Restaurants in Leeuwarden gaan voedselverspilling beperken

In Nederland wordt er op jaarbasis maarliefst 55.000 ton aan voedsel weggegooid door horecaondernemingen. Dit komt neer op 83 miljoen borden met eten! Zonde natuurlijk. Dat vonden gemeente Leeuwarden, Leeuwarder Ondernemers Fonds (LOF) en studenten van NHL Stenden ook. Samen zijn zij het project ‘Green is the new Black’ begonnen met als doel om bewustzijn te creëren bij lokale ondernemers en daarnaast de horeca in 2025 volledig circulair te laten worden.

Circulair? Het betekent dat er zo min mogelijk en eigenlijk helemaal geen afvalproducten meer zijn. Dit klinkt onmogelijk voor een restaurant, maar hier helpt de organisatie van Green is the new Black je graag bij. Zij geven tips en duurzame oplossingen in de vorm van een presentatie aan de ondernemers.

Hierbij kun je denken aan minder voedselverspilling door kleinere porties te serveren, maar de gasten wel de mogelijkheid te geven om extra bij te bestellen. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare materialen en natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen dragen bij aan het bereiken van een circulaire omgeving.

Een aantal restaurants hebben aangegeven, mee te willen werken met het project en hebben in november een intentieverklaring ondertekend. De restaurants waar het omgaat zijn Paddy O’Ryan, Proefverlof, Wannee, Lazy Lemon en Post Plaza. Ook de Harmonie en de Kanselarij doen mee. Goed bezig en op weg naar een circulair Leeuwarden!

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *