Spreeuwendans boven Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân is Spreeuwendans/Protterdûns te zien. In deze expositie zijn foto’s van Erik Hijweege tentoongesteld die hij maakte van spreeuwenzwermen boven het Friese landschap. De expositie is aangevuld met verschillende soorten spreeuwen uit de museumcollectie en activiteiten voor kinderen.

Erik Hijweege houdt zich als fotograaf bezig met grote natuuronderwerpen: indrukwekkende watervallen, iconische landschappen en bedreigde diersoorten. In de Verenigde Staten joeg hij achter tornado’s aan, maar toen hij vanwege corona niet naar het buitenland kon reizen, ontdekte hij ook in eigen land stormen: wolken van spreeuwen die continu in beweging zijn.

Zijn goede vriend, Johannes Bosgra, maakte hem er op attent dat er in de Houtwiel boven Leeuwarden enorme hoeveelheden spreeuwen aan het zwermen waren. Hijweege was onder de indruk van de bijzondere spreeuwendansen en kwam keer op keer terug om dit fenomeen vast te leggen. In de Houtwiel heb je vrij uitzicht zonder stedelijke bebouwing in beeld, wat ideaal is voor de bijna abstracte foto’s.

Kleine plukjes tot een enorme groep

De spreeuwen komen in kleine plukjes aanwaaien, die aanzwellen tot een enorme groep. Zeker als er ook roofvogels in de lucht zijn, nemen deze de meest prachtige vormen aan. Het hele spektakel deed Hijweege vaak denken aan de enorme stormen die hij zo graag fotografeert.

Het resultaat van al dat spreeuwen spotten zijn fraaie foto’s waarin de spreeuwenzwermen zich verdichten of juist uiteen waaieren. Ook al zijn het honderdduizend spreeuwen, iedere individu is haarscherp in beeld gebracht. Vaak kun je allerlei figuren ontdekken in hun spel. Je ziet een eend, de eend verandert in een zeehond, die overgaat in een walvis. Als je het live aanschouwt is het een momentopname, gevangen in een foto blijft het voor altijd bestaan.

Verwacht: Nederlands kampioenschap prepareren

Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen. Daarin draait het om de vraag wie de beste is in het opzetten van een zoogdier, het prepareren van een vissenskelet, het maken van een model van een vogel en nog wat andere categorieën.

Traditiegetrouw wordt deze wedstrijd in het Natuurmuseum Fryslân georganiseerd. Door corona kon het kampioenschap een paar jaar geen doorgang vinden, maar in 2024 is het eindelijk weer zover. We verwachten dan ook extra veel inzendingen!

Spreeuwendans/Protterdûns is te zien tot en met 7 januari 2024. De foto’s zijn gebundeld in het boek spreeuwendans, dat voor €28,95 te koop in de museumwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *