Burgemeester, zou jij het kunnen?

Burgemeester van Leeuwarden, zou jij het kunnen?

We vroegen ons eerder dit jaar al af of er wel voldoende gekwalificeerde kandidaten zijn voor de aanstelling van een nieuwe burgemeester. Gelukkig kregen we nu het nieuws dat er in totaal dertien kandidaten hebben gesolliciteerd.

Dertien kandidaten, waarvan negen mannen en vier vrouwen, is niet bijster veel. Er lijkt bovendien een trend gaande: het aantal sollicitanten voor Friese burgemeester functies daalt de laatste 1,5 jaar behoorlijk. Bovendien kan het zomaar zijn dat er geen geschikte kandidaten zijn, zoals in 2014 op Vlieland. Voornaamste reden voor de terugloop in reacties is dat de partner minder vaak bereid is te verhuizen. Verder werpt de Friese taal een drempel op voor potentiële kandidaten van buiten de provincie. Ook het fuseren van gemeenten speelt een rol: hierbij kan een of meerdere burgemeester functies komen te vervallen.

Als burgemeester draag je een behoorlijke, bestuurlijke last. Je moet knopen kunnen doorhakken, in het belang van de inwoners. Je kunt bij een ‘verkeerde’ beslissing behoorlijk wat kritiek over je heen krijgen. Je moet er maar tegen kunnen. Voor Leeuwarden zijn er in ieder geval dertien sollicitanten die het zien zitten om burgemeester te worden van ons stadje. Onder hen zijn drie kandidaten partijloos, verder zijn er drie lid van VVD, twee van PvdA, twee van CDA en een van D66.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gaan zich nu buigen over de brieven en komt met twee aanbevelingen, en kiest bovendien een eerste en een tweede keus. Mochten ze er echt niet uitkomen; misschien hebben jullie nog suggesties voor kandidaten.

2 Reacties op “Burgemeester, zou jij het kunnen?”

  1. Een Burgemeester van Leeuwarden hoeft geen Fries te spreken. De meeste inwoners van de stad spreken Nederlands of Leeuwadders. De bewoners binnen de Gemeente Leeuwarden, de dorpen, kunnen ook Nederlands spreken en schrijven en verstaan, natuurlijk! Als Hoofd/Hofstad van de Provincie Friesland ( Culturele Hoofdstad van Europa 2018) zijn de poorten geopend voor de rest van Nederland. Het Imago van alles is Fries, is gelukkig te niet gedaan! Dat is goed voor de Economie en Werkgelegenheid. Omdat in stand te houden en uit te bouwen hebben we een Burgemeester nodig die breed kan denken en handelen in het belang van de Gemeente Leeuwarden! KIJK! Dat is het mooie van Leeuwarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *