Sneakers Fris: je koopt niet alleen een schoen, maar ook een stukje verhaal

Staat jouw lievelingspaar sneakers kapot in de kast? Of krijg jij je sneakers niet meer schoon? Kom dan eens langs bij Sneakers Fris aan het Naauw! Marc en Chris maken je favoriete paar weer schoon en lappen ze weer op, zodat jij er weer fris bij kan lopen.

Het idee is ontstaan bij Marc, die altijd al een liefde had voor mooie sneakers. “Je ziet een schoen en die ziet er leuk uit, maar dan kom je erachter dat er meerdere kleuren en modellen zijn uitgebracht”, vertelt Marc. “Dan ga je research doen op het internet. Down the rabbit hole, zeg ik altijd. Als je er eenmaal in zit, kom je er ook niet meer uit!”

Voor Chris kwam de ontdekking van het schoenenwereldje na een stukje research. “Ik skateboardde altijd veel, waardoor ik om de twee maanden een nieuw paar schoenen nodig had. Toen ik erachter kwam dat er veel soorten schoenen waren, ben ik al heel snel overgestapt op Nike Air Max. En daar is de verslaving een beetje gestart!”, vertelt hij enthousiast.

Schoonmaaktests

Uit die schoenenliefde is Sneakers Fris ontstaan. Veel mensen gaan op stap of naar een feest op hun favoriete paar sneakers. En dan worden de schoenen weer vies. Ook Marc had daar last van. “ Ik ben toen zelf thuis begonnen met testen hoe ik mijn schoenen weer schoon kreeg. Daar is ook de naam Sneakers Fris uit ontstaan”, legt Marc uit. “Als schoenen vies zijn, belanden ze vaak in de bijkeuken of garage. En dat is zonde, want je hebt destijds veel voor die schoenen betaald.”

Na twee jaar vol experimenten is Marc gestart in een klein pand van vijfentwintig vierkante meter, schuin tegenover ijssalon La Venezia. “Nou ja, nog geen halfjaar later zaten we midden in de coronatijd. Net zoals alle andere ondernemers hoef ik niet onder stoelen of banken te steken dat het geen leuke tijd is geweest.”

Inmiddels gaat het goed met Sneakers Fris. De winkel is verhuisd naar een groter pand aan het Naauw, waar Marc en Chris ontzettend blij mee zijn. “Ik had altijd al de ambitie om meer in de binnenstad te komen. Ik onderneem vanuit een gevoel. En tot nu toe heeft mijn gevoel mij nog nooit in de steek gelaten”, legt Marc uit. “Alles aan deze winkel klopt ook. De uitstraling van buiten, het strakke design van binnen, het plaatje klopt. We zijn echt heel blij met alles.”

Van tieners tot tachtigplussers

In de winkel kun je terecht voor meerdere dingen. Om gelijk met de deur in huis te vallen: je kunt hier natuurlijk je schoenen laten schoonmaken. En ook oudere generaties komen langs: Marc en Chris krijgen tieners in hun winkel, maar ook tachtigplussers komen langs met hun schoenen. “Ik zeg altijd: zodra jij het aan je voet doet, maken wij het schoon”, vertelt Marc.

Daarnaast hebben de mannen goede connecties, waardoor ze bijvoorbeeld vlak na een release of net al iets eerder dan anderen al aan bepaalde schoenen kunnen komen. Ook kleine reparaties en een likje verf zijn mogelijk bij Sneakers Fris. Hierdoor staat Sneakers Fris garant voor een stukje duurzaamheid en exclusiviteit.

‘Gewoon een praatje’

Je kunt ook gewoon even binnenkomen voor een praatje. En dat gebeurt ook vrij vaak, vertellen de mannen. “Mensen vertellen over welk paar schoenen er in hun kast hangt. Het is een stukje community”, vertelt Marc. “Het is ook een soort ijsbreker. Je hoeft elkaar niet te kennen, maar je kunt elkaar gewoon complimenteren over elkaars schoenen”, voegt Chris toe.

“Je kent de spreuk ‘home is where the heart is’ wel, denk ik?Wij hebben ook een soort spreuk, in dit wereldje. Wij maken eerst contact met de schoen en dán pas met de ogen”, vult Marc aan. “Wij lopen vaak naar beneden te kijken en wanneer iemand vette schoenen aan heeft, krijgt diegene ook altijd wel een complimentje. En als je echt speciale schoenen hebt, word je ook bijna een soort beroemdheid.”

Goed gevoel

Inmiddels is de sneaker door iedereen geaccepteerd, geven de mannen aan. En alhoewel het misschien anders lijkt, verandert de wereld enorm. “We willen altijd innoveren en zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen”, vertelt Marc. “Onze wand met schoenen stond twee jaar geleden nog vol met Air Max, nu hangen er vooral Jordans”, vult Chris aan.

“We zijn ook altijd op zoek naar verbeteringen en aanpassingen in bijvoorbeeld het schoonmaken. We zoeken altijd naar innovatie en dat kan op elk gebied liggen”, vervolgt Chris. “En misschien gaan we wel naar een ander pand. Of een andere stad. Of misschien zelf wel een ander land. Je weet het niet”, vertelt Marc. “Zoals ik zei: als ik ergens een goed gevoel bij heb, gaan we er voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *