Weinig opsporingen met CoronaMelder-app in Friesland

Het is nog niet heel lang geleden dat de CoronaMelder-app gelanceerd is, maar het aantal meldingen van de app in Friesland is laag. Waar er landelijk ruim 36.000 positief geteste mensen, anderen hebben kunnen waarschuwen, zijn er in Friesland vrijwel geen hits.

Vier weken na 10 oktober, de dag dat de app gelanceerd werd, had er nog niemand zich gemeld bij de Friese GGD door een melding van de app. Tom van Kummel van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) meldt aan de LC dat er verschillende redenen zijn waardoor het aantal meldingen laag blijft. Zo kan het dat de app hier in Friesland niet zo vaak gedownload wordt, mensen elkaar minder tegenkomen omdat het niet dichtbevolkt is en het kan komen door het feit dat er minder besmettingen zijn. Ondanks dat de meldingen laag zijn, helpt de app in ieder geval wel met het opsporen van mensen die in aanraking zijn geweest met een besmet persoon en mogelijk ook zelf besmet zijn. “Eén gevonden is één gewonnen”, aldus Kummel.

Het VWS meldt dat er nu ongeveer zo’n vier miljoen Nederlanders zijn die de app hebben geïnstalleerd. De app wordt nog verbeterd en er komt nog een tweede versie, meldde minister Hugo de Jonge. Deze zal het bron- en contactonderzoek ondersteunen. Straks mogen mensen, vijf dagen nadat ze een signaal hebben gehad, zich laten testen, ook als er geen klachten zijn.

Bron: LC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *