Terug in de tijd: herken je het winkelcentrum Bilgaard van vroeger nog?

Oude foto’s van Leeuwarden bekijken: wij houden ervan! Deze week doken we de archieven in voor foto’s van het winkelcentrum Bilgaard van jaren geleden. Herken jij het?

Ben jij weleens naar binnen gelopen terwijl het winkelcentrum er nog zo uit zag? Centraal in de wijk Bilgaard ligt het winkelcentrum Bilgaard. Supermarkten, bakkers, woonwarenhuizen. Alles was er te vinden. Volgens sommigen was het een van de mooiste en meest complete winkelcentra in de buitenwijken van Leeuwarden. Tot die verschrikkelijke brand in 2006 het hart uit Bilgaard rukt. Het staat er nu echt heel anders bij.

Schuimblokken van de VIVO

Het winkelcentrum was in die tijd erg sfeervol door de braderieën en de vele winkels. Er was nooit leegstand. Als kind zijnde kwam ik hier altijd met mijn moeder. Eerst even naar de Edah, waar ik altijd een kraslot mocht kopen. Nu achteraf begrijp ik dat dit altijd het zoethoudertje was voor het uren lang winkelen. Tijdens het volgende ‘zoethoudertje’ mocht ik een zakje schuimblokken halen bij de VIVO of voor een gulden een klein zakje schepsnoep halen bij de drogist. Standaard haalde we hier een brood bij Rudy en eens in de zoveel tijd zaten we in de stoel bij Joke’s kapsalon.

De brand

In 2006 verwoestte een brand het winkelcentrum Bilgaard. De brand begon ergens midden in de nacht en was pas rond 10 uur in de ochtend onder controle. 13 wagens met brandweerkorpsen uit de hele provincie kwamen helpen, maar het gebouwencomplex was niet te redden. De noordelijke helft van het winkelcentrum brandde volledig uit. Het duurde tot eind 2010 voordat het volledige winkelcentrum herbouwd was. Burgemeester Fred Crone van Leeuwarden verrichtte op 9 december 2010 de opening van het nieuwe koopcentrum. Helaas is met de nieuwbouw de sfeer verloren gegaan!

1 Reactie to “Terug in de tijd: herken je het winkelcentrum Bilgaard van vroeger nog?”

  1. Dit wordt nog steeds gemist. Dit winkelcentrum, deze sfeer. Met meneer de Jong van de drogisterij, altijd strak in een bruin pak. Het ons kent ons…
    Natuurlijk doet het huidig winkelcentrum zijn best maar hier valt gewoon niet aan te tippen. Zoveel winkels, zoveel keus! Ik mis ’toen’ nog steeds…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *