Snelheid verlagen vs autoloze zondag

Nu het stikstofprobleem niet verholpen gaat worden door de boeren maatregelen op te leggen, moet het kabinet toch echt naar andere oplossingen zoeken. En waar komen ze nu mee? Een autoloze zondag. Niet één, nee meerdere autoloze zondagen.

Nederland heeft eerder autoloze zondagen gehad. Ja, echt! De meesten van ons waren toen ook nog niet geboren, het was namelijk in 1939, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog begon. Destijds werd het ingevoerd om een benzinetekort te voorkomen, zodat er in elk geval genoeg zou zijn voor het Nederlandse leger. Het bleek al vrij snel dat er ruim voldoende benzine was en daardoor werd de autoloze zondag na anderhalve maand weer opgeheven.

Naast een oplossing voor de stikstofcrisis, is een autoloze zondag natuurlijk ook goed om aandacht te vragen voor luchtvervuiling en de klimaatverandering. Daar zijn GroenLinks en de ChristenUnie het ook zeker mee eens. Een ander optie is het verlagen van de maximaal toegestane snelheid. Dit betekent dat we niet meer met 130 kilometer per uur over de snelweg mogen rijden, maar met slechts 100 kilometer per uur.

Zal dit daadwerkelijk de stikstofproblemen oplossen? Daarover zijn de meningen verdeeld.

1 Reactie to “Snelheid verlagen vs autoloze zondag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *