The SainT: Het T-shirtwalhalla van de stad

Moeten we The SainT nog aan je voorstellen? Het T-shirtwalhalla van Leeuwarden vind je in de Sint Jacobsstraat. Naast shirts over onder andere muziek, films en games maken ze hier zelf T-shirts met lokale kunstenaars. Het gaat eigenaar Rudi erom dat hij leuke dingen kan doen met zijn winkel.

Zo was Rudi bij de opening van de tentoonstelling Rock-‘n-Roll in Friesland, een tentoonstelling over de mannen en vrouwen die tussen 1960 en 1999 furore maakten in de Friese rockscene. Rudi heeft een aantal T-shirts gemaakt, waarvoor hij contact heeft gezocht met een aantal oude “rockers”. Bij The SainT vind je dan nu ook T-shirts van bijvoorbeeld Weekend at Waikiki of Pugh’s Place. “Bands die in de vorige eeuw beroemd waren in Leeuwarden en omstreken”, vertelt Rudi. “Ik vind het zo leuk dat we die bands weer tevoorschijn kunnen toveren. Dat ik met mijn winkel aan dit soort leuke dingen kan meedoen, vind ik echt gaaf.”

Leuke dingen doen

Dat idee van ‘leuke dingen doen’ komt overigens vaker terug bij Rudi! Samen met zeefdrukkerij Drukvast heeft Rudi ‘Lions Art’ bedacht. Lions Art is een platform waar je T-shirts van (lokale) kunstenaars kunt kopen, waaronder Claudia Hek en Edward Kobus. Inmiddels zijn er al meer dan 25 kunstenaars wiens kunst je op een T-shirt kunt dragen. Het achterliggende idee is Leeuwarden een beetje mooier willen maken, gaf Rudi eerder al aan in een gesprek met ons.

“Als mensen met een kunstwerk op hun T-shirt door de straten van Leeuwarden lopen, is dat natuurlijk geweldig! En de kunstenaar vindt dat ook machtig. Met zo’n shirt word je een soort ambassadeur voor de kunstenaar. Want, je moet natuurlijk wel wat kunnen vertellen over de kunst op je shirt, zegt Rudi. “Misschien zijn er dan ook mensen die een werk van zo’n kunstenaar aanschaffen. Dat is eigenlijk de bedoeling.”

Creatieve Verdubbelaar

Een ander voorbeeld waar Rudi zijn enthousiasme in terug is te vinden: de Creatieve Verdubbelaar. De Creatieve Verdubbelaar is een project waarbij een Leeuwarder maker of opdrachtgever extra geld kan krijgen om een project dubbel zo mooi te maken.

Wat Rudi precies wil en of hij het geld krijgt is op het moment van schrijven nog niet duidelijk, maar hij hoopt Lion’s Art en de deelnemende kunstenaars nog meer in het zonnetje te kunnen zetten.

Poeha en andere toevoegingen in assortiment

Uiteraard is Rudi ook altijd op zoek naar leuke shirts voor in het assortiment. Zo zijn er nu T-shirts van nieuwe merken als Akumu Ink en Poeha toegevoegd in de winkel.

Elk T-shirt van Poeha heeft een bijbehorend verhaal. Zo is er een T-shirt met een damhert en de bijbehorende tekst ‘Big egos fail’.

Dat verhaal gaat dan over het damhert, het meest sneue dier uit de evolutie. Met zijn grote gewei heeft hij succes bij de vrouwen, maar dankzij de evolutie groeide het gewei zo uit dat het niet meer mogelijk was te draaien of te keren in het bos. Binnen de kortste keren zat het vastgedraaid in takken en struiken, waardoor het damhert een makkelijk doelwit voor roofdieren werd.

Positieve blik naar toekomst

En zo zijn er nog veel meer T-Shirts met achterliggende, grappige verhalen. En ben je geen T-shirt-fanaat? Dan kun je hier ook terecht voor allerlei verschillende soorten merchandise. Hoe dan ook: Rudi kijkt met een enorm positieve blik naar de toekomst.

Ook hier haalt hij aan hoe graag hij leuke dingen wil doen met zijn winkel. “Als je oplet kun je rond T-shirts heel veel leuke activiteiten bedenken en doen. Er gebeurt alleen in Leeuwarden al heel veel leuks”, zegt Rudi. En daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *