Spellekijn 4.0: groter, mooier en nóg gezelliger

Het is al een paar keer voorbij gekomen in dromen en wensen, maar eindelijk is het zover: Spellekijn is verhuisd! De spelletjeswinkel vind je nu aan de Nieuwestad, in het pand waar vroeger Jan Sikkes zat. Voor eigenaar Annetol is het een droom die uitkomt.

Spellekijn, de leukste spelletjeswinkel van Leeuwarden, is verhuisd naar een toplocatie, met veel nieuwe aanwinsten waardoor de winkel helemaal klopt. Als eerste zijn er twee verdiepingen: de begane grond en de eerste verdieping.

Zwarte stellingen

In de zoektocht naar ‘Spellekijn 4.0’, zoals de nieuwe winkel liefkozend door Annetol wordt genoemd, wilde de eigenaar echt iets anders opzetten. Daarom is het inrichten van de winkel uitbesteed en is Annetol zelf door heel Nederland gaan reizen. Iets dat hij elk jaar doet, maar vanwege zijn verbouwing heeft hij dit keer alleen de grotere spelletjeswinkels bezocht.

“Mij viel op dat alle winkels er echt hetzelfde uitzagen, op één na. Die had een zwarte stelling en dat vonden wij super gaaf! En bij de leverancier bleek dat we die zonder problemen konden bestellen, dus daar hebben we mazzel in gehad.”

Spelen in je eigen winkel

De zwarte stellingen op de begane grond zijn overigens ook zo gebouwd dat ze volledig aanpasbaar zijn. De inrichting kan dus nogal eens veranderen. En dat is belangrijk, geeft Annetol aan. “Dan kun je lekker spelen in je eigen winkel. Dat is belangrijk!”, vertelt hij, terwijl hij met ons verder de winkel inloopt.

Op de begane grond wordt overigens ook veel meer gedaan aan presentatie, iets dat Annetol al tijdenlang graag wilde bereiken. Zo vind je in de winkel allerlei showcases waar de nieuwste producten in te zien zijn.

En voor de LEGO-fans is er héél goed nieuws: er komt een schap vol met de bouwsteentjes. “We hebben ook goed contact met Marco en Ernesto (de twee Leeuwarder docenten die meededen aan LEGO Masters, red.), zij gaan dingen voor ons bouwen. We barsten van de ideeën.”

De Spellosaurus

Hetgeen dat echt de aandacht trekt is de grote dinosaurus in het midden van de winkel. “Dat is een nieuw soort! De Spellosaurus”, legt Annetol enthousiast uit. We hadden al wat kopzorgen over die grote reus, maar nog voordat we open waren kwam hier een jongetje. Hij vond het beest zo indrukwekkend dat hij gelijk weer naar buiten liep!”

De Spellosaurus komt overigens uit een enorme lavapit. Een geluk bij een ongeluk: er zat een kleuringsfout in de vloer die na een reparatiepoging nog groter is geworden. “Dan kun je wel boos worden, maar dat slaat bij ons heel snel om naar creativiteit. We hebben goed contact met Harke (de graffitiartiest die ook de muurschildering bij De Harmonie heeft gemaakt, red.) en hij heeft er een grote lavapit van gemaakt.”

Magische grapjes

Belangrijk om te weten: op het moment van lezen is de winkel waarschijnlijk nog maar net open. De winkel is pas over een ongeveer een jaar na opening écht helemaal af, geeft Annetol aan. “Maar dat wisten we van tevoren en hebben wij ook altijd gezegd. Het is onmogelijk om alle kleine details in één keer in de winkel te plaatsen.”

Kleine details? Zeker! Heel Spellekijn wordt een grote speurtocht. Met allerlei bekende film- en speelgoedfiguren heeft het team van Spellekijn hele leuke grapjes bedacht. Een van die grapjes gaat over magische poorten die je door heel de winkel terug kunt vinden.

Aan de ene kant van de winkel zie je bijvoorbeeld hoe een legomannetje met zijn vishengel in een portaal vist. Zijn ‘vangst’ vind je dan weer terug boven het trapgat: een lamp, in de vorm van een vis.

Een ander mooi voorbeeld is het toilet. “Dat klinkt misschien krankzinnig, maar we hebben het meest foute behang gebruikt dat we konden vinden. En dat was zo fout dat het vanzelf weer leuk wordt”, vertelt Annetol lachend. “Kijk bijvoorbeeld eens naar het plafond! Daar loopt alles in elkaar over. Dat soort details zijn prachtig.”

Laten kloppen

Dan nog even kort over de bovenverdieping: die is net zo groot als de winkel in de Peperstraat was. En daar wordt de hobbyhoek in ere hersteld. Zo vind je hier de Warhammer figuurtjes en andere modelbouwpakketten. Het gaat in dit geval echt om de ‘traditionele’ hobby’s.

Alhoewel de winkel nog maar nét is geopend, durft Annetol ook al naar de toekomst te kijken. Dat moet ook wel, want pas de komende maanden wordt de winkel écht de winkel die Annetol en zijn team voor zich zien.

“Van eerdere verhuizingen weet ik nog dat de specifieke manier waarin je de indeling in je hoofd hebt op papier er heel anders uit kan zien dan in het echt. En pas wanneer je het neerzet, klopt het. Ik ben heel benieuwd naar waar we straks tegenaan gaan lopen en hoe we dat gaan oplossen. Het zorgen dat het gaat kloppen: daar kijk ik écht naar uit! De vorige Spellekijn klopte al jaren niet meer en deze wel. Hier zit ik de komende tien jaar goed en daarna kijken we wel weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.