Naar het recept van de Maya’s: Ahuevo!!

Liefde en inspiratie, dat zijn voor Arturo De Pascual de belangrijkste ingrediënten in de maaltijden van Ahuevo!!. De maaltijdenwinkel serveert authentieke gerechten en is een introductie in de veelzijdige Mexicaanse keuken. In september opende Arturo, samen met Paulien Dijkstra, de deuren en keuken voor culinair Leeuwarden.

Wat was de aanleiding om Ahuevo!! te starten?

“Het plan lag er al een tijdje en ik wilde weer opnieuw een zaak starten, maar niet een restaurant. Ik wilde iets kleins waarbij ik mensen kennis kan laten maken met traditioneel Mexicaans eten. Er zijn veel Mexicaanse restaurants, maar die volgen de Tex-Mex formule. Ik ken Mexico van noord tot zuid en van oost tot west. Ik ben bij de vele verschillende inheemse stammen geweest en daar heb ik leren koken zoals ze dat in de regio’s doen. Ik kom uit een horecafamilie, dus ik heb behoorlijk wat ervaring opgebouwd, van de vaatwasser tot de keuken en alles daar tussenin. Ik wilde weer terug naar mijn oorsprong en ik denk dat Leeuwarden klaar is traditioneel Mexicaans eten te omarmen.”

Jullie omschrijven jezelf als een maaltijdwinkel, waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht?

“Je kunt bij ons terecht voor voor- en hoofdgerechten. Daarnaast hebben we ook een aantal uit Mexico geïmporteerde producten te koop. We serveren voornamelijk warme maaltijden, maar we hebben bijvoorbeeld ook een cactussalade. De maaltijden die we bereiden zijn gezond, vers en van de beste producten. Je kunt via onze website bestellen en dan kun je het vervolgens afhalen in de winkel. Ook zijn we  net begonnen met het bezorgen van maaltijden. Dit kan voor geheel Leeuwarden.”

Wat is kenmerkend voor Ahuevo!!?

“Alles wat je in de winkel ziet heb ik met passie gemaakt. Het eerste ingrediënt dat ik gebruik in alles wat ik doe is liefde. Die liefde opent de weg naar inspiratie en resulteert in bijvoorbeeld de muurschildering, de toonbank en de tafel in de maaltijdenwinkel. Hetzelfde geldt voor de maaltijden, ik zie koken als een vorm van kunst. Ik ben echt in mijn element wanneer ik kook, maar ook als ik nieuwe maaltijd aan het creëren ben. De maaltijden die we nu hebben, maar ook de maaltijden die nog gaan komen, zijn volgens authentieke recepten van bijvoorbeeld de Maya’s. Alles wat we hier maken is huisgemaakt, de tortilla chips, de guacamole, de zwarte bonen puree, de salades met cactus, we geen kan t en klaat maaltijden. Uiteindelijk willen we eten serveren dat goed en gezond voor je is, maar dat ook goed smaakt. We frituren bijvoorbeeld niet en we maken gebruik van allerlei verschillende kruiden en marinades. Daarnaast willen we graag de cactus introduceren in het noorden. Cactus is vetvrij en boordevol vezels en heeft het vele positieve invloeden op je gezondheid. Wij hebben bijvoorbeeld een home-made cactussoep die echt een energiebommetje is. ”

Krijg je hulp in de keuken of doe je alles zelf?

“Op dit moment doe ik alles zelf. Maar in mijn keuken werk ik zonder stress. Binnenkort komt er nog een Mexicaanse chef bij. Daarnaast heb ik alweer ideeën voor nieuwe maaltijden. Alle voorbereidingen voor de maaltijden, maar ook het ophalen van de verse producten kost veel tijd. Op dit moment doen we het met zijn tweeën. Uiteindelijk willen we naar een groter team toe, maar op dit moment redden we het nog op deze manier en dit doen we met veel passie.”

 Jullie zijn nu een aantal maanden open. Waar is de meeste vraag naar?

“Mensen komen terug, omdat ze het lekker vinden en zijn verrast door de maaltijden. Wanneer ze terugkomen bestellen ze wel vaak weer dezelfde maaltijd, omdat het hen zo goed is bevallen. De kip in Mole (een saus met wel 29 ingredienten) is al erg populair. Zelfs Mexicanen die nu in Leeuwarden wonen komen langs om de verschillende gerechten te proberen en zij komen ook terug, omdat het smaakt zoals ze van thuis gewend zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de mensen die een keer in Mexico zijn geweest en opnieuw willen genieten van de fantastische Mexicaanse keuken, ook zij weten de weg naar Ahuevo!! te vinden. Qua smaak is er een enorme variatie, maar onze gerechten zijn niet heel pittig. Wanneer mensen een gerecht wat pittiger willen hebben dan geven we extra salsa mee. Er zijn vele verschillende salsa’s, dus daar heb ik wel een keuze in moeten maken. Ook de salsa’s worden vers gemaakt.

Waarop heb je de gerechten geselecteerd?

“Ik heb naar de verschillende regio’s gekeken en ik wilde een variatie bieden vanuit heel Mexico. Op deze manier hebben we voor ieder wat wils en is het eigenlijk een smaakavontuur door Mexico. Het land heeft een rijke eetcultuur en met de maaltijden die we aanbieden krijg je een klein beetje mee wat culinair Mexico te bieden heeft. Zo hebben sommige gerechten een oorsprong in de cultuur van de Aztek’s en de Maya’s. We zijn net gestart en we willen uiteindelijk graag een verdiepingsslag maken en meer authentieke gerechten introduceren bij de mensen in Leeuwarden.”

Wat willen jullie in het eerste jaar hebben bereikt?

“We willen dat heel Leeuwarden weet wie we zijn, wat we doen en waar ze ons kunnen vinden. Ahuevo!! is namelijk de plek voor vers, lekker en gezond authentiek Mexicaans eten. We zien graag dat meer mensen zich laten verassen door de diverse smaken uit de Mexicaanse keuken. Ik kan je garanderen dat je wordt beloond. Ook zou ik de jongere generatie hier heel graag willen zien, zodat zij kunnen proeven hoe eten zonder geur- en smaakstoffen smaakt. We leven in een snelle wereld waarbij in veel maaltijden suiker en zout is toegevoegd en vaak ook nog heel vet is. Wij willen met Ahuevo!! laten zien dat het anders kan en laten proeven dat gezond eten ook heel erg lekker is.”

De naam Ahuevo!!, wat betekent het en waarom is daar voor gekozen?

“Ahuevo spreek je uit als ‘awevo’ en komt uit een Mexicaans dialect. Al vanaf kinds af aan is Ahuevo mijn meest gebruikte woord. Het betekent ‘zeker weten’, maar het hangt er wel vanaf hoe je het gebruikt. De daadwerkelijke betekenis kan verschillen, het is namelijk maar net hoe je het zegt. ‘Hoe gaat het?’, beantwoord je met ahuevo wanneer het goed gaat. Wanneer iemand vraagt: Moet je werken? is het meer een bevestiging. En zo kun je het in heel veel gevallen toepassen. Voor de winkel en voor ons betekent het dat je zeker weten een goede en oprechte maaltijd krijgt. We staan voor de naam, we doen het hier Ahuevo.”

Tekst: Johan Weitenberg

Foto: Simon van der Woude

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *