Het voelt best bijzonder voor Sanne Bergsma dat het alweer tien jaar geleden is dat ze de deuren opende van SanneS Edelsmederij. Het prachtige karakteristieke pand waarin ze gevestigd is brengt je terug in de tijd. Hoe dat allemaal begon deelt Sanne graag. Van hobby naar lesgeven en inmiddels een jubileum voor de deur: tien jaar SanneS Edelsmederij.
Hobbymatig begonnen
Hoewel Sanne als kind altijd veel bezig was met zilverdraad, had ze nooit verwacht dat ze edelsmid zou worden. Na een tijd waarin ze toffe projecten opzette met migrantenjongeren in het buitenland, belandde ze in de culture sector bij Keunstwurk in Leeuwarden. “Toen ik daar aan de slag was, wilde ik meer doen met creativiteit. Ik was heel erg aangetrokken tot sieraden en edelstenen.” Sanne besloot een cursus sieraden maken te volgen bij Parnas, het voormalig centrum voor kunsten. “Toen was ik in één keer verkocht. Ik was helemaal gegrepen door alle mogelijkheden, materialen en gereedschappen.”
Sanne besloot een deeltijdopleiding voor goudsmid te volgen in Schoonhoven. “Ik was daar amper klaar toen iemand me wees op de vacature ‘docent goudsmid’. Ik dacht: ik kan altijd solliciteren.” Dat ze uiteindelijk ook werd aangenomen, voelde als een groot voorrecht. “En inmiddels zit ik al 25 jaar in het edelsmeedvak, niet te geloven!” aldus Sanne.
Van lesgeven naar een eigen sieradenlijn
Helaas moest Parnas op een gegeven moment de deuren sluiten. “Studenten vroegen mij of ik het lesgeven in edelsmeden niet wilde doorzetten. Dat zette me aan het denken.” Het denken duurde niet lang. Sanne begon samen met andere kunstdocenten een creatief atelier. “We zaten met meerdere mensen in één ruimte. Ik dacht regelmatig na over mogelijkheden tot uitbreiding.”
“Dagelijks fietste ik door de Sint Jacobsstraat, waar destijds veel panden leegstonden. Op een gegeven moment viel het kwartje toen.” Ze trok de stoute schoenen aan, zocht contact met de eigenaar van een pand en besprak haar idee. Hij was gelijk enthousiast. Het pand bood voldoende ruimte om ook zélf het ambacht meer te beoefenen.
Vijf jaar later kwam de oude smederij in de Blokhuispoort leeg te staan. Sanne trommelde een aantal collega’s op en begon er een leslocatie voor edelsmeden. “Alle workshops en cursussen die ik hier gaf, zijn daar toen naartoe verhuisd.”
SanneS Edelsmederij
Wat maakt Sanne hier nou eigenlijk precies in haar atelier? Vol passie en enthousiasme praat ze er graag over. “Je vindt hier naast zelfontworpen en zelfgemaakte sieraden ook tijdloos glasdesign. Daarbij maak ik sieraden in opdracht, zoals bij bijzondere gebeurtenissen als een huwelijk, jubileum of verjaardag. Ik probeer de ideeën van mijn klant en van mezelf samen te brengen.
Dat geeft veel voldoening. De creatieve ideeën van klanten inspireren me, ik ontdek soms nieuwe mogelijkheden tijdens het maken.” De sieraden worden gemaakt als future heirlooms, gemaakt voor jarenlang gebruik. “Je vindt in de winkel geen duizenden exemplaren van dezelfde oorbel, elk exemplaar is handgemaakt en uniek.” Elk stuk is met zorg uitgelicht en gepresenteerd in de winkel, samen met tijdloos glasdesign. De tijdsduur van het maakproces verschilt per sieraad. “Een gemiddeld sieraad, daar zit je zo vijftien uur aan,” vertelt Sanne.
“Er zijn allerlei manieren om in korte tijd een leuk sieraad te maken, maar als je maatwerk doet, dan moet het allemaal heel precies.” Daarnaast worden sieraden hier vaak gerecycled; de trouwring van je overleden overgrootoma zou Sanne zomaar kunnen omtoveren tot de jouwe! “Wat mij inspireert is het spel met licht, materiaal en vormen. Het edelmetaal is hard en eigenwijs, wanneer je het met eigen handen smeedt tot een licht en open sieraad voelt dat echt als een magisch moment. Ieder sieraad maak ik met toewijding.”
Sieraden met een verhaal
Doordat elk sieraad uniek is, heeft ook élk sieraad een eigen verhaal. Bij het smeden laat Sanne zich inspireren door een bepaalde vorm, visie, observatie, natuur en reizen. Dit vertaalt ze vervolgens naar een sieraardcollectie van enkele stukken. Haar collectie ‘Oorsprong’ bevat bijvoorbeeld sieraden die met hun ruwe, stoere afwerking geïnspireerd zijn door woeste kustlijnen. Voor haar ‘Deco’ collectie haalt ze inspiratie uit het Art Deco interieur van de winkel.
“Het is een collectie met geometrische vormen en bijzondere edelstenen en edelsteencolliers”, legt ze uit. Sanne werkt met prachtig mooie materialen, zoals edelstenen en gerecycled edelmetaal. Ze heeft inmiddels haar eigen stijl gevonden: uitgesproken vormen in edelmetaal met subtiele details. “Mensen die hier een sieraad komen uitzoeken of laten maken, kiezen vaak voor mijn stijl omdat het ze aanspreekt en iets bij ze raakt.”
Wanneer Sanne ontdekt dat een klant beter past bij de stijl van een van haar ‘concullega’s’, stuurt ze hen door. Andersom gebeurt dat zeker ook. “Je kunt elkaar concurrenten vinden, maar je kunt niet iemand die een realistisch schilderij wil een abstract kunstwerk meegeven. Dat is met goudsmeden net zo.”
In november dit jaar bestaat SanneS Edelsmederij tien jaar. Ze hoopt dan haar nieuwe collecties tentoon te stellen, ruimte te geven aan haar creatieve stukken en haar ideeën over sieraden te delen met liefhebbers. “Ik heb heel veel zin om dit te delen in mijn prachtige atelier!”