Woensdag toch geen boerenblokkades van distributiecentra

Aankomende woensdag toch geen platlegging van de bevoorrading van supermarkten, dat is wat actiegroep Farmers Defence Force bekend heeft gemaakt.

Eerder deze weken was er nog sprake van een blokkade van de distributiecentra, maar dat lijkt nu van de baan. De raadsman van de actiegroep noemt de berichten over deze blokkades ‘nepnieuws’. Volgens hem was de opmerking over het platleggen van de voedselvoorraden voorzien van een smiley en bedoeld om onrust te zaaien.

Wat gaat er woensdag dan wel gebeuren? In heel het land worden dynamische acties uitgevoerd, waarvan niet bekend is wat deze inhouden. Dit moet voor een verrassingseffect zorgen. Wel is duidelijk dat de boeren door heel Nederland willen trekken, wat voor enige overlast kan zorgen.

CBL toch naar de rechter

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wil ondanks de bekendmaking van het feit dat distributiecentra niet geblokkeerd worden, toch dat de rechter een verbod op blokkades oplegt. De reden hiervoor is dat ze het niet helemaal vertrouwt. ‘Wanneer er iets is gepland en er vrij serieus over wordt gecommuniceerd, moet je dit ook wel serieus nemen’. Dat probeerde de advocaat van het CBL aan de rechter duidelijk te maken. Hij acht de plannen een stuk serieuzer dan nu wordt beoogd.

Het is niet voor niets dat het CBL zo angstig reageert, want blokkades van distributiecentra kan zorgen voor miljoenen euro’s aan schade. Zeker in de week voor kerst, waarin het erg druk is.

De boeren voeren al een langere tijd actie tegen het kabinetsbeleid over de stikstofuitstoot en PFAS-normen. Het is voor het eerst dat er nu ook acties tegen de supermarkten gevoerd worden om een beter verdienmodel af te dwingen.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *