Voice of Clannad: Moya Brennan

Zaterdag 13 april inKoepeltheater

Moya Brennan wordt ook wel ‘The Voice of Clannad’ genoemd en heeft veel voor de Ierse taal en muziek betekend. Met het legendarische nummer voor de film ‘Harry’s Theme’, dat Moya in 1985 in duet zong met U2’s Bono, werd de Ierse taal plotseling internationaal bekend. Ze zingt graag in haar ‘memmetaal’, het Gaelic.

In april komt Clannad-zangeres Moya Brennan uit Dublin voor een serie shows naar Nederland. Dat belooft weer een boeiende avond te worden. De frêle zangeres kan putten uit een indrukwekkend repertoire. ’’ Ik heb er weer veel zin in”,  zegt ze in een exclusief interview op de vooravond van haar komst naar ons land. ,,Er staan ook nummers uit het repertoire van Clannad op het programma.’’ 

Tijdens haar op handen zijnde tour wordt Moya onder andere begeleid door haar zoon en dochter. ,,Ze zijn gezegend met een geweldig talent,’’ zegt de trotse moeder stralend. ,,Ze kunnen niet alleen zingen, maar spelen ook viool, bouzouki, gitaar, percussie en fluit.’’  

,,Vroeger miste ik mijn kinderen als ik op tournee was in het buitenland,’’ vervolgt Moya. ,,Ik heb zoveel verjaardagen en andere bijzondere aangelegenheden in hun leven gemist en dat vond ik altijd verschrikkelijk jammer, dat deed me gewoon pijn. Maar kijk nu eens: ik ga samen met mijn kinderen op pad en het mooie is dat mijn man Tim ook altijd van de partij is,  want hij is onze tourmanager. Omdat ik nu mijn gezin bij me heb op het podium, denk ik er ook nog lang niet aan om te stoppen. Ik kan zo wel eeuwig doorgaan.’’ 

Moya zit inmiddels 45 jaar in de muziek en in die tijd heeft ze wel geleerd met beide benen op de grond te blijven staan. ,,Ik heb heel wat teleurstellingen moeten verwerken. Niet alleen in mijn privéleven, maar ook door het feit dat sommige Clannad-platen nauwelijks aandacht kregen. Terwijl wij onze hele ziel en zaligheid er in hadden gelegd. Voor de film Braveheart waren mijn broer en ik gevraagd de muziek te schrijven, maar toen hij uitkwam, bleken ze onze bijdrage eruit te hebben gelaten. Hij zou volgens de regisseur te saai zijn. Ja, dat soort dingen doet je wel eens aan jezelf twijfelen. Het is een illusie te denken dat ze op mij zitten te wachten, de business draait tegenwoordig alleen maar om snel scoren en geld verdienen.’’ 

Maar uiteindelijk heeft Moya met haar muziek nooit pretenties gehad. ,,Dat zit niet in mijn aard. Ik ben namelijk de oudste uit een gezin met negen kinderen en dan leer je vanzelf wel om geen pretenties te hebben. Ik wil met mijn muziek alleen maar wat vreugde brengen in deze krankzinnige wereld.’’

,,Ik gun iedereen net zo’n geborgen jeugd als ik heb gehad,’’ filosofeert Moya.  ,,Want je staat later als een sterker mens in het leven, daar ben ik van overtuigd. Het gaat me echt aan het hart als ik zie en hoor hoe het soms mis kan gaan met de jeugd. We leven in een tijd dat alles, maar dan ook letterlijk alles te koop is. Via het internet gaat de hele wereld voor ons open en met smartphones kunnen we op elk willekeurig tijdstip met elkaar communiceren. Ik denk wel eens: zou het ook allemaal teveel zijn? En dan al die meiden die perse aan het schoonheidsideaal willen voldoen en voor hun dertigste al cosmetische operaties ondergaan en botox gebruiken. Kon ik hen maar aan het verstand brengen dat echte schoonheid niet aan de buitenkant zit. Echte schoonheid zit in je karakter, het is wat je uitstraalt.’’

,,We zouden ons in deze jachtige wereld veel meer rust moeten gunnen. Aan het eind van elke dag zou je tien minuten moeten terugblikken op wat je allemaal gedaan hebt. Dat is een rustpunt dat je hectische leven weer een beetje in balans brengt. Dat doe ik zelf ook. Maar dat wil niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb. Er is nog zoveel dat ik moet leren. Ik probeer in ieder geval een goed mens te zijn. Zo wil ik ook graag herinnerd worden als ik dood ben. Als een vrouw die nooit het leven van een ander verpest heeft.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *