De doorgevoerde verbeteringen van MIN12

Langzaamaan wordt het buiten een stuk warmer. Dan is afkoelen met een lekker ijsje een van de beste dingen die je kunt doen. En waar kun je dat het beste doen? Bij MIN12, natuurlijk! Sinds februari dit jaar heeft de ijssalon een nieuwe eigenaar: Erwin Jousma. En dat is geen onbekende in Leeuwarden.

Je kunt Erwin namelijk ook kennen van kinderklimparadijs Monkey Town, dat hij zo’n acht jaar geleden heeft overgenomen. “Ik werkte altijd in het westen bij beursgenoteerde bedrijven, maar op een gegeven moment werd het reizen mij te veel. Dankzij mijn werk kende ik de vorige eigenaar van Monkey Town, maar hij woonde in Purmerend. En van zo’n afstand je bedrijf runnen: dat is niet handig”, legt Erwin uit.

Kracht in overnemen

Toen er na meerdere gesprekken de optie kwam om Monkey Town over te nemen, is Erwin er voor gegaan. Inmiddels heeft hij nog twee andere bedrijven: MIN12 in Leeuwarden en een pannenkoekenrestaurant in Terherne. Het pannenkoekenrestaurant heeft hij in 2020 overgenomen, de ijssalon in februari dit jaar. En in overnemen van bedrijven ligt Erwin zijn kracht, vertelt de ondernemer.

“Ik vind het heel knap dat mensen een leegstaand gebouw zien, het interieur eruit slopen en een nieuw bedrijf opbouwen. Dat kan ik niet, maar een bestaand bedrijf overnemen en verbeteringen doorvoeren wel.”

‘Never change a winning team’

Veel veranderingen zullen er bij MIN12 niet doorgevoerd worden, geeft de ondernemer aan. Wel krijgt het bedrijf een opfrisbeurt met onder andere nieuwe stickers en verbeteringen in de bedrijfsvoering. “Ik zeg altijd: never change a winning team”, legt Erwin gepassioneerd uit. Wel wordt de focus volledig op het ijs gelegd, geeft de ondernemer aan. Of zoals Erwin het zelf zegt: “schoenmaker, blijf bij je leest”.

Daarnaast wordt de focus bij MIN12 volledig op het ijs gelegd. “Ik heb bijvoorbeeld wel eens bij mijn pannenkoekenrestaurant nagedacht over de mogelijkheid om er te borrelen, of te lunchen”, vertelt Erwin. “En vanuit die gedachtes heb ik ook wel eens met het idee gespeeld om een kaasplankje toe te voegen. Maar dan moet je er een groot restaurant van maken en dat is niet wat wij zijn.”

Focus op verbeteringen

Zoals eerder gezegd heeft Erwin dus nog twee bedrijven. Alle drie zijn bedrijven zijn deels seizoensgebonden. Uiteraard is de ijssalon in de winter gesloten, maar ook Monkey Town is ’s zomers minder druk. Door zijn personeel het hele jaar door in alle drie zijn bedrijven in te zetten, kan het personeel het hele jaar door werken voor hem. En dat vind de ondernemer belangrijk, geeft hij aan. “Zo bied ik ze ook wat vastigheid.”

Voor nu focust Erwin met MIN12 vooral op het doorvoeren van verbeteringen. De eerste focus ligt op het inwerken en opleiden van het personeel. Daarna worden verbeteringen doorgevoerd, waaronder een goede kassa, mooie cadeaubonnen en nieuwe T-shirts.

Toekomst

Qua aanbod gaat de ijssalon zich meer focussen op de lekkere en luxere smaken. En ’s winters dicht? Nee hoor: je vindt in die periode meer ijstaarten en toetjes in de ijssalon. En het ijs? Dat vind je straks ook bij Monkey Town.

Of op evenementen! Want meer de evenementen opzoeken is ook een van de toekomstplannen van Erwin. Denk hierbij aan Bevrijdingsdag en buurt- of wijkfeesten. Toekomstplannen voor al zijn bedrijven heeft Erwin genoeg, vertelt hij. Zo heeft hij het idee om zijn pannenkoekenmachine uit Terherne ’s winters in Monkey Town neer te zetten. “En misschien wil ik in de toekomst wel eens naar een andere locatie verhuizen (met Monkey Town, red.). Maar, dat zijn zorgen voor later.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *