Ontmoet Krijn, de eerste Neanderthaler van Nederland

De nieuwste expositie in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden is Schatten van Doggerland. Deze tentoonstelling brengt bezoekers een miljoen jaar terug in de tijd naar Doggerland, een land dat voor altijd verdwenen is onder de golven van de Noordzee. Eén van de inwoners van Doggerland was Krijn, de eerste (en tot dusver enige) Neanderthaler van Nederland!

Doggerland

Voor onze kust ligt een enorme verloren wereld: Doggerland. Daar waar nu de Noordzee is, was afgelopen miljoen jaar meestal land. Je kon van hier naar Engeland lopen door een weids dal waar rivieren doorheen stroomden.

Doggerland is in de golven verdwenen, maar tot op de dag van vandaag worden er sporen teruggevonden op stranden en in vissersnetten. Het gebeurt regelmatig dat wandelaars langs zee vreemde botten en kiezen en prehistorische stenen werktuigen vinden. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat ze van de bodem van de Noordzee komen.

Neanderthaler Krijn

Eén van de spectaculairste vondsten was een schedelfragment van Krijn. Het is een voorhoofdsbeen met een voor Neanderthalers karakteristieke dikke wenkbrauwboog. Neanderthalers leefden zo’n 450.000 jaar in deze gebieden en waren uitstekende jagers. Ze konden vuur maken en multifunctionele werktuigen zoals vuistbijlen, spitsen en schaven.

Er werden ook veel botten, schedels en kiezen terug gevonden van Doggerlanddieren. Een aantal van deze dieren is uitgestorven, maar levensechte modellen van bijvoorbeeld een babymammoet, wolharige neushoorn en sabeltandkat geven een goed beeld van de dieren die toen leefden.

Echte familietentoonstelling

Doggerland is een echte familietentoonstelling. Interessant voor volwassenen met veel activiteiten voor kinderen. Zij kunnen met het Doggerland Ontdekblad de tentoonstelling gaan verkennen. In de tenten met de dieren zullen ze hun ogen uitkijken bij de ijstijd- en andere dieren. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten: ze kunnen over het ‘Neanderthalerpad’ lopen, zelf botten opgraven en ontdekken of hun gezelschap even zwaar is als een mammoet.

Schatten van Doggerland is een samenwerking met Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 september 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.