Bebida’s: Van Koffie tot koffieshots

Wat hebben Scooby Doo, een Blowjob, en Crème Brûlée gemeen? Ze kunnen alle drie voor een goed feest en een ontzettende kater zorgen. Tenminste, als je ze aan de bar bestelt bij Bebida’s. De medewerkers van de shotjesbar stoppen al hun creativiteit in het bedenken van interessante drankjes met opmerkelijke namen. Vroeger schonken ze in het pand op het Ruiterskwartier koffie, nu staan er brandende shots met koffielikeur op de bar.

Van toen tot nu
In de jaren ’60 waren de panden op ’t Ruiterskwartier bezet door koffiehuizen. Langzamerhand verdwenen deze en kwamen er kroegen voor terug. Voordat Wouter van Uffelen Bebida’s opende was het pand al in bezit geweest van meerdere uitgaansondernemers. Richard van Gelderen had op het Ruiterskwartier Stapperscafé De Stengel totdat het in 2009 overgenomen werd door Frank Homan. Hij opende op zijn beurt een Top 40 en Nederlandstalig café met een moderne uitstraling: feestcafé Dubio. Een paar jaar later werd Dubio vervangen door Feestcafé Twister. Roland van der Wijk toverde het pand om van donker en modern naar kleurrijk en feestelijk. Het café stond bekend om goedkope drankjes en 100% garantie dat je in de polonaise terecht kwam. Op 10 mei 2014 trok Wouter in het pand. De bar kreeg paarse letters, een moderner interieur, de muziek ging om naar House, Urban en Top 40 en op de kaart staan shotjes, héél veel shotjes.

Uniek in Leeuwarden
‘Ik vond het Ruiterskwartier altijd al een mooie locatie en wou iets nieuws naar Leeuwarden brengen.’ Met die insteek opende Wouter in Leeuwarden de eerste shotjesbar van de stad. Nu, vijf jaar later, blijkt dat een geslaagd concept geweest te zijn. In 2017 werd Bebida’s zelfs uitgeroepen tot populairste shotjesbar van Nederland. Niet gek, want met 150 verschillende shots is er altijd wel eentje die de bezoeker aanspreekt. Bedrijfsleider Ferdinand Klugt spreekt lovend over zijn team. ‘Leer maar eens zoveel shotjes uit je hoofd terwijl je ook nog eens je bezoeker persoonlijke aandacht geeft en vermaakt.’

Bijzondere shots
De meest populaire shots zijn de bijzondere drankjes. Zo is de Tsunami zo in trek dat ouders meegenomen worden naar het Ruiterskwartier om het ook een keer te ervaren. Deze bestaat uit een shotje met als extra alcoholdampen; je drinkt hem maar zuigt ook de alcoholdampen naar binnen. De Flower Power is eentje waar je mond van gaat tintelen.

De barmedewerkers zijn altijd bezig met het vernieuwen van de kaart, binnenkort komt er een nieuw shotje op te staan die nu onder de tijdelijke naam Oma’s Vlaflip gaat. Wat er precies in zit en hoe hij echt gaat heten wil Ferdinand nog niet vertellen. Dan gaan we het wel proeven.

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *