Van oogdruppel tot kinderbril: hoe weet je of je kind een bril nodig heeft?

Hoe weet je of een kind een bril nodig heeft? Kinderen klagen niet zo snel over onscherp zicht. Volwassenen merken dat het zicht achteruit gaat en geven dat zelfstandig aan, kinderen doen dat niet. Daarnaast leren kinderen razendsnel en kunnen ze veel gemakkelijker omgaan met slechter wordend zicht.

Miedema Brilmode en Oogzorg doet een oproep aan ouders en verzorgers om stil te staan bij de signalen die een kind geeft bij minder goed zicht. De signalen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Zere ogen en wrijven
  • Concentratieproblemen
  • Moeite met lezen en schrijven
  • Dichtknijpen van de ogen en in een bijzondere houding zitten tijdens het lezen of televisie kijken

Een oogafwijking kan de ontwikkeling van het oog afremmen en het kind op latere leeftijd grotere oogklachten bezorgen. Het effect van een oogafwijking levert ook direct problemen, bijvoorbeeld tijdens het leren lezen.

Oogdruppel

Kinderen tot tien jaar worden altijd door een orthoptist in het ziekenhuis gemeten. Tijden de meting hebben kinderogen sterk de neiging om te gaan accommoderen, wat leidt tot meetfouten. Met behulp van oogdruppels schakelt de orthoptist de verantwoordelijke spier tijdelijk uit. Zo worden meetfouten voorkomen.

In de winkel meet het team van Miedema kinderogen zonder deze oogdruppel. Dit is een indicatie-oogmeting, waarna ze kunnen adviseren over het doorsturen naar de orthoptist én het kind een oogmeting hebben laten ervaren in een niet-klinische omgeving.

Het voordeel van deze meting is dat het voor kinderen de drempel kan verlagen om oogonderzoek te laten uitvoeren. In plaats van een dokter in een kil ziekenhuis heb je contact met een medewerker in een knusse winkel.

Hippe kids

Vroeger was een bril een last, nu is het een fashion statement. Ook kinderen begrijpen de onderscheidende factor van een bril. Bij Miedema vind je een uitgebreide kinderbrillencollectie van Vingino Eyewear en Dutz.

De jaarlijks vernieuwde collectie bestaat uit zo’n zestig modellen in allerlei verschillende kleuren en maten voor de allerkleinsten tot pubers. Zelfs zonnebrillen behoren tot het assortiment, net zoals brillen voor baby’s en kinderen met speciale wensen.

“Het hangt allemaal af van de wensen en de leeftijd van het kind”, vertelt Bokje-Tytsje (BT voor collega’s). “Kinderen hebben een klein hoofd en een neusbruggetje dat vaak plat is en zich veel later ontwikkelt. Een bril goed laten aansluiten is best lastig. Het is dus belangrijk om een kinderbril te hebben die goed past.”

“Kinderen komen vaker terug om iets bij te laten stellen of te repareren”, vervolgt ze. “Jonge kinderen gaan heel anders om met hun spullen dan volwassenen. Voor kinderbrillen gelden dus ook andere afspraken rondom garanties en dergelijke. “Daar zijn we weer!”, is iets dat wij vaak horen, maar dat is natuurlijk geen probleem!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *