Social Design @ Welcome to The Village

Welcome to The Village is een pop festival, maar voor ons betekent dat veel meer dan het programmeren van bands op een podium of het vieren van een gezellig feest. We zien het festival ook als een tijdelijke samenleving en daarmee als een laboratorium voor een mooiere en meer duurzame samenleving.

Daarom streven we er in ons programma naar om disciplines, sectoren en bevolkingsgroepen door elkaar te laten kleuren, omdat we vinden dat onze samenleving in toenemende mate bestaat uit mensen die alleen nog binnen de lijntjes van hun eigen groep kleuren. Door met elkaar aan iets gezamenlijks zoals een festival te werken, brengen we mensen in contact en rekken we het denken op over de wereld van morgen.

De afgelopen jaren heeft WTTV daarom een groot aantal maatschappelijke partners om zich heen verzameld. Deze partners zijn divers van aard; van grote ouderenzorginstellingen tot kleine buurthuizen. Verstandelijk gehandicapten, dak- en thuislozen, kinderen, jongeren, nieuwkomers, moeders, en alles wat daartussen zit.

Tijdens en rondom het festival werken we met deze groepen samen op zoveel mogelijk gebieden. Zo helpen ze ons met de op- en afbouw, in de backstage catering, als verkeersregelaar, in de schoonmaak. Maar ook als fotograaf, filmer en dit jaar zelfs als deelnemer aan een theatervoorstelling.

Daarnaast zijn we de rest van het jaar ook met deze partners bezig om de aankleding van het festival te maken. Dat betekent bijvoorbeeld het naaien van wandkleden, het timmeren van loungebanken, het opkweken van planten en het breien van heel veel kussentjes. Zonder onze maatschappelijke partners zag ons festivalterrein er heel wat minder vrolijk uit!

Patyna Teatskehûs

Voor het derde achtereenvolgende jaar is een enthousiaste groep handwerkers van woonzorgcentrum Teatskehûs uit Blauwhuis voor ons aan de slag gegaan. Er zijn kilometers garen doorheen gegaan, met als resultaat een flinke hoeveelheid prachtige nieuwe kussens. Daarnaast is er ook babykleding genaaid van oude merchandise t-shirts.

Talant Middelsehiem

De Toppers-groep van deze dagbestedingslocatie komt al jaren bij ons over de vloer. In de periode voorafgaand aan het festival komen ze om de week helpen met klussen in onze loods; schuren, schilderen, sorteren, opruimen, en ander stoer werk. Met als beloning een lekkere lunch met de andere WTTV-medewerkers. Daarnaast werken ze ook op de Talant-locatie zelf. Zo zijn er vlaggetjes gebreid en hebben ze mooie lectuurbakken voor ons geschilderd en gesjabloneerd. Een hele fijne samenwerking dus!

Om alle deelnemers van onze sociale projecten te bedanken, nodigen we ze allemaal uit om ons festival te bezoeken. Voor velen is dit inmiddels een jaarlijks hoogtepunt geworden! Na een rondleiding over het terrein, waar ze met een beetje geluk hun zelfgemaakte spullen tegenkomen, krijgen ze koffie met een lekker gebakje. Daarna hebben we in 2018 Talant gevraagd een speciaal optreden voor ons te houden. Met het koor, de slagwerkgroep en een aantal dichters werd dit een prachtige middag om nooit te vergeten.

Tekst: Marieke Jissink & Martin van der Meer (WTTV)
Foto: Lucas Kemper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *