Turks specialiteitenrestaurant Efeze: restaurant Bosporus, in een nieuw jasje

Sinds een korte tijd vind je op de locatie van Bosporus aan de Nieuwestad het ‘nieuwe’ restaurant Efeze! Of nou ja, nieuw? Heel nieuw is het niet: het is restaurant Bosporus in een ander jasje! Wat er precies is veranderd, vertelt Ahmet maar al te graag.

Eigenaar van Efeze is Ahmet. Geen geboren en getogen Leeuwarder, maar naar Leeuwarden verhuisd op zijn 17e. “Sindsdien voel ik mij ook een échte Leeuwarder. Als ik de grenzen van Friesland zie, weet ik: ik ben weer thuis!”, vertelt de goedlachse eigenaar.

Cafésetting

Na zijn opleiding is hij met een kleine vestiging van Bosporus op de Kelders gestart. Dat ging heel snel heel goed, geeft Ahmet aan. “Maar toen verdwenen er winkels op de Voorstreek. We zaten om ons heen te kijken voor een ander pand en toevallig kwam dit pand beschikbaar.”

Halverwege 2017 is Bosporus naar de Nieuwestad verhuisd. Nu, sinds een jaar, is Ahmet bezig met de overgang naar Efeze. Veel verandert er niet, vertelt Ahmet geruststellend. Naast wat uiterlijke veranderingen gaat Efeze zich overdag meer focussen op de cafésetting. Dat betekent bijvoorbeeld dat er meer speciaalbieren en cocktails op de menukaart verschijnen.

Daarnaast wordt het op het moment van schrijven binnenkort ook de focus gelegd op lunch, koffie en gebak. “Zo kunnen mensen lekker zitten en loungen. De Turkse specialiteiten blijven ’s avonds gewoon beschikbaar”, legt Ahmet uit.

Aangepaste menukaart

Wel wordt de menukaart iets aangepast. Dat komt overigens later pas, geeft Ahmet aan. De focus wordt eind dit jaar/begin volgend jaar eerst gelegd op verbouwingen. Zo wordt de serre bij het restaurant betrokken. Bij de ingang komt een mooie, strakke schuifpui.

Ook in het restaurant wordt verbouwd: zowel de keuken als de bar wordt aangepakt. Daarna volgt ook het terras, waardoor Efeze nóg mooier wordt dan het al is. “Dat vind ik belangrijk, dat je een mooie aanwinst voor de stad bent”, vertelt Ahmet. Wees gerust: Efeze herken je straks nog terug, verzekert Ahmet ons.

En wat betreft de vernieuwde menukaart: ook daar zijn ze druk mee bezig. “We zijn lekkere dingen aan het uitzoeken, maar doorvoeren kost nog wel even wat tijd”, vertelt Ahmet. “Ik ben volop aan het proeven, dat is zeker geen straf”, voegt zijn vrouw, die bij het gesprek is komen zitten, lachend toe.

Zo aangenaam mogelijk

Ahmet doet er overigens alles aan om het zo aangenaam mogelijk te maken voor zijn gasten. Zo vind je sinds kort een extra terras op een boot voor de deur van Efeze. “Ik had op de Kelders ook het idee om een terras op het water te bouwen”, vertelt Ahmet.

“Andere restauranteigenaren kwamen met het idee van een terras op een boot en ik wilde niet achterblijven. In overleg met de gemeente heb ik ook een boot aangeschaft. Op deze manier maken we de stad wel mooier. Het is echt een toevoeging aan de stad en zo wordt het zowel overdag als ’s avonds gezelliger! Veel mensen blijven hangen en loungen bij ons.”

Het zal nog wel even duren voordat Ahmet met de verbouwingen en de vernieuwde menukaart kan beginnen. “We zijn druk bezig met de overgang van Bosporus naar Efeze, dus er ligt veel op mijn bord. Wanneer alles weer rustig is, realiseren we in januari de verbouwingen. Eerst op vakantie met mijn vrouw, nu we daar tijd voor hebben!”

2 Reacties op “Turks specialiteitenrestaurant Efeze: restaurant Bosporus, in een nieuw jasje”

  1. Ahmet is een geweldige gastheer en dat geld ook voor zijn personeel. Ben benieuwd hoe het restaurant er na de verbouwing gaat uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *