expositie op rond het thema zwart-wit. Niet alleen zie je er geen kleuren, ook de inhoud van alle kunstwerken heeft te maken met zwart-wit.

Archimedesweg 20a
Selfcollective.nl
Facebook

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *