Vanaf 29 November oefenen de gevechtsvliegtuigen weer boven Leeuwarden

F-35 personeel voorbereiden

Vanaf week 48 tot en met week 50 zullen in de avonduren op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag weer geoefend gaan worden met gevechtsvliegtuigen bij vliegbasis Leeuwarden. Dit zal gebeuren met de nieuwe F-35’ers. Het personeel zal klaargestoomd moeten worden voor nachtelijke missies. Om hier goed op voorbereid te zijn, dient er uiteraard goed geoefend te worden. Er zal niet alleen boven Leeuwarden gevlogen worden, maar ook veel boven de zee. De belasting is in de avonden intensiever dan overdag voor het personeel. Dus er moet fysiek, lichamelijk en geestelijk goed getraind worden.

Overlast

Dat dit voor overlast gaat zorgen is een feit. Er zal tot uiterlijk 22:30 uur gevlogen worden. Helaas is het wel nodig om ook boven land te oefenen. Er zal hiervoor gebruik worden gemaakt van militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Bij vliegbasis Volkel hebben de omwonenden langer overlast. Dan zullen F-16’s avondoefeningen uitvoeren in de weken 44 tot en met 50. Hoe het avondprogramma er precies uit komt te zien is nog niet bekend.

Nachtzichtapparatuur

De F-35 piloten beschikken sinds kort over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur. De zogenaamde Night-Vision Goggles (NVG). Waar bij de F-16’s de NVG nog speciaal op de helm wordt gemonteerd, is dat nu bij de F-35 helm volledig in de helm geïntegreerd. De beelden worden dan op de visor in de helm geprojecteerd. Zo kan de vlieger met NVG alles zien wat er rondom het vliegtuig gebeurd. Zowel op de grond als in de lucht. Dat we er wat last van gaan krijgen is een zekerheidje. Dat het voor een goed doel is ook. Natuurlijk fijn om te weten dat Nederland er alles aan doet om ons landje te beschermen.

1 Reactie to “Vanaf 29 November oefenen de gevechtsvliegtuigen weer boven Leeuwarden”

  1. Waarom moet er tot zo laat 22.30 uur worden gevlogen om 17 uur is het toch ook donker stop rond 20.00 uur a 20.30 uur dan hebben de kinderen die al op bed liggen omdat ze de dag erna naar school moeten er minder last van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *