Nieuw: Wijnlokaal Bij de mannen

Iedereen is welkom bij wijnlokaal Bij de mannen

Iedereen is welkom, ongeacht status, geslacht, geaardheid of levensovertuiging. Eigenaren Elmar en Gijsbert ontvangen hun gasten met open armen op 11 april, vanaf 20.00 uur, bij de opening van hun nieuwe wijnlokaal Bij de mannen in de Grote Hoogstraat.

Love

Elmar en Gijsbert zijn druk bezig om alles op tijd af te krijgen voor de opening van het wijnlokaal, en de mannen zijn nu al gastvrij. Via het krijtbord voor de deur van het pand worden mensen uitgenodigd om binnen te komen kijken. Binnen zijn de mannen en hun zoon Ruben, druk bezig met het regelen van de laatste dingen voor de opening. Bij binnenkomst in het pand loop je via de donkere houten vloer op de bar af waar zoon Ruben druk bezig is met het uitpakken van de barkrukken. Hij komt ook in het bedrijf werken. Via een trap kom je bij het loungegedeelte waar aan de rechterkant de eyecatcher, het fotobehang met grote letters love, meteen in het oog springt. Elmar vertelt over de betekenis van het fotobehang. ‘Met dit behang willen we een statement maken: je bent welkom zoals je bent, houdt van elkaar, heb elkaar lief. Dit behang knalt eruit, de rest moet in harmonie zijn. ‘Aan de ene kant barok en de andere kant vintage, de rest moet rust uitstralen’, zegt Gijsbert.

Horecabloed

Gijsbert en Elmar zijn sinds zeven jaar een stel, hebben vier kinderen en werken daarnaast ook nog samen. In Zweins hebben ze vijf jaar lang een bed&breakfast, huiskamerrestaurant en theetuin gerund, genaamd It Noflik Stee. De bed&breakfast blijft open, met de theetuin zijn ze gestopt en het huiskamerrestaurant staat op een laag pitje. Ze ze nu bezig zijn met het openen van hun nieuwste project: wijnlokaal Bij de mannen. Elmar vertelt over hun horecaervaring: ‘Ik heb een horeca-achtergrond. Op mijn veertiende ben ik begonnen, met een uitstapje van zeven jaar in de commerciële dienstverlening, en daarna ben ik toch weer in de horeca gegaan. Dat blijft aan je trekken als je horecabloed hebt en dat gaat niet meer over. We hadden een huiskamerrestaurant met aanschuifmaaltijden in Zweins. Gijs stond in de keuken en ik was verantwoordelijk voor de bar, het ontvangst en het gastheerschap.’ Het is voor de heren niet lastig om naast hun relatie samen te werken. ‘We werken al vijf jaar samen, het gaat heel natuurlijk’, zegt Gijsbert. Ze voelen elkaar goed aan. ‘De dingen die ik niet leuk vind, vindt hij wel leuk en andersom. We kunnen elkaar gewoon de waarheid zeggen. Naast hun horecawerk, werkt Gijsbert parttime bij de gemeente Assen en heeft Elmar zijn werk net opgezegd om hun wijnlokaal op te zetten.

Pand van hun dromen

‘Elmar twijfelde over zijn werk en wilde misschien iets anders gaan doen en toen zijn we ons gaan oriënteren’, vertelt Gijsbert. ‘We hebben het weleens gehad over een gaykroeg, maar we wilden niet alleen voor die doelgroep gaan, want dan sluit je weer een groep uit. We wilden een open concept dat voor iedereen toegankelijk is. We kijken en dromen altijd over wat we verder kunnen doen en toen kwam in de zomer dit pandje op ons pad. Dit was altijd een hoekje wat ons altijd wel trok en toen we dit pand zagen was het meteen een schot in de roos. We besloten voor een wijnbar te gaan. Een wijnlocaliteit waar je veel verschillende wijnen per glas kunt drinken is in Leeuwarden nog niet aanwezig. Dit pand kwam in beeld, maar de kosten waren te hoog en hebben we het even geparkeerd.’ In november kwamen ze weer in contact met de makelaar en zijn ze qua financiën dichter bij elkaar gekomen. Eind februari was de overname rond.

Symboliek in de naam

‘De naam Bij de mannen is ontstaan doordat onze vaste gasten vaak zeggen: we hebben weer geboekt bij de mannen of we schuiven weer aan bij de mannen’, aldus Gijsbert. Volgens Elmar zit er ook wel een beetje symboliek in. ‘We zijn natuurlijk twee mannen en we willen met de naam wel iets zeggen, maar niet specifiek daar de nadruk op leggen. Maar we willen wel dat de gay community weet dat er hier twee homo’s uitbaters zijn en dat ze hier kunnen zitten zonder dat er iets van gevonden wordt. Leeuwarden heeft niet zoveel plekken waar dit kan. Wij hechten veel waarde aan dat iedereen zich hier thuis voelt, ongeacht welke kleur of geaardheid.’

Lekker nestelen

Wil je hier de krant lezen, op je laptop werken of met een groepje vergaderen? Het is allemaal mogelijk Bij de mannen.‘De kracht van ons wijnlokaal is dat mensen vanaf 8.00 uur ‘s ochtends tot ‘s avonds laat hier kunnen vertoeven. Van het ontbijt loopt het door naar de lunch tot aan de borrel. We serveren geen diner, maar wel borrelplankjes met lekkere hapjes die de wijn complementeert zoals kaasjes en worst’, vertelt Elmar. ‘Je hebt heel veel cafés die zich richten op studenten of toeristen, maar wij hebben een brede doelgroep. We moeten ook zorgen dat we daar ook de inrichting voor hebben’, zegt Gijsbert. ‘Er komt hier een mix aan meubilair voor verschillende doelgroepen. Studenten willen graag aan hoge tafels zitten, wat oudere mensen zitten liever in een chesterfieldstoel met een glas wijn en een stukje kaas. De toeristen willen binnen een half uur gegeten en gedronken hebben en dan willen ze weer door. Het uitgaanspubliek wil lekker aan de bar hangen en kletsen, een wijntje of een ander drankje drinken. Voor elke doelgroep hebben we hier meubilair staan waarin ze zich thuisvoelen en zich lekker kunnen nestelen.’

Te gekke wijnen

De formule voor de wijnbar is volgens Elmar uniek voor Leeuwarden. ‘Wij hebben een wijnlokaliteit waar je dertig wijnen op de kaart hebt staan, die je per glas kunt bestellen. Dit is uniek, omdat je uit die dertig wijnen kunt kiezen en dat je kunt zeggen: hij was lekker, ik neem er nog één, of je probeert een ander glas wijn. Wij serveren wijnen vanuit de hele wereld: Niet alleen Europese wijnen, maar ook uit Australië, Amerika, Chili en Argentinië. Ook gekke wijnen uit Oostenrijk, Georgië, Libanon. Ik had nog niet eerder van deze wijnen gehoord, maar toen ik de wijn proefde, wilde ik deze hartstikke lekkere wijn op de kaart zetten.’ Daarnaast bieden ze nog vijftien exclusieve wijnen, die wel per fles gaan. Daarnaast kun je bij het wijnlokaal champagnes, cava, prosecco, bier, alcoholvrije cocktails, vermout, port, gins en speciale tonics drinken.

Verwachtingen

Gijsbert en Elmar hebben er zin in. ‘We verwachten er een hoop plezier en energie uit te halen. We willen onze gasten iets nieuws bieden wat in Leeuwarden nog niet vertegenwoordigd is.’

Check hier hun website, Facebook en Instagram

Tekst: Jantina de Vries

Foto’s: Simon van der Woude

3 Reacties op “Nieuw: Wijnlokaal Bij de mannen”

  1. Veel plezier mannen!
    Ik kom met Jolien wel es even een wijntje drinken.
    Lijkt me erg leuk en lekker!????????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *