Uitfestival krijgt alternatief: UITinHUIS

De gemeente Leeuwarden heeft enige tijd geleden aangegeven geen financiële ruimte te zien om het Uitfestival afdoende financieel te ondersteunen. Daarmee verviel de bijdrage van de gemeente.Stichting Uitfestival heeft samen met DOLCI (Directeuren Overleg Leeuwarder Culturele Instellingen) gekozen voor een sterk afgeslankt alternatief: UITinHUIS.

Uitfestival Leeuwarden, dat de afgelopen jaren plaatsvond in de Prinsentuin in Leeuwarden, trok gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers. Niet alleen trok het festival een breed publiek, het was ook de grootste culturele coproductie in Leeuwarden. Talloze culturele organisaties en aanbieders van cultuureducatie verzorgen gezamenlijk het aanbod en de programmering.

UITinHUIS

UITinHUIS vindt plaats op 8 september. De gezamenlijke culturele instellingen, aangevuld met onder meer ateliers en galerieën, stellen hun ‘huis’ open en zijn gratis te bezoeken. Elke instelling heeft daarmee open huis, maar organiseert ook een programma. Zo is het Fries Museum gratis te bezoeken, geven De Harmonie, Jeugdtheaterschool Meeuw, Tryater en Neushoorn een kijkje in hun programma en geeft Kunstkade hun aanbieders de mogelijkheid om hun cursusaanbod te presenteren. Van het Natuurmuseum tot en met de Blokhuispoort is er zo een lang lint van activiteiten, waarbij het publiek een brede kijk krijgt op wat er het komende seizoen te doen is.

Naast al deze activiteiten in ‘eigen huis’ is er een gezamenlijk buitenprogramma, dat om 13.00u start. Op het Wilhelminaplein is er een ‘kinderplein’, de Oldehove is gratis toegankelijk en langs een cultuurroute zijn er diverse verrassende korte optredens en presentaties te bekijken. Het programma duurt tot 17.00u.  

De organisatie is verheugd dat er een alternatief mogelijk is gemaakt en hoopt op een groot aantal bezoekers. Er wordt nog nagedacht over hoe het festival voortgezet kan worden en welke alternatieven er zijn. Het volledige programma is te vinden via https://uitfestivalleeuwarden.nl/

Foto: UITfestival Leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *