Huis in Hurdegaryp opgeknapt door Thys Hoeksta van Willem Hoekstra Bouw samen met lokale ondernemers

Aan de Rijksstraatweg te Hurdegaryp staat een prachtig oud pand uit 1878. Mentor en Marijke wonen hier sinds begin dit jaar met hun gezin. Thys Hoeksta van Willem Hoekstra Bouw heeft samen met lokale ondernemers het huis opgeknapt. Als we buiten staan, legt Thys uit dat er vroeger nog een heel stuk achter is bijgebouwd. Tegen het oude gedeelte staat zelfs nog een lange stalen buis. Waarschijnlijk was deze voor de beluchting van een olieput die hier onder de grond zit. Vroeger werd het huis door middel van stookolie verwarmd. Thys en Mentor, hun hele leven al bevriend, kwamen hier vroeger geregeld voor werkzaamheden. De familie Klinkert heeft dit huis in de jaren ‘60/‘70 gekocht.

Mentor had al eens aan de familie Klinkert laten doorschemeren dat hij er wel zou willen wonen, mochten zij het ooit gaan verkopen. Het was hem gegund en in november 2020 kregen zij de sleutel. De wens was om alles te moderniseren. Ze zijn boven begonnen, maar op een gegeven moment is de begane grond door een stel enthousiaste vrienden ook helemaal gestript. “Slopen is zomaar klaar, maar daarna moet alles er wel weer in”, lacht Thys. “Het was in een week tijd compleet leeg.” Als we binnenlopen, komen we al snel in de keuken. “Hier staan we in het bestaande gedeelte”, vertelt Thys. “Dit is allemaal opnieuw geverfd.” Van de keuken komen we in de hal. Dit deel is destijds bijgebouwd. Een lange hal, waar eerst nog een wand in zat. Deze is eruit gesloopt zodat er meer licht binnen kon komen. We lopen door naar de werkkamer van Mentor (van Mentor Schilderwerken). De balken tegen het plafond vallen direct op. Die zijn bewust weer zichtbaar gemaakt. Thys wijst op de ramen. “Nu zit er overal dubbelglas in, maar vroeger was dat natuurlijk niet zo. Om de kou zoveel mogelijk buiten te houden, zaten er luiken voor de ramen. De scharnieren kun je nog zien zitten.” Als we met de trap omhoog gaan, komen we op een ruime overloop. Ook hier zijn de balken weer zichtbaar gemaakt doordat het plafond eruit is gehaald en verhoogd. “Vroeger zat het plafond onder de balken door, dus was het heel laag. Lager dan beneden. Je ziet wel vaker bij oude huizen dat beneden de plafonds hoger waren dan boven. Mentor wilde de balken weer in het zicht. Je ziet hier en daar nog een kleine inkeping waar de wanden gezeten hebben. Dat zijn mooie details. Alle wanden hebben we er uitgehaald, het was net een grote balzaal”, legt Thys uit.

Er zijn nog twee (slaap)kamers boven waar nog aan gewerkt wordt. De gipsplaten zitten al op de muren. “Ik breng zo de sleutel naar Bernard de stukadoor en dan maakt hij het mooi. Dan lijkt het gelijk al heel anders. De schilder en de stukadoor maken het af. Zij weten vaak ook wel wat mooi is.” We lopen van de ene naar de andere mooie ruimte en we belanden in de badkamer. “Hier zat ook al een badkamertje, maar je zit hier met een schuin dak. De dakkapel hebben wij precies op de maat van de ruimte gemaakt. Dus dan heb je geen schuine punten.” Thys blijft bescheiden, maar ze hebben prachtig werk geleverd, inclusief het tegelzetwerk. Mentor weet wel wat mooi is. Hij wilde perse zogenoemde ‘duivenjagers’. Dit zijn geprofileerde sierranden aan de buitenkant van de kozijnen. “Die hebben we dan in Kollumerzwaag besteld, daar zit onze timmerfabriek.” Ook wilde hij ‘wiener sprossen’ in de ramen. Deze roeden zitten ín het raam en ook worden er dan roeden óp het raam geplakt, zodat je er niet bij in kunt kijken. ”De slaapkamers van de twee dochters (18 en 12 jaar) van Mentor zijn boven. Ook hier zijn de plafonds eruit gehaald, zodat de balken weer in het zicht vallen. Om het warm te houden op de kamers, is tien centimeter PIR isolatie tegen het dakbeschot aangespoten. Het wordt hier warm door de zon en van de warmte van beneden. Het was ergens wel een uitdaging voor de werklieden, want bij zo’n oud gebouw lopen de balken nog wel eens scheef; er zat op sommige plekken wel vier centimeter verschil.”

De vloeren in de woonkamer en in de hal zijn gelegd door Jansma Wonen. De woonkamer is opnieuw een prachtige kamer, met een visgraat vloer, balken, een oude kachel en een inrichting die perfect zou passen in een Woonmagazine. De woonkamer was eerst smaller en er is een aantal deuren weggewerkt. Thys wijst aan waar vroeger nog een deur zat die naar de kelder ging die helemaal onder het huis doorloopt. Er zit nu een deur aan de andere kant in de hal, dus je kunt er nog wel in komen. “Er waren voorheen ook kelderbedsteden. Heel vroeger sliepen de mensen hierin en dan wat hoger, op de kelder. Deze zijn weggehaald toen Mentor en Marijke hier kwamen wonen.” Het valt op dat er door het hele huis ongeveer dezelfde stijl is gebruikt wat de inrichting betreft. Zelfs in hun slaapkamer, waar ook een ledikantje voor hun eenjarig zoontje staat, is het heel stijlvol. “Je kunt het nog zo mooi verbouwen, het hangt er zeker vanaf hoe je het inricht. Daar heb ik wel respect voor”, beaamt Thys. “Ze kwamen allebei uit een kleiner huis, dus ze moesten gelijk om een nieuwe bank en dergelijke. Vooral Marijke heeft er echt iets moois van gemaakt.” Thys vindt het een mooi idee dat het huis voornamelijk opgeknapt is door vakmensen uit de buurt. “Dat is dan toch de kracht uit dit dorp. Dat vind ik mooi.”

1 Reactie to “Huis in Hurdegaryp opgeknapt door Thys Hoeksta van Willem Hoekstra Bouw samen met lokale ondernemers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *