Uitfestival stopt

hoe trappen we cultureel jaar af

Zonder gemeentelijke financiering geen Uitfestival meer

Na Freeze Festival krijgt ook het Uitfestival de financiering niet rond. De gemeente stopt de subsidie, waardoor het Uitfestival niet meer kan plaatsvinden. Worden we langzaam een culturele doodstad? En hoe gaan we nu een startschot geven aan het culturele jaar?

Traditiegetrouw trapte het Uitfestival iedere september het culturele jaar af. Je genoot er van muziek, dans, theater, literatuur en meer, en dat in de binnenstad. Het was een presentatieplaatje van Fries talent, een samenkomst voor alle Leeuwarders en het startschot voor vele, vele culturele evenementen in Leeuwarden. Helaas is daar nu een einde aan gekomen. Gemeente Leeuwarden is de belangrijkste financier van het festival en heeft aangegeven voor 2019 en de jaren die volgen, geen financiële ruimte te zien om het evenement te ondersteunen.

Het Uitfestival speelde in 2013 nog een rol bij de toekenning van de titel Culturele Hoofdstad van Europa. De internationale jury was dat jaar te gast op het festival en werden toen omarmd. Mede daarom is de beslissing om het festival niet te financieren wrang. De organisatie geeft aan dat het besluit niet lichtzinnig is genomen. Maar zonder de financiering vanuit de gemeente kunnen ze geen recht doen aan de kwaliteit en uitstraling van de afgelopen tijd. Een Uitfestival in afgeslankt vorm zit er voorlopig dus niet in. Zonde, want hoe gaan we nu het startschot geven aan het culturele jaar? Na LF2018 willen we toch op de kaart blijven staan als culturele stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *