Van hiphop tot klassiek, van urban tot afro…

Het oogt indrukwekkend. Het volume uit de speaker is bescheiden, maar de jonge dansers hebben weinig ritme nodig om soepel te doen wat is afgesproken. In groepjes, allemaal samen en soms alleen… vlak voor een grote voorstelling telt ieder detail. ‘we deden tóch weer de handen naar voren’, zegt merel de vries als het even stil is. ‘zouden we niet doen! Dan lijken we op pinguïns…’

Alle 33 studenten van de opleiding Dans op D’Drive – school van het Friesland College – werken hard aan hun voorstelling Underground, die zij gaan uitvoeren aan de overkant: in Stadschouwburg De Harmonie. Dus nu is het zaak om in hun dagelijkse leslocatie in Neushoorn alle puntjes op de i te zetten. Het moet goed zijn! Iedereen is alert. Allemaal staan ze op de vloer in de grote danszaal van het poppodium, dat overdag school is. Alleen Daimy Kruijshaar zit aan de kant. Zij gaat op reis, morgen. Meedansen heeft dus geen zin, maar zij kreeg een andere rol. ‘Wat viel jou op?’ Docent Marijn Neuman betrekt graag al haar studenten bij een project. Dans je niet? Dan kun je goed observeren. En inderdaad: Daimy zag een paar keer dat een groepje te ver uit elkaar viel en geeft nuttige aanwijzingen.

Van alles wat

Zo hoort dat. Op D’Drive leer je immers niet alleen dansen, om mooie voorstellingen te geven. ‘De focus ligt op leren lesgeven’, verklaart Marijn. Dan moet je kijken en kunnen uitleggen wat er anders of beter moet. Niet iedereen zal immers doorstromen naar een leven op de planken.

‘Maar in lesgeven valt altijd een boterham te verdienen.’ Waar het in een andere creatieve opleiding vaak belangrijk is om ergens heel goed in te worden, kiest D’Drive dan ook voor breed opleiden. Van hiphop tot klassiek, van urban tot afro… Je moet van alles wat kunnen, zegt de docente: ‘Dan ben je breed inzetbaar.’ Van dansschool tot basisschool, overal wordt gedanst en kunnen dansdocenten aan de slag.

Passie vinden

Dát is wat Toscan Verheij ook voor ogen heeft. ‘Ik wil een goede docent worden, om het andere kids naar de zin te maken en te inspireren om hun passie te vinden.’ Zelf heeft hij immers ook veel plezier in dansen. Toscan komt uit de buurt van Rotterdam, waar hij veel danste met Afrikaanse vrienden. Nu hij in Oudebildtzijl woont, is dat wel anders. ‘Daar zijn ze meer van ’t voetbal, terwijl ik hier ook klassiek ballet leer.’ Dat begrijpen ze niet altijd, grijnst hij. Maar ’t geeft niet. Bovendien: in het Noorden heeft hij meer kans om in een grote voorstelling te dansen. Als jongen heeft hij hier veel minder concurrentie dan in de Randstad. ‘Ik heb al heel wat toffe dingen gedaan.’

Veel meer dan dansen

Ook merel de vries koos na het vmbo-t in dokkum met hart en ziel voor een creatieve opleiding. Haar ouders zagen meer in de havo, als opstap naar het hbo. ‘maar toen ik hier in neushoorn keek, was ik meteen verkocht.’ en straks, na de opleiding? ‘je leert hier veel meer dan dansen’, zegt merel. Engels, nederlands, ondernemerschap, voeding en veel meer…

Ze organiseerde zelf een mooie voorstelling. Spannend, maar ook dat smaakte naar meer. Merel ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Goed, genoeg tijd verknoeid… de repetitie moet verder. Marijn zet de muziek een tikje harder. ‘luister goed en reageer op wat je hoort’, zegt de docente. ‘ga niet vooruit werken, omdat je weet wat er komt…’ alles moet kloppen. 

Volwassen worden op de planken

Van hard en vervreemdend tot poeslief maar met een gemeen einde… van alles komt voorbij in de reeks korte voorstellingen die studenten van de opleiding theater van d’drive geven in de arena van neushoorn. Aan het eind van een studiejaar is het goed om elkaar te laten zien wat je allemaal hebt gemaakt, in groepjes of alleen.

Voor zo’n vijftig studenten in de opleiding theater is neushoorn overdag een fijne speelplaats én lesplek. Je bent er als student immers niet alleen aan het spelen. Beweging, regie, projecten organiseren, algemene vakken als engels en nederlands, keuzedelen… Het hoort er allemaal bij, in deze driejarige opleiding op mbo-niveau 4.

Het fries straatfestival, oerol, midnight walk – in allerlei festivals doen studenten met eigen werk ervaring op voor publiek.

En dan allemaal met een diploma de planken op? Dat valt niet mee, zegt docent Job de Roo. In het theater is de concurrentie moordend. ‘Het is een hectische wereld.’ veel van zijn studenten gaan dan ook door naar het hbo, in allerlei richtingen. ‘Daarvoor is het een prachtige opstap. Je kunt nog alle kanten op, nadat je hier in een fijne en uitdagende opleiding volwassen kon worden op een plek waar jíj je thuis voelt. Ik hoor geregeld van studenten dat ze elders doodongelukkig zouden zijn.’

Dan is een mooie opleiding  toch heel veel waard..

3 Reacties op “Van hiphop tot klassiek, van urban tot afro…”

  1. Idd waar mijn dochter heeft er veel plezier in,en het is niet alleen dansen,maar ook ned,engel en rekenen.en je kunt heel veel energie uit hallen.jammer dat de kinderen hier na komen,voor de opleiding,deze niet meer kunnen doen!!!!!!op dat de regering maar even beslissen dat het een pret opleiding is..nou sorry hoor,volgens mij moet je ook met plezier naar school gaan,.

  2. Mooi artikel! Dit is waar het om draait, passie voor je vak en je talent, en dit laten zien!!

    Zo jammer dat de opleiding stopt in het noorden. Misschien had er iets meer gepost moeten worden op social media, dan bereik je nog meer mensen.

  3. Zo jammer dat deze opleiding gaat verdwijnen in Friesland. Deze opleiding is keihard werken en zoveel leren. Breed leren op dansgebied en vooral heel veel DOEN! Mijn dochter gaat elke dag met plezier naar school, de studenten met passie voor dans leren zoveel meer dan alleen dansen. De kracht van deze opleiding zit dan ook in het daadwerkelijk meedoen in het werkveld. De samenwerking met vooral Neushoorn, Harmonie, Keunstwurk/kader is dat de studenten mee kunnen doen in de regio en zo ook veel contacten op doen. Voor veel een opstapje naar het HBO of een andere opleiding, maar de meesten doen zoveel ervaring op en gaan met een goed gevulde portfolio de werkvloer op. Mijn ervaring leert dat er in het noorden een groot tekort aan goede dansdocenten zijn. Het verdwijnen van deze opleiding gaat echt een gemis voor Friesland worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *